Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması başlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol sonucunda sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip taktırma zorunluluğu getirildi.

Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere 2021, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılının sonuna kadar mikroçip takılması gerekiyor.

Yerli solunum cihazından önemli başarı!

Yerli solunum cihazından önemli başarı!

Biosys, Arçelik, ASELSAN, Baykar mühendislerinin seferberli sonucu seri üretime geçirilen yerli solunum cihazının 20 binden fazla üretildiği açıklandı.

Sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip: Taktırmayana para cezası

Mikroçip uygulaması ile birlikte hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi ve çalınan hayvanların daha kolay bulunabilmesi amaçlanıyor. Ayrıca hayvan hastalıklarının kontrol altına alınmasında da etkin rol oynaması bekleniyor.

Evcil hayvan sahipleri, doğumdan en geç 3 ay sonra Tarım ve Orman Bakanlığının il veya ilçe müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Bu başvuru sonrası evcil hayvana mikroçip takılarak pasaport düzenlenecek. Uygulama Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkilendirdiği veteriner hekimler tarafından yapılacak.

Bugüne kadar 225 TL’ye yapılan mikroçip taktırma ücreti 75 TL olarak açıklandı. Ayrıca yıl sonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerini 10 bin TL üzerinde bir para cezası bekliyor. Mikroçip uygulaması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde olan Hayvan Hakları Yasası’na da temel teşkil edecek.