Sony, Corona virüsü salgınının, tedarik zincirini engellediğini ve bunun olumsuz etkilerini hissetmeye başladıklarını söyledi. Sony’nin Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, şirket, Çin ve Malezya’daki üretim tesislerinin kapanması nedeniyle tedarik zinciri sorunları yaşamaya başladı. Asya’daki tedarikçilerden gelen istikrarsız kaynak akışının da tedarik zinciri sorunlarını daha da büyüttüğünü söyledi. Sony, şu anda Corona virüsü tarafından işlerin yolunda gitmediğini açıklarken olası sorunlar için de araştırma yaptığını belirtiyor.
Corona virüsü, Sony’nin tedarik zincirini etkiledi
Malezya’daki üretim tesislerinin her ikisi de, hükümet kararı ile 18 Mart’tan bu yana kapalı durumda. Ayrıca İngiltere hükümeti tarafından da 20 Nisan’a kadar Galler’deki üretim tesisini kapatması emredildi. Şirket, Corona virüsü nedeniyle dünya genelindeki perakendeci kapanmalarının yanı sıra Sony’nin elektronik ürünlerinin satışının da etkilendiğini söyledi.
Duyuru ayrıca Sony’nin ofislerinin bir kısmını dünya çapında kapattığını belirtiyor. Ocak ayı sonlarında, Japon teknoloji devi Çin’deki üretim tesislerinin dördünü kapattı. Bu tesisler daha sonra 9 Şubat’ta yeniden açıldı ve kademeli olarak operasyonları yeniden başlatmaya başladı. Ancak Sony, Çin tedarik zinciri sorunlarının hala devam ettiğini belirtti. Sony konuyla ilgili olarak “Tedarik zinciri sorunları devam etse de virüs etkisini kaybetmeye başlıyor.” ifadesinde bulundu.
Yeni ürünler için potansiyel risk devam ediyor
İzolasyon kuralları ve Corona virüsü önlemleri kapsamında getirilen kısıtlamalardan da etkilenen Sony, yeni ürün lansmanları için yardımcı olması gereken mühendislerini, Çin ve Güneydoğu Asya’daki üretim merkezlerine gönderemiyor. Akıllı telefon pazarındaki satışlarının Corona virüsünden dolayı yavaşlayacağını düşünen teknoloji devi, bunu potansiyel bir risk olarak değerlendiriyor.
Potansiyel risk Sony’nin fotoğraf makinalarını da ilgilendiriyor. Örneğin, bu sene piyasaya sürülecek olan a7S III kamerası gibi ürünlerde gecikme yaşanabilir.
Sony ve tedarik sorunu çok saçma geliyor. Japonlar bu cihazları kendi üretmeden robota yaptırıyor en son insanlar inceleyip satışa çıkıyor ki, insanlar virüs nedeniyle inceleme yapamamış ondan hep sorunlar. Sony, Samsung, LG, Huawei, oppo, Xiaomi, Apple, Google gibi firmalar üretim sıkıntısı çekmezler. İşçi ve fabrika küçültür yinede dev ederler. Adamların planı büyük ve teknolojiyi planlı olarak her yıl geliştirme yapıyorlar.