Bilim insanları devrim niteliğinde bir buluşa imza atarak düşünceleri sese çeviren bir alet geliştirdiler. California Üniversitesi’nde söz konusu teknolojiyi geliştiren ekip olayı “heyecan verici” olarak nitelendirdi.
Düşünceler sese aktarılacak!
Dünyanın en prestijli dergilerinden Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre söz konusu teknoloji, konuşma yetisini kaybeden insanların düşüncelerini ses olarak aktarmasına da olanak sağlayacak.
Düşünce okuma teknolojisi iki adımda gerçekleşen bir tasarıma sahip.
Buna göre ilk adım, beynin; dudakları, dili, gırtlağı ve çeneyi hareket ettiren bölümüne mini bir elektrot yerleştirmek. Bu sayede beynin bu bölgesinde elektrik sinyalleri algılanıyor.
İkinci adımda ise bilgisayar aracılığıyla ağzın ve gırtlağın hareketlerinden ses dalgaları çıkarılıyor ve düşünce sese çeviriliyor.
Sonunda ise sanal ses cihazından yapay zekalı bir algoritma, sentetik ses çıkarmayı başarıyor.
Cihaz hangi seviyede?
Cihaz henüz yüzde yüz doğrulukla çalışmıyor. Konuşmalar yüzde yüz ve çok net bir şekilde duyulamıyor, aktarılamıyor. Beş kişinin katıldığı testlerde yüzde 70 doğruluğa ulaşıldı. Ancak bunun ileri de daha da iyi bir seviyeye geleceği belirtiliyor.
Söz konusu teknolojinin, konuşma kaybına yol açan motor nöron hastalığı, beyin hasarları, gırtlak kanseri, felçler, Parkinson hastalığı gibi hastalıklarda kullanılabileceği belirtiliyor.
Ayrıca düşünceleri sese çeviren cihaz, kolluk kuvvetleri için sorgulama esnasında da kullanılabilecek. Ancak bunun etikliği ayrı bir tartışma konusu olabilecek nitelikte.
Siz ne düşünüyorsunuz? Bu teknoloji sizce etik kurallara uygun bir şekilde kullanılır mı? Yorumlarda belirtiniz.
Şimdiden G.O ilerde robotlara karşı savaşırken bu haberi hatırlatırım size.
Sorgu açısından çok önemli ama bir o kadar sakıncalı… insanın düşüncelerini kontrol edebilmesi mümkün değil… gerçek olmayan bir çok şey geçiyor mesela benim aklımdan bazen… bunlara göre karar vermek ne kadar doğru olur ki… düşünce dediğin beynin boşalmasıdır… beyin devamlı üretir devamlı çalışır ve hiç durmaz bu nedenle konuşmadığımız zaman bile aklımızdan her zaman bir şeyler geçer ve emin olun bir çoğu saçma sapandır…
Kolluk kuvvetlerinin kullanmadinin ne gayri etikligi varmis ? Adamin kendilerine ettikleri kufurun ortaya cikmasi mi etik degil, ya da isledigi sucun alenen ortaya cikmasi mi ?
Vay
Engelliler için kullanılırsa güzel olurda insanların düşüncesini kontrol etmeleri açısından hiçte iyi olmaz
hani psikoloğa bile gdip derdimizi anlatamıyoruz ya çok iyi geliştirmişler. Dile getiremedipimiz herşey dökülecek
bu yazıya göre düşünce sese dönmüyor, beynin konuşma organlarımız haricinde başka bir cihaz ile konuşması sağlanıyor
Gelecekte artık dünya vatandaşlarının eline bu tarz cihaz geçtiği zaman ne gizlilik kalacak ne de başka birşey zaten özel denen birşey kalmadı. Kimse özgür olamayacak düşüncelerinde bile. Facebook, instagram, whatsapp yokken insnalar daha huzurluydu mutluydu bence. Sosyal medya insanları ne kadar görmek istemesekte çok değiştirdi. Özel hayat gizlilik kalmadı. Beğeni yoruma bakar hale getirtildiler özellikle iq su düşük insanların çok olduğu toplumlarda daha da kötü maalesef. İnsanlar birbirlerinden kopma derecesine bile çıkabiliyorlar. Gelecek çok daha kötü olacak düşüncesi bile korkutucu. Öyle bir psikoloji aşılıyorlar ki insanlara yapmam ben dediğin kişi müptelası oluyor.
“Özellikle iq su düşük toplumlarda” dediğiniz kısımda istemsizce güldüm 😀 tebrikler güzel bir yazı 😀 😀
Stephan Hawking’te olsaymış iyi olurmuş
hayvanlar icinde kullanilabilir olacak mi bu cihaz peki
Peki zeki muren’de bizi gorecek mi?
Hayvanlar için de kullanılsın. 👍🏻
Böyle bir cihaz zaten vardı mit ve istihbarat ajanlarının suçluları bulmak için yaptıkları cihazı sadece hastalarında kullanması için geliştirmişler neden olmasın yeni bir habermìş gibi yaýınlanması saçma olmuşsun
Böyle bir cihaz zaten vardı mit ve istihbarat ajanlarının suçluları bulmak için yaptıkları cihazı sadece hastalarında kullanması için geliştirmişler neden olmasın yeni bir habermìş gibi yaýınlanması saçma olmuş
Yani benim anladığıma göre
Beynin verdiği konuşma komutunu bir cihaz alıyor. Hasta da olsa söylemek ‘istediği’ ni söylüyor