Kulislerde dolaşan diğer bulut oyun platformu iddiaları

Bulut oyun platformları arasında resmiyet kazanmış üç farklı seçenek var. Ancak bunların dışında da bulut oyun için çalışma yapan firmalar olduğu kulislerde dolaşıyor. Bunlardan birisi, hali hazırda kendi bünyesinde bir tür bulut servisine sahip olan Sony.  Firma, PlayStation Now ile hali hazırda bulut üzerinden satın almış olduğunuz PS oyunlarını oynamanızı sağlıyor.

PlayStation Now daha geniş bir kitleye açılabilir mi?

Aslında bu servisin kökeni 2010 yılında kurulan OnLive platformuna dayanıyor. Henüz İnternet hızlarının yerlerde süründüğü o yıllarda OnLive, bulut oyun platformu kurmuş ama beklediği sonucu alamamıştı.

bulut oyun, bulut oyun platformu, stadia, xcloud, geforce now

Sürekli takılan oyunlar, saatlerce bir oyun için sıra beklemek gibi sorunlar OnLive tarafından bir türlü çözülemedi. İşte tam da 2015 yılında bu platformu satın alan Sony, bu alt yapıyı PlayStation Now için kullandı.

Tahminler, Sony‘in bu platformu daha da yaygınlaştırmak için çalışmalar yaptığı yönünde. Bu açıdan belki de Sony, en büyük rakibi Microsoft‘un Project xCloud ile tam olarak nasıl bir pozisyon alacağını bekliyor olabilir.

Steam bulut oyun için ne planlıyor?

Tam da Stadia‘nın ortaya çıktığı ilk zamanlarda Steam‘in bulut oyun platformu geliştirmek için çalıştığı iddiaları ortaya çıktı. Ancak bu iddia henüz bir gerçekliğe kavuşmuş değil. Yine de Steam‘de bir şekilde bulut üzerinden çalışan bir altyapıya sahip.

Buna karşın Steam‘in bu hazırlığının NVIDIA GeForce Now için olduğu da iddia ediliyor. Platformun Steam hesapları ile bağlantılı çalıştığı düşünüldüğünde, Valve‘nin ayrı bir bulut oyun platformu için çalışması pek de olası görünmüyor.

Bu arada 2017 yılında arıkovanı kitle fonlama sitesi üzerinden 100 bin 518 TL toplayarak kurulan ve o dönemde büyük ilgi gören Türk bulut oyun girişimi GameHub‘tan bahsetmeden olmaz. OnLive hayal kırıklığı sonrası kimsenin cesaret edemediği bir alana yatırım yapan Türk girişimi, ne yazık ki, oyunculara yaşattığı kötü oyun deneyimleri sonrası piyasadan çekilmek zorunda kaldı.

Dileğimiz böyle bir Türk girişiminin de saydığımız platformlar arasında yer almasıydı. Umarız halen faaliyette olan şirket, projeyi yeniden hayata geçirmenin bir yolunu bulur.

Peki siz ne düşünüyorsunuz, bulut oyun gerçekten de oyun dünyasının geleceği olabilir mi? Özellikle 1 milyon abone sayısına sahip olan GeForce Now hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.