Bilim insanları, Dünya’ya sadece 89 milyon ışıkyılı uzaklıkta, NGC 7727 galaksisinde iki süper kütleli kara delik olduğunu açıkladı. Üstelik yeni çalışmaya göre bu çift birbirine diğer ikili sistemlerden daha yakın. Zira aralarında sadece 1.600 ışıkyılı mesafe var.
Astronomlar, bu iki kara deliğin büyüyerek en sonunda birleşeceklerini belirtiyor. Böylece çok daha büyük bir kozmik cisim haline gelecekler. Bununla birlikte, bilim insanları bu yeni bulgularını Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımladı.
Süper kütleli kara delik çifti hakkında ayrıntılar ortaya çıktı
Bu çift halindeki kozmik cisimlerin bilim insanlarının ilgisini çekmesinin birçok nedeni var. Çünkü bunlar çoğu galaksinin merkezinde, diğer her şeyin etrafında döndüğü çekirdeklerde yer alır. İkisinin bir arada bulunması, iki galaksinin bir araya geldiğini gösteriyor.
Çalışmayı Fransa’daki Strasbourg Gözlemevinden astronom Karina Voggel ve ekibi gerçekleştirdi. Ekip, Avrupa Güney Gözlemevinin Çok Büyük Teleskobunu (VLT) kullanarak gözlemler yaptı. Böylece Dünya’ya en yakın süper kütleli kara delik çiftini gözlemlediler. Ayrıca iki cismin birbirine uzaklığı, daha önce tespit edilen çiftlerden çok daha küçüktü.
Ekip, kara deliklerin yer çekimi kuvvetinin etraflarındaki yıldızların hareketini nasıl etkilediğine bakarak iki nesnenin kütlelerini belirledi. NGC 7727’nin tam merkezinde yer alan daha büyük kara deliğin, Güneş’in neredeyse 154 milyon katı bir kütleye sahip olduğunu buldular. Ayrıca diğeri ise Güneş’ten 6,3 milyon kat daha büyüktü.
Bu arada, bilim insanları ilk kez süper kütleli kara delik çiftinin bu yöntemle analiz edildiğini belirtti. Bu başarı, ekibin Şili’deki Çok-Birimli Spektroskopik Kaşif (MUSE) kullanmasıyla mümkün oldu. MUSE ile kütleleri ölçen araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobundan gelen ek verilerle NGC 7727‘deki cisimlerin gerçekten de süper kütleli kozmik cisimler olduğunu doğruladı.