Ekim ayına ait otomobil alım-satım raporu yayınlandı. arabam.com’un verilerine göre, en çok satan 2. el otomobillerin fiyatlarından modellerine, yaşından şanzıman türüne kadar pek çok detay bulunuyor. Ancak dikkatleri en çok çeken şey, yaşı ve kilometresi ilerlemiş araçlara olan ilgiydi. Bu duruma sebep olaraksa, kur farkı nedeniyle yükselen fiyatların ardından, kullanıcıların otomobillerini eğer satarsa ve kısa sürede yenisini almazsa, fiyatlar artacağı için bir daha alamayabilirim korkusuyla elden çıkartmaya yanaşmamaları gösteriliyor.
Otomobil endüstrisinde yeni kriz: Zam mı geliyor?
Çip krizini atlatmaya çalışan otomobil endüstrisi, şimdi de hammadde kriziyle karşı karşıya. Peki fiyatlar nasıl etkilenecek?En çok satan 2. el otomobiller
Şirket, yayınlanan ilanların yüzde 70‘ini otomobil kategorisinin kapladığını söylüyor. Listenin devamında hafif ticari araçlar, SUV‘lar, ticariler ve motosikletler geliyor. Çiftçinin dostu traktör ve tarım iş makinalarıysa yalnızca yüzde 2‘lik bir pazar payıyla karşımıza çıkıyor.
En çok 50 bin ila 150 bin TL arasında bulunan araçların satıldığını söyleyen arabam.com, listenin birinci sırasında yüzde 19‘luk pazar paylarıyla, Renault ve Fiat‘ın çekişmesini gözler önüne seriyor. Hemen ardından Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda takip ediyor.
Tabii bu markaların en çok satan araçları da B segment hatchback ve C segment sedan modelleri oldu. Listenin ilk sıralarında bizleri Renault Clio, Megan ve Opel Astra modellerinin hatchbackleri karşılıyor. Ardından sedan grubundan Ford Focus, Volkswagen Passat ve Toyota Corolla geliyor.
SUV modellerinde de çıktığı günden beri pek çok kez 1. sırada gördüğümüz Nissan Qashqai, yüzde 20‘lik pazar payıyla bizleri karşılıyor. Ardından sırayı Dacia Duster, Kia Sportage, Volkswagen Tiguan, Hyundai Tucson ve Peugeot 3008 takip ediyor.
Satılan otomobillerin model yıllarına bakıldığındaysa şirket, yüzde 7.3‘lük oranıyla en çok 2012 modellerin ön plana çıktığını, ardından 2017 ve 2015 olanların geldiğini söylüyor. 2000 yılı ve öncesine ait araçlarsa tüm pazarın yüzde 14‘ünü oluşturuyor.
Motor hacimlerindeyse durum tamamen vergilendirmeye göre ilerliyor. Otomobillerde motor hacimleri arttıkça uygulanan MTV‘de arttığı için en çok 1.6 ve altında bulunan motor hacmindeki araçlar tercih ediliyor. 1.2 ila 1.4 arası araçlar yüzde 29, 1.4 ila 1.6 arasında bulunan araçlarsa yüzde 53‘lük oranlarıyla pazarın neredeyse tamamına hükmediyor.
İlana koyulan otomobillerin yüzde 67‘sinin manuel vitese, yüzde 33‘ünün de (yüzde 16’sı tam, %16sı da yarı otomatik) otomatik vitese sahip olduğu söyleniyor. Ayrıca satılan bu araçların yüzde 55‘i dizel yakıt kullanırken, ardından LPG yüzde 26 ve benzinli araçlar yüzde 19‘la takip ediyor.
Şirket, artık 50 bin TL altındaki pazarın giderek daraldığını söylüyor. En çok yüzde 26.5 oranla 50 bin ila 100 bin TL arasındaki otomobiller listeleniyor. Ardından yüzde 24.7‘yle 100 bin ila 150 bin TL arasındaki araçlar geliyor. Kilometrelerine bakıldığındaysa 200 bin ila 300 bin km arası araçlar yüzde 26‘lık bir oranla ilk sırada yer alıyor.
Siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!