Dünyanın önde gelen yarı iletken şirketleri, yeni nesil akıllı telefonlara, veri merkezlerine ve yapay zekaya güç verecek “2 nanometre” (2 nm) işlemci çipleri yapmak için yarışıyor. TSMC, analistlerin sektördeki küresel üstünlüğünü koruma konusundaki favorisi olmaya devam ediyor ancak Samsung Electronics ve Intel, sektörün bir sonraki ileriye doğru atılımını aradaki farkı kapatma şansı olarak tanımladı.
2 nm işlemci yarışının kazananı kim olacak?
Bilmeyenler için öncelikle işlemcilerdeki “nm” ibaresinin ne anlama geldiğini anlatalım. Bu ifade, transistörler arasındaki mesafe demektir. Bir işlemcide ne kadar fazla transistör olursa o işlemci o kadar performanslı ve verimli çalışır. Bu nedenle transistörler arası mesafe kısalırsa işlemcinin içine daha fazla transistör sığar ve daha güçlü hale gelir. Bu sebepten dolayı düşük nm değeri daha üstündür.
Raporlara göre, işlemcilerde küresel pazara hakim olan TSMC, 2 nm prototipleri için süreç testi sonuçlarını Apple ve Nvidia da dahil olmak üzere en büyük müşterilerinden bazılarına zaten göstermiş durumda. Ancak bazı sızıntılar, Samsung’un, aralarında Nvidia’nın da bulunduğu büyük müşterilerin ilgisini çekmek amacıyla en son 2 nanometrelik prototiplerinin indirimli versiyonlarını sunduğunu söylüyor.
Eski pazar lideri Intel de gelecek yılın sonuna kadar yeni nesil çiplerini üreteceğine dair cesur iddialarda bulundu. Bu, ABD’li şirketin ürünlerinin performansına ilişkin şüphelerin devam etmesine rağmen, onu Asyalı rakiplerinin önüne geçirebilir.
2 nm işlemcilerin seri üretiminin 2025 yılında başlayacağını söyleyen TSMC, genellikle ilk olarak mobil versiyonunu piyasaya sürüyor ve Apple’ın ana müşterisi oluyor. PC versiyonları ve daha sonra daha yüksek güç yükleri için tasarlanmış yüksek performanslı işlemciler ise daha sonra gelecek gibi gözüküyor.
Apple’ın en yeni amiral gemisi akıllı telefonları iPhone 15 Pro ve Pro Max, bu yılın Eylül ayında piyasaya sürüldüklerinde TSMC’nin yeni 3 nanometre çip teknolojisini kullanan ilk kitlesel pazar tüketici cihazlarıydı. Önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek olan iPhone 16 serisinde ise şu an için 2 nm işlemcilerin kullanılması beklenmiyor.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
14nm’nin 2016 olduğunu hatırlarsak 2nm 2024 kötü değil ama bir Moore yasası uyumu da değil. Bundan sonrası için planlarını merak ediyorum. Mevcut teknoloji ile gelişme mümkün değil. Teknoloji meraklıları genelde Intel’i takip ederek hata yapıyorlar evet Intel x86’da en güçlü oyuncu ama yıllar önce bu piyasada gelecek görmeyerek çıkan IBM gerçek oyun kurucudur. Fotonik bir mimari x86 için gerekli ama bunu pas geçip sonumuzu getirecek quantuma yönlenebilirler.
Huawei yapar demedi demeyin 🙂
Aynen, katılıyorum
Huawei yapamaz apple yapar
Böyle güçlü işlemcilerin yapılması güzel ama o işlemcileri çalıştıracak yazılımlar adam gibi olmadığında hiçbir hükmü yok veya sonradan gelen güncellemelerle de mahvolabiliyor
Moore yasası artık çalışmıyor.
Moore yasasını sadece çip üzerine basılabilen en küçük “feature” olarak düşünerek Moore yasası sona erdi demek yanlış olur. Moore bundan daha fazlasını söylemiştir, temel ölçü, birim alanda üretebildiğiniz işlemci gücü. Bunu artırmak için de sadece çipe daha küçük transistörler basmak yani ışığın dalga boyunu küçültmek dışında multi patterning, overlay gibi yöntemler var. Bu arada bu gelişmeleri Samsung, Intel falan değil ASML diye Hollandalı bir firma yapıyor, yazıda adının hiç geçmemiş olması enteresan.
Milyon dolarlık arge mühendislerine hakaret olmasın da neden transistör mesafesi kısaltmak yerine işlemci boyunu büyütmüyorsunuz. Ekran kartlarının büyüklüğü ortada size bir tık büyütüverin 🙂