2011 yılında akıllı telefonların ekran boyutları 4 inç seviyesinde gezinirken Samsung, IFA 2011 öncesi “Büyük bir şey geliyor” sloganıyla pek çok kullanıcıyı heyecanlandırmıştı. IFA 2011 etkinliğinin kuşkusuz en dikkat çeken tanıtımı olmayı başaran Galaxy Note, 5.3 inç ekranıyla o dönem gerçekten de büyük bir şey olarak karşılandı.

Birinci nesil Galaxy Note beğenilmesinin yanında önemli bir kesimin eleştirilerinin hedefinde oldu. Söz konusu ekran büyüklüğü göz önüne alındığında Galaxy Note’un bir telefon için ideal boyutları taşımadığı ifade ediliyordu.

16-06/16/note-evolution-2-w782.jpg

Samsung cephesi ise 10 milyon satış rakamını geçen birinci nesil Galaxy Note’ bir telefondan ziyade phablet (tablet-telefon melezi) olarak nitelendiriyordu. Yıllar içerisinde gelişen Note serisi gerçekten de phablet kategorisinin oluşmasını sağlamakla kalmadı, yıllardır bu kategorideki en iddialı ürünlerden biri olmayı da sürdürüyor.

Galaxy Note 7 Onaylandı

Note serisi modeller o kadar çok beğenildi ki, yıllarca ekran boyutundan ödün vermeyen Apple bile 2014 yılında Plus modeliyle büyük ekranlı telefonlar kategorisine giriş yaptı.

Bu yazımızda geçmişten günümüze Note serisi telefonlara göz atacağız. Bu yıl altıncı nesil Note modeli tanıtılacak, ancak gelen haberler isimlendirmenin Note 6 yerine Note 7 olacağı şeklinde.

Alt bölümde ve sonraki sayfalarda “Geçmişten günümüze Note serisi” modellere göz atabilirsiniz. Şimdi dilerseniz yolculuğumuza serinin ilk telefonu Galaxy Note ile başlayalım.

Galaxy Note

146.9 x 83 x 9.7 mm ebatlarında ve 178 gram ağırlığında olan Galaxy Note modeline 5.3 inç büyüklüğünde 1280 x 800p çözünürlüğünde Super AMOLED ekran eşlik etti. Telefonun kasası polikarbondan oluşurken, pil çıkarılabilir yapıdaydı.

1.4 GHz frekans hızında çalışan çift çekirdekli işlemciden güç alan akıllı telefonun bellek birimi ise 1GB RAM ve 16/32GB dahili depolama şeklindeydi. Galaxy Note ayrıca 64GB’a kadar microSD kart desteği barındırıyordu.

16-06/16/galaxy-note.jpg

Arka bölümde f/2.6 lense sahip 8 megapiksel arka kameranın kullanıldığı telefonda ön kamera 2 megapiksel şeklindeydi. Birinci nesil Galaxy Note’un pili ise 2500 mAh gücündeydi.

Samsung Galaxy Note Video İnceleme

Galaxy Note’u diğer büyük ekranlı telefonlardan ayıran en önemli özellik kuşkusuz S-Pen kalem oldu. Tanıtıldığı dönem birçok kullanıcının elinden düşürmediği S-Pen ile notlar alabilir, aldığınız notlara görsel ekleyebiliyordunuz.

Sonuç olarak birinci nesil Galaxy Note büyük ekranlı akıllı telefonlar kategorisini başlatarak önemli bir iş gerçekleştirdi. Misyonunu başarılı şekilde tamamlayan telefon tam bir yıl sonra yerini Galaxy Note 2’ye devretti.

{pagebreak::1}

Galaxy Note 2

Galaxy Note 2, Note serisinin efsaneleşmesinde en yük paha sahip telefonlardan biri. 151.1 x 80.5 x 9.4 mm 179.4 gram ağırlığında bir kasaya sahip olan Galaxy Note 2, birinci nesil Note modelinde yer alan tasarımı daha ileriye taşıdı.

Samsung Galaxy Note 2 Video İnceleme

Daha rahat bir tutuş deneyimi sunan telefonda ekran boyutu bu defa 5.5 inç olarak karşımıza çıktı. HD çözünürlüklü Super AMOLED ekranın yer verildiği Galaxy Note 2’de bellek birimi de önemli ölçüde geliştirildi. RAM bu defa 2GB olarak karşımıza çıktı. Depolama tarafı ise artırılabilir 16GB/32GB şeklindeydi.

