Abonelik sistemi ve Stadia fiyatı
Bu başlangıç paketine sahip olmak için 129 dolar ödeme yapmanız gerekiyor. Şu an için Türkiye üzerinden Stadia satın almak mümkün değil. Ancak sistem oturduktan sonra muhtemelen Türkiye’de sistemin satıldığı ülkelerden biri olacaktır.
Stadia’da, bu aldığınız başlangıç paketi dışında aylık 9.90 dolar ücretinde bir paket daha almanız gerekiyor. Aslında platformun ücretsiz bir paket seçeneği var ama o seçenek henüz aktif hale gelmiş değil. Bu yıl içinde ücretsiz paketin devreye girmesi bekleniyor.
Aylık ücret ödemenize karşın bütün oyunlara da erişemiyorsunuz. Ücretsiz olan üyelikte herhangi bir indirim ya da ücretsiz oyunlardan faydalanmanız ise söz konusu değil. Aylık ücret ödediğiniz abonelikte ise her türlü içeriğe erişiminiz oluyor. Ancak yine de oyunları satın almanız gerekiyor. Aslında burada Steam benzeri bir oyun platfornundan bahsedebiliriz.
Stadia tabii ki burada, donanım için sürekli olarak para vermenizin önüne geçmeyi amaçlıyor. Yani bir nevi oyun dünyasının Netflix’i olmanın çabasında.
Gelen ilk eleştiriler pek olumlu değil. Buna karşın sistemin henüz emekleme döneminde olduğunu unutmamak gerekir. Gün geçtikçe artan oyun sayısı, daha stabilize edilmiş bir oyun performansı ile birlikte Stadia önemli bir ivme kazanabilir. Belki de bu noktada en önemli nokta Google’ın bu projenin ne kadar daha arkasında duracağı.
Buna karşın, Stadia diğer rakiplerine göre daha geniş bir oyun yelpazesine sahip olacağı iddiasındaydı. Ancak şu an için oyun sayısında da platform beklentiyi karşılayabilmiş değil. Kullanıcılar ise sunumda bu kadar akıcı olan performansın neden şu anda deneyimlemediklerini merak ediyor.
Burada birkaç teori karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki, sunumda sadece tek kişi bu denemeyi yapabiliyordu. Yani Stadia denemek için dünyanın sayılı teknoloji editörleri sıraya girdi.
Aslında Stadia, çok büyük bir kullanıcı kitlesine de sahip değil. Şu an için sadece 36 ülkede yer alan platform 11 bin 600 aboneye ulaşmış durumda. İlk başlarda çok daha az abonenin sisteme ulaştığı düşünüldüğünde, Google‘ın bu yoğunluğu kaldıramamış olması pek mümkün görünmüyor.
Ancak daha akla yatkın olan teori, Google’ın serverlarında donanımsal anlamda en üst düzey ekran kartlarını ve konfigürasyonları tercih etmediği yönünde. Özellikle Stadia’nın ilk zamanlarda çok fazla karşılaştığı donma sorunlarının son dönemde azaldığı ve daha iyi bir kalite sunduğuna dair kullanıcı yorumları da bu teoriyi güçlendiriyor.
Peki sizin Stadia deneyiminiz oldu mu, bu sistemi nasıl buldunuz? Stadia gerçekten de bulut oyun platformlarının önünü açabilir mi?
Artıları
Google gibi güvenilir bir İnternet devi tarafından kurulmuş olması
Tanıtım döneminde insanlara oyun deneyimini değiştireceklerine dair iddialı sözler vermiş olması
Abonelik yapısı ve gamepad gibi seçenekleriyle yeni bir konsol gibi tanıtılması
Rakip platformlardan daha önce piyasaya çıkması
Yüksek İnternet bağlantınız varsa varsa 4K oyun deneyimi sunması
Eksileri
Tanıtımında bahsedilen akıcı oyun performansını sunamaması
Abonelik sisteminin karmaşıklığı
Bir yıl geçmesine karşın telefon üzerinden Stadia’ya sadece birkaç telefondan bağlanılabilmesi
Oyun sayısının geçen uzun süreye rağmen hala yeterli sayıda olmaması
Gelecek bu yönde akiyoru
Geforce now kullanıyorum efsane herkese tavsiye ediyorum
bilgisayarım o kadar çöp ki geforce now inmiyor…
Keşke Turkcell de bu konuda ciddi yatırımlarda bulunsa
keşkeyi silelim artık çünkü geforce now türkiye sunucusu açılıyor 😀