Sahibi olduğu ChatGPT yapay zeka asistanının telif hakkı ihlali yaptığı gerekçesiyle Sarah Silverman, Michael Chabon ve Paul Tremblay adlı 3 yazar tarafından hakkında dava açılan OpenAI, Amerikan mahkemesinde aklandı. Yargıç, ChatGPT’nin dil algoritması aracılığıyla içerik hırsızlığı yaptığına dair bir kanıt olmadığını açıkladı.
OpenAI, dava sürecinden zaferle döndü
Yazarlar ise bu karara tepki göstererek, OpenAI firmasının aktivitelerinin telif haklarını ihlal ettiğini ve haksız kazanç sağladığını iddia etti. Ancak ChatGPT yazarların cümlelerini direkt olarak alıntılamayıp bu cümleleri daha değişik şekillere soktuğu için, telif usulsüzlüğüne dair bir kanıt sunmak oldukça zorlaşıyor. OpenAI şirketi de dava sürecinde bu avantajını kullanıp, mahkemede delil yerine geçebilecek herhangi bir veri bulunmamasından faydalandı.
Yazarların uğradıklarını iddia ettiklerin zararın büyüklüğünün tam olarak bilinememesi, uzun süreli bir hak arama mücadelesini de oldukça zorlaştırıyor. Ayrıca kimsenin ChatGPT’nin çalışma prensibini tam olarak bilememesi, böyle bir hak ihlalinin nasıl ortaya çıktığı hakkında geçerli kanıt sunma ihtimalini de ortadan kaldırmış durumda.
Dava bittikten sonra açıklama yapan OpenAI yetkilileri ise telifli içerikleri kullanmayı kesinlikle bırakmayacaklarını, çünkü bu içeriklerin her alanda kendini gösterdiğini ve yapay zeka modellerini eğitmek için bunlardan faydalanmak zorunda olduklarını söyledi.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce OpenAI ne yapmalı? Yanıtlarınızı aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle kolayca paylaşabilirsiniz. Görüşleriniz bizim için değerli.
Times dergisi davası ne oldu