16-06/16/galaxy-note-2.jpg

1.6 GHz frekans hızında çalışan dört çekirdekli Exynos işlemci, 8 megapiksel arka kamera, 1.9 megapiksel ön kamera ve 3100 mAh kapasiteli pil Galaxy Note 2’nin öne çıkan diğer özellikleri oldu.

Galaxy Note ve Galaxy Note 2 kullandıysanız S-Pen tarafındaki gelişmeyi yakından deneyimlemiş olmalısınız. Note 2 ile birlikte kalem hassasiyeti önemli ölçüde geliştirilirken, daha gelişmiş bir kalem yazılımı da yine bizleri karşılamıştı. 

Alt bölümde Galaxy Note 2 tanıtımında en dikkat çeken anlara göz atabilirsiniz. 

#video_12274#

{pagebreak::2}

Galaxy Note 3

Tam bir yıl sonra yine IFA etkinliğinde bu defa Galaxy Note 3’ün tanıtımına şahit olduk. O dönem Samsung Mobile’ın bir numarası olan JK Shin, Galaxy Note 3 ile birlikte bu defa Galaxy Gear isimli şirketin ilk akıllı saatini görücüye çıkardı.

Galaxy Note 3 pek çok özelliği itibariyle Note serisini ileriye taşıdı. Ekran boyutu 5.7 inç seviyesine çıkarılan modelde bu defa Full HD çözünürlüklü Super AMOLED ekran kullanıldı.

3GB RAM ve 32GB/64GB dahili depolama yine Note serisine eşik atlatan özellikler oldu. Galaxy Note 3 modeline sekiz çekirdekli  Exynos 5420 Octa işlemcisi güç verdi. Diğer sürüm Snapdragon 800 işlemcisinden güç alırken, bu modeli farklı kılan bir diğer önemli detay 4K video kaydı olmuştu. 

16-06/16/galaxy-note-3.jpg

Note 3 ile birlikte tasarım da önemli ölçüde geliştirildi. Arka kapak her ne kadar deri görünümlü plastik olsa da, iyi bir görünüm sunuyordu. 151.2 x 79.2 x 8.3 mm kasa ebatları ve 168 gram ağırlık Note 3’ü Note 2’ye göre daha ince ve hafif bir yapıya getirdi.

F/2.2 lense sahip 13 megapiksel arka kamera, 2 megapiksel ön kamera ve 3.100 mah kapasiteli pil Galaxy Note 3’te öne çıkan diğer özellikler oldu.

Samsung Galaxy Note 3 Video İnceleme

S-Pen kalem de yine gelişen önemli donanımlardan biri oldu. Temassız komut ve donanım tarafında geliştirilen kalem artık etkileyici bir kullanım deneyim sunmaya başladı. Note 3’te kullanıcıları üzen gelişme ise Samsung’un FM radyo özelliğini telefondan kaldırması olmuştu. 

{pagebreak::3}

Galaxy Note 3 Neo

Samsung, Ocak 2014’te Note serisinde ürün döngüsünü bozarak Note 3 Neo modelini duyurdu. Galaxy Note serisinin belki de en başarısız modeli olan Galaxy Note 3 Neo, abisinin tasarım hatlarına sahip olsa da, teknik özellikleri itibariyle Note 2 ve Note 3 modelleri arasında konumlandırıldı.

Samsung Galaxy Note 3 Neo İncelemesi

Samsung, Note 3 Neo ile birlikte Note serisinin popülerliğinden yararlanarak daha uygun fiyatlı bir çözümü kullanıcıların karşısına çıkarmayı hedefledi, ancak telefon beklenen satış rakamlarına ulaşamadı.

16-06/16/note-3-neo.jpg

Note serisinde neredeyse hiçbir iz bırakmayan Galaxy Note 3 Neo’da 5.5 inç büyüklüğünde HD çözünürlüklü ekran yer aldı. Altı çekirdekli Exynos 5260 işlemcisinden güç alan Note 3 Neo’nun bellek birimi ise 2GB RAM ve artırılabilir 16GB dahili depolama şeklindeydi.

8 megapiksel arka kamera, 2 megapiksel ön kamera ve 3.100 mAh kapasiteli pil modelde öne çıkan diğer özellikler olmuştu.

{pagebreak::4}

Galaxy Note 4

Galaxy Note 4 de Note serisinin beğeni toplayan modellerinden biri oldu. Donanım ve tasarım tarafı iki yıl öncesine göre bir hayli iddialı olan Galaxy Note 4 Quad HD ekran, Samsung Pay desteği sunan parmak izi sensörü ve metal çerçeve gibi Note serisinde daha önce olmayan önemli detayları beraberinde getirdi.

