Uzay ile ilgili çalışmalarını yoğun olarak devam ettiren bilim insanları, yakın zaman önce önemli bir keşif daha yaptı. Daha önce görülmeyen bu keşif, halen tam olarak anlaşılabilmiş değil.

Kahverengi Cüce, bilim adamlarını fazlası ile şaşırttı!

Güneş sistemindan 18 ışık yılı uzaktaki Lyra takımyıldızında yer alan bir kahverengi cüce etrafında görülen kuzey ışıkları, bilim adamlarını şaşırttı. Zira görülen ışıklar, Güneş sistemi dışında görülen ilk kuzey ışıkları olmalarının yanı sıra, kırmızı renkteydi.

Kırmızı renk hidrojen etkileşimi ile açıklanmasına karşın, başka gizemler bilim adamlarının kafasını kurcalamaya devam etti. Çünkü kuzey ışıkları, kahverengi cücelerin etrafında ilk kez görülüyordu ve bu gezegende kuzey ışıkları yaratabilecek Güneş gibi bir yıldız da yoktu.

Kahverengi cüceler, yıldız olamayan büyük gezegenlerdir!

Yıldız haline gelememiş ve dev bir gezegenden daha büyük olan kırmızı cüceler, küçük bir yıldız ile kıyaslandığında küçük kalıyor. Bir radyo teleskobu ve iki optik teleskop ile yapılan keşifte, ortaya çıkan ışıkların parlaklık değişimlerinin kuzey ışıkları gibi görünüğü belirtiliyor.

Dünya‘da, Güneş‘ten gelen ışınların, manyetosferi orta bölgelerde aşamayıp üst bölgelerde birikmesi ile görünen ve Aurora olarak da adlandırılan kuzey ışıkları, her zaman büyükleyici görünüyorlar.

:: Kuzey ışıklarının bir başka gezegende görülmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?