Facebook, her iki ağında yerel seçimleri hedeflediğini belirttiği, Uganda ve Filistin‘de sahte hesapları kapattı. Şirket kapattığı hesapların, platformunu manipüle etmeye ve seçimleri etkilemeye çalıştığını belirtiyor.
Sosyal medya şirketi, Uganda ve Filistin’deki iki ağı tanımalayan “eşgüdümlü gerçek dışı davranış” üzerine son raporunu yayınladı. Uganda ağı, “sayfaları yönetmek, Uganda’da en az bir halk figürünün kimliğine bürünmek, diğer kişilerin içeriği hakkında yorum yapmak ve içeriklerinin olduğundan daha popüler görünmesini sağlamak için aynı anda birden fazla grupta yayınlamak” için sahte hesaplar kullandı.
Facebook, etki operasyonlarına devam ediyor
Facebook’a göre ağ, 512.000 takipçi toplayan ve Facebook reklamlarında 5.000 dolar harcayan 220 Facebook hesabı, 32 sayfa, 59 grup ve 139 Instagram hesabından oluşuyordu.
Ek olarak Facebook‘un yayınladığı raporda, faaliyeti bir devlet kurumu olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı Devlet Vatandaşları Etkileşim Merkezi ile ilişkilendirdiğini ifade etti.
İkinci ağ ise Filistin’den geldi ve aynı zamanda ülkedeki Facebook kullanıcılarını hedef aldı. Ancak, şirket Belçika ve Birleşik Arap Emirlikleri‘ndeki bireylerle de bağlantılar bulduğunu söyledi, Ağ, “haber kaynağı olarak görünen sayfaları yönetmek ve Birleşik Krallık’taki meşru düşünce kuruluşları ve medya kuruluşlarını” taklit etmek için sahte hesaplar ve saldırıya uğramış hesapların bir kombinasyonunu kullandı. Ayrıca bazı hesaplar Batı Şeria’da yaşayan insanlar çıktı.
Facebook’un belirli bir gruba atfetmediği ağ, 206 Facebook hesabı, 178 sayfa, üç grup ve 14 Instagram hesabından oluşuyordu. Ayrıca ağın, 60.500 takipçisi vardı ve Facebook ile Instagram reklamlarında 1.100 dolar harcamıştı.
Son olarak Facebook’un güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher muhabirlerle yaptığı bir görüşmede, her iki ağın da seçimleri hedeflediğini ve her iki grubun da siyasi konularla ilgili konuşmaları etkilemek için sahte yorumlar kullandığını belirtti.
Gleicher, “Her ikisi de bir şekilde kendi ülkelerindeki başkanlık seçimlerine odaklandı. İster bir seçim, ister küresel bir salgın, ister bir ülkedeki protestolar olsun, önemli bir sivil an olduğunda, bu anları hedefleyen etki operasyonlarını görüyoruz.” dedi.
TR’ye ne zaman gelir?