Kripto paraların son iki yılda muazzam şekilde popüler olduklarını söyleyebiliriz. Zaten 2014’ten beri başta Bitcoin ve Ethereum olmak üzere kripto paraları sık sık gündemde görüyorduk. Ancak son iki yılda Elon Musk ve diğer bazı isimler sayesinde 7’den 70’e herkes kripto paralarla ilgili fikirlere sahip oldu. Bu popülariteyi kötüye kullanmak isteyen kripto para dolandırıcıları da akımın başrolleri arasındaydı. Peki dolandırıcılar, 2021 yılında toplamda kaç para kazandı?
Kripto parayla dolandırılma vakaları yüzde 79 arttı
Kripto paralarla ilgili analizler yayınlayan Chainalysis’in raporuna göre 2021 yılında dolandırılma vakaları, 2020’ye göre yüzde 79 oranında arttı. Dolandırıcılık, geçen yıl kripto para ile işlenen suçlarda en çok görülen konu başlığı oldu. Bunların çoğu, kripto para borsalarının ve cüzdan işletmelerinin hacklenmesiyle gerçekleşti. İstatistiklere göre pek çok kripto paranın da aralarında bulunduğu merkeziyetsiz finans işlemleri 2021’de yüzde 912 büyüdü.
Tahminlere göre 2021 yılındaki kripto para dolandırıcılıklarının hacmi 14 milyar dolar oldu. Türk Lirası’na çevirdiğimizde bu para 6 Ocak’ın dolar kuruna göre 193 milyar Türk Lirası ediyor.
Merkeziyetsiz finans her ne kadar güvenli ve bağımsız olsa da dolandırıcılıklara kolayca kanmanıza da neden olabiliyor. Merkezileştirilmiş paranızla işlem yaptığınızda o paranın izini sürmeniz veya işlemi iptal etmeniz, bankanın yetkisi dahilinde mümkün. Ancak DeFi olarak adlandırdığımız merkeziyetsiz finans işlemlerinde paranızın tek sorumlusu sizsiniz.
Analizi yayınlayan Chainalysis’in başkanına göre, bu kadar fazla kripto para işletmesinin hacklenmesinin nedeni; yeni açılan protokollerde güvenlik açıklarının fazla olması. Kripto paralara olan ilgi son iki yılda epey büyüdüğü için dolandırıcıların hedefi de kripto paralar oluyor. Özellikle de sosyal medyada Elon Musk ve Bill Gates gibi isimleri kullanıp kripto para dağıttığını iddia eden pek çok hesap var. İşin daha da trajik kısmı, bu hesapların çoğu Twitter tarafından doğrulanmış oluyor. Belki de Twitter, mavi tiki daha zor şartlar karşılığında verseydi dolandırıcılığın hacmi birkaç milyar dolar az olabilirdi.
Sizler hiç kripto para borsasında dolandırıldınız mı? Dolandırılan yakınlarınız var mı?