Samsung Galaxy Note 4 Detaylı İncelemesi

Sekiz çekirdekli Exynos 5433 ve dört çekirdekli Snapdragon 805 işlemcisinden güç alan akıllı telefona 3GB RAM ve 32GB dahili depolama eşlik etti. 256GB’a kadar microSD kart desteği sunan Galaxy Note 4 aynı zamanda kamera tarafında OIS desteği sunan ilk Note serisi telefon oldu.

16-06/16/galaxy-note-4.jpg

Quick Charge 2.0 teknolojisine sahip 3.220 mAh kapasiteli pilin yer verildiği telefonda 16 megapiksel arka kamera ve 3.7 megapiksel ön kamera dikkat çeken diğer özellikler oldu.

Galaxy Note 4 aradan geçen iki yıla karşın hala en çok tercih edilen akıllı telefonların başında geliyor. Telefonun ülkemiz fiyatı halihazırda 1.500 lira seviyelerine gerilemiş durumda.

{pagebreak::5}

Galaxy Note edge

5.6 inç ekrana sahip Galaxy Note edge teknik özelliklerinin tamamını Galaxy Note 4’ten miras alırken, telefon aynı zamanda mobil dünyasında bir akıma dönüşen kavisli  kenar ekranlı telefonların öncüsü oldu.

16-06/16/note-edge.jpg

Samsung birkaç ay sonra Galaxy S6 edge, devamında ise Galaxy S6 edge Plus ve Galaxy S7 edge derken kavisli telefonların yer aldığı ürün yelpazesini genişletti. Bu yıl ise Galaxy Note 7 edge’in tanıtılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Galaxy Note 7 edge, Note edge’in aksine iki tarafı kavisli ekrandan oluşacak.

Galaxy Note Edge İncelemesi

Son olarak Galaxy Note edge’in dünya genelinde hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesi edindiğini belirtmekte yarar var.

{pagebreak::6}

Galaxy Note 5

Geldik en güncel Note serisi telefona. Samsung, Note 5 ile birlikte bir geleneği sonlandırdı. Note serisi bir telefon ilk kez IFA etkinliğinde tanıtılmadı. Amerika’da New York’ta düzenlenen Unpacked etkinliği kapsamında tanıtılan Galaxy Note 5 tanıtıldıktan sadece iki hafta sonra dünya piyasalarında boy gösterdi.

En iyi tasarıma sahip Note telefonu olarak karşımıza çıkan Galaxy Note 5’te Samsung’un yıllardır sürdürdüğü iki önemli gelenek daha son buldu. İlk kez bir Note serisi telefonda çıkarılabilir pil yapısı ve microSD kart desteği özelliği yer almadı.

16-06/16/galaxy-note-5.jpg

Çıkarılabilir pil kabul edilebilir, fakat microSD kart desteğinin olmaması uzun bir süre kullanıcıların tepkisini çekti. Hatta Samsung ilginç bir şekilde Galaxy S6 edge Plus satışlarını artırma adına Galaxy Note 5’i Avrupa pazarına sunmadı.

Galaxy Note 5 ile birlikte Note serisi telefonlarda RAM değeri bir kez daha artırıldı. 4GB RAM’in kullanıldığı telefonda UFS 2.0 bellek teknolojisine sahip 32GB ve 64GB’lık depolama seçenekleri karşımıza çıktı.

Samsung Galaxy Note 5 İncelemesi

64 bit desteğine sahip sekiz çekirdekli Exynos 7420 işlemcisinden güç alan Galaxy Note 5 yine kamera ve S-Pen tarafındaki gelişmelerle de kullanıcıları tatmin etti diyebiliriz. Bildiğiniz üzere S-Pen kalem Note 5’te bas-çıkar şeklinde bir yapıda sunuldu.

Telefonun arka bölümünde f/1.9 lense sahip OIS destekli 16 megapiksel, ön tarafında ise yine f/1.9 lense sahip 5 megapiksel çözünürlüklü kamera kullanıldı.

3.000 mAh kapasiteli pil ve parmak izi sensörünün yer verildiği Galaxy Note 5 onlarca üst seviye akıllı telefon tanıtılmasına karşısın hala en popüler ve en çok satan telefonların başında geliyor.

:: Galaxy Note serisinde en çok hangi modeli beğeniyorsunuz?