Enerji üretimi dünyada en çok ihtiyaç duyulan şeylerin başında geliyor. Enerji, fosil yakıtlardan sağlanabildiği gibi yenilenebilir kaynaklar aracılığıyla da önemli ölçüde enerji üretimi yapılabiliyor. Enerjinin bir diğer kaynağı ise nükleer santraller.
ABD nükleer enerji konusunda yeni adımlar atıyor
Günümüzde birçok ülke enerjisinin bir kısmını nükleer santrallerden sağlıyor. ABD’de de bu ülkelerin başında geliyor. Ülkede şimdi ise yeni bir tür nükleer reaktör için izin çıkmış durumda. ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu, ABD’nin ilk küçük modüler nükleer reaktörünün tasarımını onayladı.
ABD Enerji Bakanlığı, yeni onaylanan nükleer santral tasarımını, küresel ısınmaya neden olan sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmak için yeni bir temiz güç kaynağı olarak ifade ediyor. Yeni santral, ABD’de kullanımı kabul edilen yedinci tasarım olacak.
Nükleer enerji, ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmak ve fosil yakıtların kötü etkilerinden kurtulmak için bir cevap olarak ortaya çıkıyor. Son dönemde ortaya çıkan enerji krizi de ülkelerin nükleer enerjiye olan bağımlılığını artırıyor.
Dünya çapında nükleer santraller için yaklaşık olarak 40 yeni nesil konsept geliştirilmiş durumda. Çin, yaklaşık 200 megavat elektrik üretmek için yeni nesil bir reaktörü şebekesine bağlayan ilk ülke oldu. Yüksek sıcaklıklı, gaz soğutmalı olan bu reaktör 2021’de faaliyete geçti.
Diğer yandan ABD ise yeni küçük modüler nükleer santralleri ile enerji alanında yeni bir döneme geçmeye hazırlanıyor. Ülke yeni nükleer enerji santralinin 2029 yılına kadar faaliyete geçmesini planlıyor. Yeni nükleer santrali tasarlayan NuScale şirketi, küçük reaktör teknolojisini konuşlandırmak için ABD’de ve uluslararası alanda 19 anlaşma imzaladı.
Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte tüm dünyada bir enerji krizi yaşanıyor. Bu tür krizlerin önüne geçmek için ise en kolay yol olarak nükleer enerji görülüyor. Peki siz nükleer santraller hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Nukleer den korkmamak lazim. Nukleer reaktor Teknolojisi cok gelisti artik patlama catlama olaylari bitti. Turkiye Nukleere gecme konusunda cok gec kaldi. Son yirmi yilda bu sorun 4 nukleer reaktor kurulumuyla bitirilmeliydi. Daha bir tanesini bile bitiremedik.
Aynen 60 senedir yapılmayan bu yatırımlar bu son 20 senede yoluna girdi lafla olmuyor o işler yapacak adam lazımdı oda geldi yapiyor
Nükleere karşı değilim ama rusyaya verilen ihale fiyasko bence
Tosunum sen nükleer reaktör yapmayı çok kolay zannediyorsun herhalde.
Suya gerek yok
Çubuklara gerek yok
Daha minik nükleer santral yapılabilir
Çok güvenli daha bol enerji üretilebilir
Kaçınılmaz olan gelir. Bunu önceden görenler, yol alır. Göremeyenler. Yaya kalır. Modüler teknoloji konusunda da adım atmalıyız.
Temiz enerji her zaman desteklenmeli
Nükleer denizaltı ve uçak gemilerind ezaten küçük ölçekli güç üreten santraller yok mu? Bunun farkı nedir?