Mobil cihazlar dijital yerliler segmentinin ayrılmaz bir parçası. Ancak, mobil ödemelerin yaygınlaşması için biyometrik kimlik doğrulama gibi siber güvenlik teknolojilerinin de yaygınlaşması gerekiyor. Bunun için de kullanıcıyı mobil ödemeyi güvenli kılan bankacılık çözümleri hakkında bilgilendirmek şart.
Finsev araştırmasına göre tüketicilerin yüzde 70’i son bir ay içinde online bankacılık hizmetlerinden en az iki kez yararlandı (Amerika ortalaması ayda 8 online işlem). Kullanıcıların yüzde 61’i online fatura öderken yüzde 51’i de bankadan değil, doğrudan hizmet/ürün aldıkları şirketlerin web sitesinden ödeme yaptı. Amerika’da online fatura ödeme oranı yüzde 58’e ulaştı.
Akıllı telefonlar yeni marka
Tüketicilerin yüzde 40’ı mobil bankacılık kullanıyor. Dijital yerlilerde ise bu oran yüzde 87. Tüketicilerin yüzde 60’ının mobil bankacılık kullanmamasının sebebi ise Amerika’da parola ve güvenlik şifre destekli çok adımlı kimlik doğrulama teknolojisinin henüz Türkiye’den geride olması.
Bununla birlikte mobil bankacılık kullananların yüzde 47’si online alışveriş ve yüzde 45’i havale yapıyor.
P2P geride
Kişiler arası doğrudan havaleye izin veren P2P teknolojisi diğer ödemelerin oldukça arkasından geliyor (yüzde 14). Bunun en büyük nedeni tüketicinin çalıştığı bankanın P2P ödeme sunduğundan haberdar olmaması. Diğer sebebi ise güvenlik kaygıları.
Dijital yerliler patlama yaptı
Son bir yılda Amerika’da mobil bankacılık kullanan dijital yerlilerin oranı yüzde 66 arttı. Üniversite gençliğinde bu artış yüzde 59. En büyük artış kalemi ise mobil fatura ve mobil havale. Dijital yerliler tüm işlemlerin ve ekstre bilgilendirmenin gerçek zamanlı olmasını istiyor. İşlemin gün içinde tamamlanmasını isteyenlerin oranı yüzde 36, gerçek zamanlı olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 25.
Üstelik P2P isteğini artırıyor
Finsev araştırmasının en ilginç sonuçlarından biri de gerçek zamanlı mobil ödeme isteyenlerin yüzde 40’ının P2P ödemeleri de kullanmak istemesi.
Parmak izi kral
Mobil ödemede en büyük çekince mobil güvenlik: Bu noktada mobil bankacılık kullananların yüzde 29’ı son bir yıldaki siber saldırılar yüzünden mobil ödemelerde çekince yaşadıklarını söylüyor. Yüzde 41’i sırf bu kaygıyla mobil bankacılığı bırakıp laptop ve masaüstüne geçtiklerini, yüzde 33’ü de nakit/çek kullanmaya başladıklarını belirtiyor.
Ancak en basit parola ve çok adımlı güvenlik şifresi desteği bile kullanıcıları mobil ödeme kullanmaya teşvik ediyor. Bu oran üniversite gençliğinde yüzde 57, X kuşağında yüzde 47 ve genelde yüzde 61.
Biyometrik kimlik doğrulama mobil ödemelerde daha çok güven veriyor. En başta parmak izi teknolojisi var (yüzde 62; hem de 1 yılda yüzde 72 artışla!). Ardından göz tarama yüzde 42, yüz tanıma (yüzde 26) ve ses tanıma (yüzde 23) geliyor.
Bu da bankaların hem fintech sektöründe biyometrik kimlik doğrulama teknolojilerini geliştirmesini hem de tüketiciyi bu konuda bilgilendirmesini gerektiriyor. Sonuçta mobil ödemeler, özellikle de temassız ödemeler zincir perakende sektöründe dijital alışveriş oranını yüzde 30’a kadar artırıyor.
Kaynak: TechInside
Ben internette güvenli olduğunu düşünmediğim için kullanmıyorum fakat Windows mobile 10 ile ücretli ve şifreli vpn ile hacklenmem neredeyse imkansız. Bunun için bankanın hacklenmesi gerekiyor.
Mobil bankacılıkta masraf almıyorlar ondan çok seviyorum