Son birkaç ay, elektrikli araç (EV) endüstrisi için oldukça karmaşık geçti. General Motors, Ford ve Mercedes-Benz gibi büyük oyuncular, elektrikleşme çabalarını yavaşlatıyor ve tüketici talebinin düzensiz ve tahmin edilemez olmasını gerekçe gösteriyor. Grafikler elektrikli araç satışlarının yavaşladığını gösterse de, içten yanmalı motorlu araçlar için işler daha da kötüye gidiyor. Peki hangi alternatif galip gelecek? Hibrit mi, elektrikli mi? İşte detaylar…
İçten yanmalı motorlar sona yaklaşıyor! Hibrit mi galip gelecek elektrikli mi?
Birçok sürücü, şarj istasyonlarının eksikliği ve yetersiz menzil nedeniyle elektrikli araçlara geçiş konusunda tereddüt ediyor. Tesla, uzun süredir bu alanda liderdi, ancak bu yıl yeni ve güncellenmiş modellerle öne çıkmak yerine yapay zeka ve robotik teknolojilere odaklanıyor.
Dünya genelinde içten yanmalı motorlu araç satışları en son 2017’de zirveye ulaştı ve o zamandan beri sürekli bir düşüş içinde. BloombergNEF’in (BNEF) son Elektrikli Araç Görünümü raporuna göre, dünya yollarındaki içten yanmalı motorlu araçların toplam filosu 2025’te zirve yapacak.
700 bin km yol gitti! İşte Tesla bataryasının son hali
2016 Tesla Model S P90D, 700 bin kilometre yol gittikten sonra batarya performansı test edildi ve hala orijinal bataryasıyla çalışıyor.2027 yılına kadar, yol taşımacılığı için petrol talebi de taban yapacak ve bu yıl itibarıyla plug-in (ve hatta hidrojenle çalışan) araçlar, günlük 4 milyon varil petrol tüketimini ortadan kaldıracak. Bu, kabaca Japonya’nın yıllık petrol tüketimine eşdeğer.
İçten yanmalı motorlu araçların satışları düşerken, elektrikli araç satışları hızla artıyor. 2023 yılında dünya genelinde yaklaşık 14 milyon elektrikli ve plug-in hibrit araç satıldı ve bu, toplam binek araç satışlarının yüzde 18’ine denk geliyor. Bu, 2022’ye göre 3.5 milyonluk bir artış ve yüzde 35’lik bir büyüme anlamına geliyor.
Daha geniş bir perspektiften bakıldığında, yıllık elektrikli araç satışları son on yılda yüzde 2000 oranında patlama yaşadı. ABD, Elektrikli araç adaptasyonunda geride kalsa da, içten yanmalı araçların pazar payı 2023’te en düşük seviyesine (yüzde 84) indi.
Bu arada, hibrit, plug-in hibrit ve tamamen elektrikli araç satışları tüm zamanların en yüksek seviyesine (yüzde 16) ulaştı. Çin ise agresif endüstriyel politikalar ve yoğun rekabet sayesinde elektrikli araçların yüzde 50 pazar payına ulaşmasını sağladı.
Elektrikli araç satışlarının uzun vadede artmaya devam edeceği öngörülüyor. BNEF’e göre, plug-in araç satışları 2027’ye kadar iki katına çıkarak 30.2 milyona ulaşacak. 2030’da bu sayı 42 milyon olacak ve 2040’da 73 milyona ulaşacak. Hükümet politikaları ve teşvikler, EV geçişinde önemli bir rol oynamaya devam edecek. Ayrıca, EV üretim ve satın alma maliyetlerinin düşmesi, daha fazla alıcıyı cezbedebilir.
Sonuç olarak, elektrikli araçlar yavaşlamıyor, aksine uzun vadede içten yanmalı motorların yerini alarak yükselmeye devam ediyor. Peki, sizce içten yanmalı araçların sonu mu geliyor? Siz elektrikli mi, hibrit mi, yoksa hidrojen mi tercih ediyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz…
Zaten elektrikli Araba başka güzel değil yani
Haberdeki gorselleriniz güzel ama ev lerin asırı abartılan yanma sorununu çağrıstırıyor.
Bence elektrikli araçlar kaldırılmalı ülkenin tüm köyleri kasabalarda mahallelerine elektrikli tren hattı olmalı
Şimdilik Hibrit ama Elektrikli bataryalar geliştikçe Elektrikli , Hidrojen kullanılmaya başlayınca tbiikide Hidrojen
Her aracın hibrit performansı aynı değil, gôrdüğüm kadarıyla toyota ve nissan bu konuda başarılı ama hidrojen konusu henüz yeteri kadar ne konuşuldu ne de gôrücüye ve biniciye geçmiş değil.tamamen elektrikli araçlar çok makbul değil, buna binenler de yollarda ôzgür değil dağda bayırda istasyon yok belli güzergahlarda ve istasyonlarda zaman kaybı şarj süresi mantıklı değil. Büyük çocukların akülü arabasından farksız bence. Kimse bana gücwnmesin.
Tabiki toggg ve elektrikli
Elektrikli araçlar tam kontrol insan demek onun için hayır
Elektrikli araçların,, dolum istasyonu azlığı bir yana, bataryaların üretim maliyeti, ömrü biten bataryaların imha edilip edilemeyeceği,, imha edilmezse bunların geri kalmış ülkelerin topraklarına gömülmek üzere onlara teknoloji çöpü olarak satılacağı gerçeği ve bir aracın taktığı elektriğin üretim maliyetini de yazarsanız daha iyi olur ,, ama yazamazsınız çünkü elektrikli araçların şu anda pohpoplamak için yazıyorsunuz ,,, Birde şunu yazın, elektrikli araçları ikinci elde kim alacak,,,, bataryasını %50 si bitmiş aracın ikinci eli Nasıl olur,,,, siz ALIRMISINIIIIIIIZ,,,,
Hidrojen bekliyoruz elektrikliyi aldık
Gördüğünüz ve bildiğiniz tüm teknoloji bizim buluşumuzla değişecek. Bekleyin çok yakında Arı miracle machines
Gördüğünüz ve bildiğiniz tüm teknoloji tarafımızdan değişecek. Bekleyiniz,çok yakında Arı miracle machines
elektrikli araçların bugünkü teknoloji yapısıyla tercih edilmesi çok zor… üstelik bu araçlar kesinlikle çevreci ve doğa dostu araçlar olmayıp uzun vadede çok daha ciddi bir sorun teşkil edecekler
dizel pick-up aracimla gunluk ise gidip gelme maliyeti 100 TL idi. Elektrikliye gecis yaptim suan ki maliyet gunluk 3kw ayrica araci evde sarj ediyorum kisaca 6-7 TL ye dustu yol masrafim. bu paraya ekmek alamazsiniz.
Zaman elektrikli araba zamanı bu teknolojiye geçenler avantaj sağlayacak
Yahu dünyada 7 milyar insan yaşıyor. Bu yedi milyar insanın onda biri araba kullansa 700 milyon araba eder. 700 milyon insanın daha 30 milyon u hibrit plug in hibrit ve ev kullanıyor. İnsaf geriye 670 milyon içten yanmalı motor kalıyor. Bu yazıyı yazan hiç hesap kitap bilmez mi?