Çin’in büyük teknoloji yatırımcısı Tencent ve İngiliz Medopad şirketi Parkinson hastalığına tanı koymada önemli bir gelişme kaydettiler. Parkinson teşhisi için yapay zekayla bağlantılı bir kamera sayesinde doktorların işi kolaylaşacak.
Yapılan araştırmalarda Londra’daki bir hastanenin Parkinson tanısı koyduğu birçok hastaya ait videolar incelendi. Araştırmalar sonucunda hastaya hiçbir cihaz bağlanmadan sadece ufak bir kamera yardımıyla Parkinson hastalığının teşhisinde adımlar atıldı. Hastanın sadece belirli hareketleri kamera karşısında yapması istenerek yapay zekanın da yardımıyla analiz edilen görüntülerden Parkinson teşhisi konulabilir duruma geldi.
Parkinson teşhisi birkaç dakikada gerçekleşebilir
Bir doktorun teşhis konusunda yarım saatini alan bu durum, yeni yöntemle sadece dakikalar alıyor. Yapılan açıklamaya göre Parkinson hastalığından şüphelenen bireyler, hastanelere dahi gitmeden belki de sadece akıllı telefonlarına yükleyecekleri bir uygulamayla ileride kendi teşhislerini koyabilecek duruma gelecek.
Medopad’in patronu Dan Vahdat, Tencent firmasının yapay zeka konusundaki yatırımlarını ve araştırmalarını bildikleri için Çinli teknoloji deviyle çalışmanın yerinde bir tercih olduğunu belirtti.
Tencent’in sağlık alanındaki yapay zeka geliştirmelerinin başında bulunan Dr. Wei Fan; yapılan araştırmaların sadece bir ülke için değil, tüm insanlık adına yapıldığının altını çizdi. Bu nedenle bu araştırmada şeffaf bir yaklaşım sergilediklerini vurguladı.
Parkinson’la ilgili çalışmalar sadece Tencent’le sınırlı değil. İsviçre’den iki araştırmacı da akıllı telefonlar için geliştirdikleri bir uygulama sayesinde Parkinson hastalarına çeşitli egzersizler yaptırıp bu egzersizlerin videolarını uygulama sayesinde analiz etmeye başladıklarını açıkladılar.
Yaklaşık 10 milyon insanın Parkinson hastalığından müzdarip olduğu düşünüldüğünde bu alandaki araştırmaların önemi daha da artacak gibi gözüküyor.