Nvidia, bilgisayar işlemcisi dünyasına adım atmak için gün saymaya başladı. Buna göre geçen bahar aylarında gündeme gelen Nvidia ARM bilgisayar işlemcisi için çıkış tarihi de ortaya çıktı. Ancak bu bilginin sızıntı olduğunu ve Nvidia tarafından henüz onaylanmadığını da hatırlatalım.
Nvidia bilgisayar işlemcisi ne zaman piyasaya çıkacak?
Bilgisayar işlemcileri elli yılı aşkın bir zamandır x86 işlemcilerin elinde. Özellikle bu piyasanın uzun süre tek hakimi Intel oldu. Ancak yapay zeka devrimi ile hem Intel hem de AMD bu devrimin biraz arkasında kaldı. Yine Intel’in son işlemcilerinde yaşanan sorunlar, Nvidia’yı harekete geçirmişe benziyor. Yine yapay zeka işlemcilerinde elde edilen tecrübe ve sermayeyi de firma bu yeni hedefe harcamanın peşinde.
Ortaya çıkan detaylara bakılırsa Nvidia, bilgisayar işlemcisi piyasasına ARM tabanlı işlemcileri ile girmenin peşinde. Bildiğiniz gibi Nvidia hali hazırda ARM işlemci geliştirme tecrübesine sahip. Bir dönem mobil telefonlar için Tegra işlemciler geliştiren firma, halen ARM tabanlı mobil işlemci geliştirmeye devam ediyor.
Söylentilere göre firmanın ilk ARM tabanlı bilgisayar işlemcisi Eylül 2025’te karşımıza çıkacak. Bu işlmecinin özellikleri belli olmasa da yapay zeka destekli olacağı daha önce sızmıştı. İşlemcinin 3 nm abrikasyon sürecinden geçmesi bekleniyor. Nvidia’nın işlemci üretiminde ise TSMC’ye başvurması bekleniyor.
Nvidia bir kez daha Intel’i koltuğundan etti!
NVIDIA, Intel'in yıllardır devam eden liderliğini aldı. Buna göre Dow Jones endeksindeki liderliğini kaybetti.Son olarak Qualcomm’da Snapdaragon X Elite işlemcisi ile ARM tabanlı bilgisayar işlemcisi piyasasına adım attı. AMD ise x86 mimarisi kullanıyor olsa da çıkışa geçen el konsolu piyasasının tek hakimi konumunda.
ARM ve x86 işlemcileri arasındaki temel farklar
Bugün piyasaya hakim olan bilgisayar işlemcileri x86 mimarisi kullanıyor. Bu mimari ise CISC tabanlı. Nvidia ise yeni bilgisayar işlemcilerini ARM yani RISC tabanlı bir sistemle karşımıza çıkaracak. Ancak Apple, zamanında ARM’nin başlattığı ARM tabanlı bilgisayar devrimini yeniden canlandırdı. İşte Nvidia bu devrimi bir seviye daha yukarı taşımanın peşinde.
Temel olarak CISC, daha karmaşık bir komut sistemine dayanıyor. Daha uzun ve karmaşık olan bu komut sistemi özellikle çok yüklü işlemlerde avantaj sağlayabiliyor. RISC ise temel olarak çok daha basit bir komut sistemine sahip. Bu anlamda RISC daha kısa ve basit CISC ise daha uzun ve karmaşık bir komut sistemi.
İşte bugün mobil telefonlarda ve son yıllarda Mac bilgisayarlarda kullanılan M işlemciler ARM tabanlı işlemciler. Bu işlemciler özellikle birden fazla işlem modülünü içinde tek başına barındırabiliyor. Bu da işlemlerin çok daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlıyor.