Günümüzde büyük ölçekli boyama işlemlerinde programlanan montaj hattı robotları kullanılıyor olsa da küçük ölçekli boyama işlemleri halen insanlar tarafından el ile yapılıyor. Ancak yeni geliştirilen bir boyama teknolojisi olan SelfPaint bunu değiştirerek, tüm işlem basamaklarının robotlar tarafından yapılmasını sağlayacak.
Daha hızlı, daha ucuz boyacılık
Fraunhofer Enstitüsü’nden Alman ve İsveçli bilim adamları, robotların nesneleri tek tek nasıl boyayacağını bulan, SelfPaint olarak bilinen bir sistem geliştiriyor. Bildirilen verilere göre SelfPaint boya kullanımını yüzde 20, enerji tüketimini yüzde 15, üretim süresini yüzde 5 azaltabilecek.
Beş aşamalı bir süreçten oluşan SelfPaint, ilk olarak maddenin 3D taramasını gerçekleştiriyor. Bu tarama, boyama işleminin bilgisayar simülasyonunda kullanılır. Yazılım, boya parçacıklarının yörüngesini taklit eder ve daha sonra optimum boya ve havanın hacmini belirler. Ardından robotun boyama sırasında geçeceği yol çizilir. Son olarak ise boya kaplamasının yeterince kalın olup olmadığını kontrol etmek için boya işleminin ardından gözlem yapılır.
Kalite kontrolü için terahertz teknolojisi, diğer bir deyişle mikrodalga ile kızıl ötesi arasında kalan bir dalga boyunda bir ışık demeti uygulanıyor. Böylelikle herhangi bir temasa gerek kalmadan ölçüm yapılabiliyor. Parçaları geliştirilmeye devam edilen sistemin, 2018 yılının sonuna kadar prototipinin oluşturulması hedefleniyor.
:: Boyacılıkta kullanılacak olan SelfPaint teknolojisi hakkındaki düşünceleriniz nedir?