NASA‘ya ait uzay aracı TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) tespit etmeyi hedeflediği gezegen sayısını kolaylıkla aştı. Uzay ajansı, 2018‘de görevine başladığından beri uzay aracının 2.200‘den fazla potansiyel gezegen tespit ettiğini açıkladı. Keşfedilen gezenlerin yüzlercesinin küçük olduğu ifade ediliyor. Bazılarının ise her ne kadar yaşanabilir olmasa da daha çok dünya benzeri olduğu belirtiliyor.
TESS’ten, göreve başladığından itibaren ilk iki yıl içinde 1.600 gezegen bulması bekleniyordu. Ancak işler beklendiğinden daha iyi ve olumlu gitti. Bu sayede gezegen sayısında beklenmedik başarı gösteren uzay aracı hedeflenen sayıyı aştı.
TESS ‘in bazı keşifleri olağandışı
TESS tarafından yapılan bazı keşifler olağandışı olarak değerlendiriliyor. Örneğin kayalık TOI-700 d gezegeni sadece 100 ışıkyılı uzaklıkta. Öte yandan LHS 3844 b, son derece yakın 11 saatlik yörüngeye sahip. Ayrıca gezegen “sıcak bir süper dünya” olarak belirtiliyor. TOI 849 b ise ya atmosferini yitirmiş ya da hiç olmayan bir gaz devi gibi görünüyor.
Uzay aracı TESS tarafından tespit edilen her bulgunun incelemeye alınacağı garanti edilmiyor. Şimdiye kadar sadece 120 gezegen doğrulandı ve NASA, aday gezegenleri daha detaylı incelemek için James Webb Uzay Teleskobu gibi gelecekteki uzay aracını bekleyeceğini belirtti.
Öyle olsa bile uzay ajansının, gezegenlerin büyüklüğü, çeşitlilikleri ve genel olarak kozmos için ne anlama gelebileceği hakkında çok şey öğrendiği ifade ediliyor.