Diğer koronavirüs aşıları

Şu an için saydığımız aşılar, genelde en çok konuşulan ve koronavirüs için ülkelerin en çok sipariş ettiği aşılar. Ancak yine farklı aşı teknolojileri kullanarak geliştirilen başka aşılarda var. Ancak diğer aşıların henüz faz 3 sonuçları ortaya çıkmadı.

Buna karşın hepsi yüzde 50 sınırını geçen, başarı sağlayan aşılar. BioNTech, Moderna ve AstraZeneca aşısı ise faz 3 sonuçlarını resmi olarak yayınlamış üç aşı.

DSÖ, Covid-19 hastalığına karşı toplumsal bağışıklık için ülke nüfuslarının en az yüzde 60’ının aşılanması gerektiğini açıklamıştı. Bu anlamda bir çok ülke farklı aşılar satın alarak bu açığını kapatmaya çalışıyor.

Koronavirüs aşıları ve kullandıkları teknolojiler

ABD kökenli ve İsveç’te de aşı geliştirme tesisleri bulunan Novavax, son olarak AB ile 200 milyon doz koronavirüs aşısı anlaşması yaparak adını duyurdu. Yine Kanada, Japonya, ABD ve İngiltere’de bu aşıyı sipariş etmiş durumda.

koronavirüs aşısı, biontech aşısı, koronavirüs aşıları, koronavirüs, çin aşısı

Novavax

Novavax aşısında,  rokombinant protein isimli farklı bir aşı teknolojisi kullanıldı. Buna göre, Novavax koronavirüs aşısı NVX-CoV2373, koronavirüsün taç olarak adlandırılan ve virüse de adını veren, sivri uçlu protein parçalarını içeriyor.

Aşıda yer alan bu proteinlerin yanında, bağışıklık tepkisini güçlendiren ve adjuvan isimli yardımcı bir madde de aşıya eklendi. Tıpkı diğer aşılar gibi bu aşıda, bağışıklık sitemini koronavirüse karşı tetiklemeyi ve antikor üretimi sağlamayı amaçlıyor.

Novavax tarafından üretilen aşı biraz farklı bir yapıda. mRNA aşıları vücudun koronavirüs tarafından üretilen s proteinini üretmesini sağlıyor. Bu aşı ise güve hücre denilen labaratuvar ortamında kullanılan hücreler üzerinde bu proteinleri ürettirip, aşı haline getiriyor.

koronavirüs aşısı, biontech aşısı, koronavirüs aşıları, koronavirüs, çin aşısı

EpiVakKorona

Sentetik peptit teknolojisi kullanan EpiVakKorona ise Sputnik V gibi Rusya’da geliştirildi. Sentetik peptit teknolojisi, koronavirüsün kendisi ya da bir parçasını kullanmak yerine, onu taklit eden sentetik bir yapıya sahip. Bu sentetik yapı, koronavirüs tarafından üretilen protein yapısını da taklit ediyor.

CureVac

Diğer bir ise mRNA teknolojisi kullanan CureVac aşısı. Almanya merkezli olan şirket, 2021 ilk çeyreğinde faz 3 sonuçlarını açıklayacak.

Şirketin geliştirdiği aşıyı, salgının başında eski ABD başkanı Donald Trump satın almaya çalıştı. Almanya ise bu teklifi sert bir şekilde red etmiş ve sonrasında şirketin yüzde 23 hissesinini 300 milyon eouroya satın almıştı.

AstraZeneca aşısı da İngiltere ve AB onayı almış durumda. Tabii ki ülkeler yeterli düzeyde aşılama yapmak için sipariş ettikleri tüm aşılara acil kullanım izni vermiş durumda. Bu aşıların dışında da Hindistan ve İsrail’de de halihazırda koronavirüs aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Ancak bu aşılar henüz kullanıma başlamış ya da başka bir ülke tarafından sipariş edilmedi.