İnternet ve telefon başta olmak üzere pek çok işletme, tüketicilere belirli hizmetleri, taahhüt karşılığında satıyor. Taahhüt süresi sona ermeden de abonelik sözleşmesini feshetmek isteyen kullanıcılara bazı yaptırımlar uygulanıyor. Taahhütlü internet cayma bedeli, hizmet aldığı süre boyunca, hizmetten memnun kalmayan kişiler tarafından tercih ediliyor.
Almış olduğu hizmetten memnun olmayan kullanıcılar ise bu durumda yasal haklarını merak ediyor. Taahhüt süresinden önce kullanımını sonlandırmak isteyen kişilerin karşı karşıya kaldığı belirli bir ücret yer alıyor. Bu yazımızda da ‘taahhütlü internet cayma bedeli nasıl hesaplanır?‘ sorusunu yanıtladık.
Taahhütlü internet cayma bedeli nasıl hesaplanır?
Taahhüt iptal etmek durumunda ortaya çıkan cayma bedelinin hesaplanması, karışık gibi görünse de son derece basit işlemlerden oluşur. Taahhütlü internet hizmeti alımında genel olarak hizmetin standart fiyatının altında bir ücret kişilere yansıtılıyor. Taahhüt iptali halinde ise indirimli bir tarifeden yararlanan kişilerden fark ücretinin iadesi isteniyor.
Örneğin, bir internet firmasından 24 aylık taahhütlü hizmet satın aldınız. Bu hizmetin karşılığında ise firma, 100 TL değerindeki paketi, 80 TL’ye satmayı önerdi. Siz de, bu hizmetten memnun olmadığınızı söyleyerek taahhütü iptal etmek istediniz. Kullanıcının abonelik iptali yapması durumunda, her ay standart olan 100 TL ile indirimli ücret olan 80 TL arasındaki farkı ödemesi gerekiyor. Yani kısacası, sözleşmenin imzalanması sonrasında indirimli hizmetten yararlanılan her ay için 20 TL ödeme yapılıyor.
Taahhüt ne demek?
Kelime anlamı olarak “bir şeyi üstlenme, üstüne alma” anlamına gelir. Bir kişi, bir konu ile ilgili taahhüt verirse, o konudaki yükümlülükleri yerine getirmek için söz vermiş olur. Taahhüt, günümüzde şirketler ve vatandaşlar arasındaki sözleşmelerde kullanılıyor. Bir şirket, müşterisine bir mal satarken ya da hizmet verirken, taraflar birbirlerine belirli taahhütlerde bulunur.
Kullanıcı, aldığı hizmetten memnun olmadığı takdirde taahhüt iptali yapabiliyor. Bunun için ise kullanıcı, taahhütten caydığı için sözleşmede yer alan yaptırımları karşılamak zorundadır. Kişilerin sözleşmesine göre yaptırımlar da farklılık gösteriyor. Bu nedenle kullanıcıların ilk olarak sözleşmedeki yaptırımlara dikkat etmesi gerekiyor.
Ben komple internetten caymayı düşünüyorum, bırakıyorum sanal alemi, özledim kütüphaneye falan gideceğim. Eski kitap kokusu oh mis. Kimsenin elini sürmediği ve kütüphanecinin bile var olduğunu unuttuğu kitaplar diye bir bölüm varsa ilk oradaki kitapları okuyacağım. Keşif nefis.
Konuyla ne alakasi var?
Bize ne kardeş , niye yazıyorsun ki bunu şimdi. Ayrıca o dediğine bir tek Kadir İnanır.
En iyisi valla Arada starbucks gidip netiyle netflix ten film indiririm o kadar Kısa video çöplüğü beynimizi bitirdi zaten Site tasarımlarını tamamen dikkat dağıtıp amacından saptırıp sitede boş boş takılman için hazırlıyorlar artık Üni akademisyeni olup tuşlu kullanan çok gördüm
Türk telekom 250 TL diye sattığı interneti taahhütlü 100 TL ye satıyor. Sonra caymak istediğinizde ay başına 150 TL cayma bedeli istiyor. 2021 Aralık başında türk telekomdan türknete geçecektim. 7 ay vardı türk telekom ev internetimin bitmesine Türk telekom bana 1000 TL cayma bedeli çıkardı. Halbuki 100-200 TL çıkarsaydi Türk telekomdan Türknete geçecektim. 24 mbps internete türk telekomda 100 TL ödüyorum. Türknete 100 mbps ye 100 TL ödeyecektim. Şimdi türknet de zam yaptı. Fiyatını 140 TL yaptı. Mecbur bende türk telekomdan devam ettim. Tabi bende bunun acısıni unutur muyum? türk telekomun İnterneti çekmiyor diye sosyal medyada propaganda yapıyorum. Yorumlarıma bakıp türk telekomdan vazgeçen birkaç kişi varsa yeterdir.
140 olsa bile hala daha uygun neden geçmedin ki
Yalan söylemiyosunki hiç bir yerde çekmiyor ne İnternet ne telefon bu kadar mı dandik olur ya el insaf
24 ay tahaddüt normalde yoktur yapılsada o sözleşme otomatik iptal sayılır ama malesef internet sağlayıcılar bunu bilerek 2 sene sözleşme yapıyorlar sözleşmeler en fazla 1 sene yapılır 1 sene yapılan sözleşmelerde iptal edilirse cayma bedeli ödenir
dedıgın dogru. ancak bu tür sorunlarda operatörler sızen parayı ısrarla ıstıyor ve bunun ıcın tuketıcı hakem heyetıne gıtmenıze gerek
Hiç kimseyi tavsiye etmiyorum türk Telekom kablolu interneti devamlı arıza veriyor çekmiyor
Bende mersine tasindigim icin dondurdum ev intwrnetini mayista son bulacaktiaralikta dondurdum.simdi tamamen tasinmaya karar berdik ne kadar cayma bedeli öderim acaba