İngiltere’nin ev sahipliğinde düzenlenen G7 zirvesinde liderler iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yeni önlemleri masaya yatırıyor. Bu düzenlemelerden biri de kömür kullanımına yönelik olacak. Bazı kaynaklar kömürü dünyanın en kirli birincil yakıtı olarak kabul ediyor. Bu yüzden çevreciler için kömür kullanımına yönelik kısıtlamalar büyük bir adım olacak.
G7 zirvesinde konuşulacaklar
Toplantıda liderler kömürle çalışan elektrik santrallerine yönelik sıkı önlemleri tartışacak. G7 grubu, karbon emisyonlarını yakalayacak teknolojiye sahip olmadıkça kömür santrallerinden uzaklaşma sözü verecek. Yani karbon yakalama teknolojisi yoksa kömür kullanımını aşamalı olarak kaldıracaklar.
İngiliz çevreci belgesel yapımcısı David Attenborough toplantıda konuşma yapacak. Attenborough, insanların tüm gezegeni tehlikeye attığını belirtti. G7 liderlerinin insanlık tarihinin en önemli kararlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Yedi büyük sanayileşmiş ülkenin liderlerinin çiftçilik, ulaşım ve çelik ve çimento üretiminden kaynaklanan emisyonları azaltma planları yapması bekleniyor. Bu ülkeler ise İngiltere, ABD, Kanada, Japonya, Fransa, Almanya ve İtalya. BBC‘nin haberine göre, 2019’da dünyadaki sera gazlarının yüzde 27’sinin sorumlusu Çin ise G7’nin parçası değil.
2030 yılına kadar küresel kara ve deniz alanlarının yüzde 30’unu doğa için koruma sözü verecekler. Ayrıca 2030 yılına kadar emisyonlarını 2010 seviyelerine göre neredeyse yarıya indirmeyi taahhüt etmeleri söz konusu.
Kömürle ilgili tedbirlerin yanı sıra G7, çevre için bir başka soruna daha el atacak. Buna göre, liderlerin benzinli ve dizel arabaları aşamalı olarak kaldırması gündemde.
Küresel ısınma nedir?
Dünyanın ortalama sıcaklığı yaklaşık 15C’dir. Ancak geçmişte çok daha yüksek veya düşük de oldu. İklimde doğal dalgalanmalar her zaman var. Ama bilim insanları sıcaklıkların artık diğer zamanlardan daha hızlı arttığını söylüyor. Bu, Dünya atmosferinin Güneş enerjisinin bir kısmını hapsetmesi (sera etkisi) ile ilişkili.
Dünya yüzeyinden uzaya geri yayılan güneş enerjisi sera gazları tarafından emilir ve her yöne yayılır. Bu hem alt atmosferi hem de gezegenin yüzeyini ısıtır. Bu etki olmasaydı, Dünya yaklaşık 30C daha soğuk olur ve yaşama elverişli olmazdı.
Bilim insanları, sanayi ve tarımdan salınan gazların daha fazla enerjiyi hapsetmesi ve sıcaklığı artırmasıyla doğal sera etkisine katkıda bulunduğumuzu düşünüyor. İşte iklim değişikliği ya da küresel ısınma dediğimiz şey de kısacası bu.
Ayrıca G7 liderleri biyoçeşitlilik kaybını tersine çevirecek bir planı da konuşacak. Zaten İngiltere, dünya okyanuslarını ve deniz yaşamını korumak için 500 milyon sterlinlik bir fon başlatma kararı almıştı.
Öncellikle bazı iklimşünasların ve oşinoqrafların dediyi gibi.Bizler artık 2030-a kadar küresel soğumadayız,bu yüzden daha az yağışlar yağacak.Aksine küresel ısınmada yağış daha fazla,ısınma olunca buhar yükseliyor ve daha sonra bulutlar,sonrada yağış.Bu şeytanların planı hayra alamet değil.New world order için yapay eti dayatmağa çalışacaklar.O yüzden çifçilikde bitirilmeli.Başaramayacaklar,kendi şirketleriyle kirlettikleri yetmemiş gibi bide suç insanlıkda.Oldu canım çay kahve istermisin?Yiyin bir-birinizi Çinle.Teksasa hesab vereceksin Biden.