Samanyolu Galaksi‘sinin Orion Kolu içerisinde bulunan Güneş Sistemi‘miz aslında düşüldüğünden çok daha büyük bir tehdit ile karşı karşıya. Kendi yerel grubunda farklı sistemlerle beraber sürekli bir devinim halinde olan sistemimiz, her geçen gün kendi sonuna daha fazla yaklaşıyor.

Ayın karanlık yüzü sonunda aydınlatılıyor!

Ayın karanlık yüzü sonunda aydınlatılıyor!

Geçtiğimiz ay Çin tarafından Ay'ın karanlık yüzünü keşfetmesi amacıyla gönderilen Changbe-4 uzay aracı sonunda inişe geçti. Peki, ayın karanlık yüzüne neler saklıyor? İşte, detaylar!

Galaksiler sürekli olarak hareket halinde oldukları ve izledikleri yolun birçok kez güvensiz olmasından dolayı çarpışma riskiyle yüz yüzedirler. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society‘nin son sayısında önemli bir araştırmaya yer veren Durham Üniversitesi araştırmacıları, yaklaşan bir tehlikeyi işaret ediyorlar.

Samanyolu Galaksisi, Büyük Macellan ile çarpışacak!

Samanyolu’na en yakın üçüncü gök ada olarak bilinen Büyük Macellan Bulutu düşündüğünden çok daha kısa bir zaman içinde galaksimizle çarpışacak. Bilim adamlarının ve araştırmacıların bunu öngörememiş olmalarının ardındaysa, daha önceleri hem Büyük Macellan (LMC) hem de Küçük Macellan‘ın Samanyolu’nun uyduları olduğunu düşünmeleriydi.

Araştırmacılar arasında bulunan ve Inverse’e konuşan Marius Cautun, normalde LMC’nin önümüzdeki 10 milyar yıllık süreç içerisinde hiçbir ilginç gelişme yaşanmadan galaksimizin uydusu olarak kalması gerektiğini ifade etti. Ama işler daha farklı ilerleyecek çünkü, cüce bir galaksi olan LMC’yi çevreleyen karanlık maddenin boyutları, olması gerekenden iki kat daha büyük. Bu da galaksiye beklenin çok üzerinde bir hız kazandırmış durumda.

Bu yeni keşifle beraber normalde 10 milyar yıllık sakin dönem, 2 milyar yıla düşüyor. Cautun’un açıklamalarındaki en ilginç detaysa şu oldu: “İki galaksinin çarpışmasının önümüzdeki 2 milyar yıl içerisinde ne kadar çabuk gerçekleşeceği beni en çok meraklandıran şeyler arasında yer alıyor.”

Hepimizin merak ettiği konuysa “Dünya’da yaşam nasıl etkilenecek?” Bu konu hakkında da fikrini belirten Cautun, çarpışmanın Güneş Sistemi’ni doğrudan etkilemeyeceğini, ancak yaşam için tehlike oluşturabilecek ikincil bir olaylar zincirini tetikleyeceğini ifade etti.