Gizli askeri teknolojiler denilince aklımıza geleceğin savaş teknolojileri gelebilir. Zira bu yapılar sonsuza dek gizli kalmayacak ve zamanı gelince kullanılacak. Teknolojik gelişmeler ile silahlar birbirine oldukça bağımlı olan iki unsurdur.

Birçok icadın aslında ilk olarak askerî operasyonların daha etkili olmasını sağlamak için kullanıldığını biliyoruz. Günümüzde artık yapay zekâ tabanlı teknolojilerin ve robotik sistemlerin ordulara ne kadar çok yardımcı olduğunu görebiliyoruz.

Diğer adı uygulayım bilimi olan teknolojinin nimetlerinden yararlanan ülkeler bolca askerî tatbikat yapıyor. Bu bağlamda askeri teknoloji dediğimizde günlük hayatta kullandığımız teknolojilerden söz etmiyoruz.

Bu alanda kullanılan araçlar hem matematiğin hem de istatistik biliminin algoritmalarından besleniyor. Özellikle üçüncü nesil yapay zekâların kendi çevresini gözlemleyerek özgün veriler elde edebildiğini biliyoruz. Bu tür bir yapay zekâyı İHA (insansız hava aracı) için hazırlanan sistemlerde kullanıyoruz.

Hem mühendislerin hem de bilim insanlarının geliştirdiği askeri silahlar; silah mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, malzeme mühendisi ve kimya mühendisi gibi mühendisliklerin önünü açtı. Bu alanların ordulara sağladığı operasyonel avantajların değeri elzemdir.

Bu yazıda size insanlar tarafından bilinen ancak çoğu zaman medyada yer verilmeyen (gizlilik ilkesinden ötürü) teknolojilerden bahsettik. Uygulayım biliminin pek fazla dillendirilmeyen ve hakkında çok da fazla bilgi sahibi olmadığımız askerî ürünleri neler bir göz atalım. Hem gizlenen hem de gelecekte kullanılmak üzere geliştirilen askerî teknolojiler sizlerle.

Türk askerinin efsanevi 7 teknolojik silahı! (Video)

Türk askerinin efsanevi 7 teknolojik silahı! (Video)

Bu videomuzda Türk askeri tarafından kullanılan 7 teknolojik silah neler sizlerle birlikte göz atıyoruz. İşte merak edilen tüm detaylar!

Gizli askeri teknolojiler: Böcek orduları

Böcek orduları tamlaması kulağa biraz garip gelebilir fakat doğanın bir parçası olan böcekler ekolojik dengeyi koruyor. Bu müttefikler, bitkilerin birileri tarafından yok edilmesi veya biyolojik terör saldırıları sırasında gıda kaynaklarını güçlendirmek ve onları korumaya yardımcı olmak için kullanılabilirler.

Yaprak bitleri ve beyaz sinekler çevredeki canlılara virüs bulaştırabilir. Buradan hareketle bu virüsleri bir aşı gibi kullanıp bitkileri ve gıda maddelerini biyolojik saldırılara karşı güçlendirmek mümkündür. Bunun tersi olursa ne olur?

Bitlere ve böceklere virüs bulaştırıp onları düşman topraklarında bulunan gıda kaynaklarını yok etmek amacıyla kullanabileceğini akıl eden devletlerin böcek orduları kurmak için çalıştığı biliniyor. Ayrıca bu hayvanların dikkat dağıtma amaçlı da kullanılabileceği bir başka ihtimal olarak karşımıza çıkıyor.

Gizli askeri teknolojiler

Geleceğin savaş teknolojileri: Uçan füze başlığı 

Bu başlık, hâlihazırda hareket halinde olan bir savaş uçağının kanadından fırlatılabilen bir saldırı füzesidir. Bazı kaynaklar bunu uçangöz (drone) olarak da adlandırıyor. Kendisinin yıkıcı bir teknoloji olduğu ve iki farklı yöntem ile kullanılabildiği söyleniyor: Jete bağlı olan füze başlığının fırlatılması veya başlığın jet ile bağını kopararak onu bir komut üzerine fırlatmak.

Bu teknolojinin benzer teknolojilerden en önemli iki farkı düşük maliyeti ve çok hızlı bir şekilde üretilebilmesi. Kendisinden ayda 500 adet üretmenin mümkün olduğunu belirtelim.

Mikrodalga ses

Boyları 1 milimetre ile 1 metre arasında değişen elektromanyetik dalga olarak tanımlanan mikrodalga, askerlerin kullanabildiği bir saldırı ve savunma tekniğidir. Amerika Birleşik Devletleri’nin para harcamaktan çekinmediği askerî teknolojilerden birisi olan bu altyapı ölümcül değil ancak insan beynine ve kulağına çok zarar veriyor.

Bu projenin orijinal adı M.E.D.U.S.A olarak biliniyor. Dilimize “Sessiz Ses Aracılığı ile Aşırı Caydırıcı Saldırı” olarak geçen bu saldırı türünün menzili kısıtlı. Bundan dolayı mikrodalga ses saldırısının henüz pek fazla güçlü olduğunu söyleyemeyiz.

Bu saldırıya maruz kalan kişilerin düşünemeyeceği ve geri çekileceği söyleniyor. Ses dalgalarının aslında kitleleri kontrol etmek için kullanılacağı tahmin edilse de böyle bir saldırı yönteminin hayata kısmen geçirildiği biliniyor.

Geleceğin savaş teknolojileri