Essential Phone PH-1 ile OnePlus 5 karşı karşıya
Essential Phone, Steve Jobs sonrası teknoloji dünyasını en çok etkileyen yaratıcı beyinlerden biri olan Andy Rubin’in saf Android deneyimi ile kullanıcıyı buluşturma çabasıydı. Ancak bu tarafta pek rakipsiz değildi.
Hem Google, Pixel telefonlarıyla bu deneyimi sağlıyordu, hem de OnePlus saf Android deneyimine en yakın arayüz tasarımı ile piyasada tutunmuştu.
Tasarım
Andy Rubin tarafından bizzat tasarlanan Essential Phone PH-1, bir çok kullanıcının 2017 içinde en çok beklediği modellerin başında geliyordu. Ancak sürekli ertelenen çıkış tarihi bir çok kullanıcının da telefondan ümidini kesmesine neden oldu. Buna karşın PH-1 Ağustos ayında tüketicinin karşısına çıktı.
Andorid akıllı telefon modelleri için 2017 yılı, geniş ekran trendinin zirvede olduğu bir yıldı. Daha önce yüzde 70 olan ekran kasa oranları yüzde 80 ve üstüne çıkmıştı. Bu konuda zirve ise Xiaomi Mi Mix ile görülmüştü.
Ancak Essential Phone PH-1, tüm geniş ekran rekorlarını egale etti. Dünyanın ilk damla çentikli akıllı telefonu olan model, tam tamına yüzde 84,9 ekran kasa oranıyla karşımıza çıktı.
Kısacası alt alın dışında, akıllı telefonun ön yüzeyi neredeyse ekranla kaplanmıştı. Bugün bile PH-1, tasarım anlamında 2020 model akıllı telefon modelleriyle yarışacak bir çizgiye sahip.
OnePlus ise 2016 çıkan 3 ve 3T modeli sonrası yükselişteydi. OnePlus 2 ile ortaya çıkan tasarım hatlarını genelde koruyan marka, 4 rakamını es geçerek 5 isimlendirmesiyle karşımıza çıktı. Geniş ekran tasarımı ise OnePlus tarafından pek benimsenmemişti. Ancak yılın sonuna doğru çıkan 5T ile birlikte bu anlamda bir ilerleme kaydedildi.
Ekran
PH-1, ekran tarfaında da iddialı özelliklere sahipti. 1312 x 2560 piksel çözünürlüğe sahip LTPS IPS LCD ekran, hem parlak hem de pil dostu bir paneldi. Piksel yoğunluğu ise 504 ppi olarak karşımıza çıktı.
OnePlus 5 ise 1080 x 1920 piksel çözünürlüğe sahip Full HD bir ekrana sahipti. Piksel yoğunluğu ise 401 ppi şeklindeydi. Buna karşın OnePlus 5 Optic AMOLED panelle karşımıza çıktı. Yani çözünürlük karşısında PH-1 önde olsa da, güneş altında OnePlus 5 ekranı daha başarılı sonuç veriyordu.
Kamera
Kamera tarafında ise OnePlus ilk defa çift kamera kurulumuna geçmiş oldu. Böylece Android akıllı telefon firmaları arasında OnePlus’ta bu kervana katılmış oldu.
Bu iki kameradan birisi 16 Megapiksel ve 24 mm boyutunda geniş açılı bir objektife sahipti. Bu ana kamera f/1.7 diyafram açıklığına sahipti. Ancak optik imaj sabitleme özelliği bulunmuyordu.
İkinci kamera ise 20 Megapiksel çözünürlüğe sahipti 36 mm gibi standart bir objektifle karşımıza çıktı. Doğrusu rakipler genelde bu ikinci kamerayı telefoto olarak kullanmayı tercih ediyordu. Bu ikinci kameranın f/2.0 diyafram açıklığı bulunuyordu. Kameranın optik zoom özelliği ise 1,6 x olarak karşımıza çıktı.
PH-1 modeli de çift kamera kurulumu ile karşımıza çıktı. İki kamerada 13 Megapiksel çözünürlüğe sahipti.
Ana kamera f/1.9 diyafram açıklığına sahipti ancak Lazer Otofokus özelliğine rağmen OIS bulunmuyordu. İkinci kamera da f/1.9 diyafram açıklığına sahipti ve siyah beyaz yapıdaydı. İki akıllı telefonda kamera açısından pek bekleneni veremiyordu.
Donanım
Her iki telefonda dönemin amiral gemisi işlemcisi olan Snnapdragon 835 ile donatılmıştı. Bu işlemci 10 nm fabrikasyon süreci ile üretilmiş ve sekiz çekirdekli bir yaıya sahipti.
Çekirdek dağılımı ise 4 adet 2.45 GHz Kryo ve 4 adet 1.9 GHz Kryo şeklindeydi. Ancak RAM tarafında OnePlus 6 ve 8GB seçeneklerine sahipti. PH-1 ise 4GB RAM ile kullanıcıların karşısına çıktı. Bu da OnePlus 5 modelini bir adım öne çıkarıyordu.
Depolama tarafında OnePlus 5, 64 GB ve 6GB RAM, 128 GB ve 8GB RAM ile karşımıza çıktı. Essential Phone PH-1 ise 128 GB 4GB RAM ile kullanıcıya tek seçenek sunuyordu.
Batarya
Batarya tarafında OnePlus 5, 3300 mAh boyutunda ve 20 W hızlı şarj özelliği ile karşımıza çıkıyordu. Dönemin amiral gemisi Android akıllı telefonları ise 15 W ve 18 W bandındaydı. Bu anlamda OnePlus 5 önemli bir ilke imza atmıştı.
Ancak Essential Phone PH-1 bu konuda çıtayı çok yükseğe çıkardı. Batarya tarafında 3040 mAh ile rakibinin gerisinde kalan telefon, hızlı şarz konusunda ise 27 W desteğine sahipti. Doğrusu bu oran bugünün akıllı telefon modelleri için bile fena değil.
Tüm bu karşılaştırma konusunda PH-1 bir adım önde gibi görülse de, modelin geç çıkması, 2017 yılında akıllı telefon sektörü için çentiğin henüz alışılmış bir tasarım öğesi olması gibi sebepler modeli başarısız kıldı. Bildiğiniz gibi Essential Phone markasına da tüm bu çabalarına rağmen 2019 yılında veda ettik.
Vay be Mİ6 ne telefondu ama…
serinin devamı gelsin elinize sağlık.
Htc desire 816 şuan fotolarını arşivden çıkarıp paylaşıyorum, hala kaliteleri çok iyi
Ah ah, htc markasını tek geçerim.
HTC u11 kullanıyorum 3 yıl oldu, harika bir telefon, tek bir defa yarı yolda koymadı, kamerası halen orta üst segment telefonların kamerasından daha iyi,
Yıl 2014 HTC M8 modeli çift kameralı: çoğu insan dalga geçiyordu, hatta dönemin bazı editörleri de dahil.
Gel zaman git zaman bugün telefonların arka kısmı kameralardan geçilmiyor,
HTC gerçekten bir başka idi, ama kötü fiyat politikası sonuç hüsran.