Dış iskelet: Exoskeleton

Harvard Wyss Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre giyilebilir teknolojilerin savaşlarda da kullanılması mümkündür. ABD Savunma Bakanlığı çatısı altında çalışan Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), ABD ordusu için yeni teknolojiler üreten bir kurumdur.

1958 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından gönderilen Sputnik isimli füzeye karşı savunma sistemleri geliştiren DARPA, hem portatif hem de giyilebilen defansif ekipmanlar üretiyor. Exoskeleton isimli proje ile askerlerin savaş dışında enerji seviyesini yüksek tutması ve ani bir saldırıya karşı hazırlıklı olması amaçlanıyor.

Askeri teknolojiler

İçerisinde sensörler bulunan bu dış iskelet, askerlerin yardıma ihtiyaç duyduğu anı tespit edebiliyor ve devreye girebiliyor. Özellikle ağır teçhizatlar taşıyan askerler, bu iskelet ile daha az enerji harcıyor.

Exoskeleton isimli ekipman ilk olarak 17 kilometre boyunca yürüyen 7 askerin üzerinde denendi. Askerlerin bu ekipman sayesinde yüzde 15 daha az enerji harcadığı tespit edildi.

Hayalet uzay aracı

Uzayda gizli görevleri yerine getirebildiği iddia edilen bu uzay aracının yakın bir zamanda tanıtılması bekleniyor. Elektrik ile çalışan bu aracın orijinal adı Phantom Express. 

Karadan dikey bir şekilde kalkabilen ve karaya dikey bir şekilde inebilen bu aracın asıl işlevi küçük uyduların hızlı bir şekilde fırlatılmasını sağlamak. Eğer bu proje hayata geçirilirse bir ülkenin kendisi için son derece önemli olan uzay görevlerini diğer ülkelerin ilgili görevler hakkındaki tepkilerini dile getiremeden tamamladığına şahit olabiliriz.

Bilindiği üzere uzay ile ilgili bir çalışma yapmak hem pahalı hem de meşakkatli. Bu proje sayesinde çok hızlı ve uygun fiyatlı olan uzay çalışmalarına tanıklık edebiliriz. Sırada robot katırlar var.

Savaş teknolojileri

Robot katırlar

Yanlış duymadınız. Katırların robotlaştırılmış hâli hem deniz piyadelerinin hem de karada çatışan askerlerin göz bebeğidir. Zira bunlar zor araziler eşliğinde taşınması gereken ağır ekipmanları rahatlıkla taşıyabiliyor.

Boston Dynamics ve Jet Propulsion Laboratory tarafından geliştirilen bu proje, DARPA ve Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu tarafından desteklendi. LS3 isimli bir robot katır, sırtında ağırlığı 181 kilo olan bir ekipman taşıyabiliyordu.

Savaş teknolojileri

Kendisinin gaz veya benzin ile çalıştığını ve 24 saat boyunca hiç durmadan yürüdüğünü belirtelim. Liderini takip etmek adına herhangi birinin yardımına ihtiyaç duymayan LS3, bünyesinde bulunan navigasyon sistemi sayesinde önceden belirlenen koordinatlara tek başına gidebiliyordu.

Karşısına çıkan tehlikelerden de korunabilen bu katır ne yazık ki öldürüldü. Şu an bu katır yerine başka robot katırlar üretildi. Gizli askeri teknolojiler ile ilgili yazımızın sıradaki savaş teknolojisi solucanlar ile ilgili.