Yeni bir taşınabilir bilgisayar almak yerine, mevcut bilgisayarınızı bir süre daha idare edecek şekilde güncelleyebilirsiniz.Donanımında yapacağınız ufak değişiklikler, cihazın performansını ve depolama kapasitesini ciddi anlamda artırabiliyor.
Performansta sabit diskin yeri
Sizin bilgisayarınızdaki işlemci (otomobil) ne kadar iyi olursa olsun, bilgileri aldığı disk (otoyol) yavaşsa, tam verimli bir şekilde çalışamaz. Örnek vermek gerekirse Ferrari’niz olsa bile, çakıl yolda ne kadar performans alabilirsiniz ki?
Bu yüzden mevcut sisteminizden maksimum verim almak için, kullanılan sabit diski yenileyebilirsiniz.
Eskiyen diskler başa bela
Eğer 3 – 4 yılı aşkın bir süredir, yoğun kullanılmış bir bilgisayara sahipseniz, büyük ihtimalle sabit diskiniz kondüsyonunda epey azalma olmuştur. Örnek vermek gerekirse ortalama hızı 80 MB/sn olan bir disk, yıllar sonra 50 MB/sn hıza düşebiliyor. Bu da bizim performansımızı negatif olarak etkiliyor.
Hızlı diskler piyasada!
Videomuzda 750 GB kapasiteli Western Digital’in Scorpio Black diskini kullandık. Ortalama 100 MB/sn dosya aktarım hızını aşan performansıyla dikkat çeken disk, ayrıca 750 GB gibi büyük bir depolama alanı bizlere sunuyor.
Tabi disk seçimini siz daha farklı şekilde değerlendirebilirsiniz. WD’nin daha ince ve hafif UltraSlim disklerini seçip, cihazı daha hafif bir hale getirebilirsiniz. Belki de benim için kapasite çok önemli değil, salt performans önemli diyenlerdensiniz; o zaman SSD de kullanabilirsiniz.
Dilerseniz lafı çok uzatmadan, bir disk nasıl takılır onu videolu olarak sizlere anlatalım. İyi seyirler.
#video_7267#
:: Taşınabilir bilgisayarın donanımına daha önce müdahale ettiniz mi?
Son çıkan laptoplarda windows hardsike gömülü geliyor onu nasıl yeni harddiske aktaracağız acaba bilen varmı??
tolga bey ben lenovoz500 kullanıcısıym pc deki tek sorun hdd 5400rpm yetmiyor.ssd taktırmaya niyetlenenler oldu ama teknik servise taktırsak bile garanti dışı kalanacağını söylemişler.
bunun bi bağlayıcılığı varmıdır.ne yapmamızı önerirsiniz
abi iyi demişsinde yeni harddisk takıcam ama eskisindeki orjinal işletim sistemini nasıl yenisine aktarırım asıl sorun burada bunuda paylaşırsanız çok sevinirim.
ssd fiyatları hiç düşmeyecek sanırım..
Aslında işletim sistemini de taşıyan ve birincil disk olarak kesinlikle SSD olmalı… Değişim yaptıktan sonra elde kalan mekanik disk ise, artık kimsenin pek kullanmadığı ve boşa yer işgal eden optik sürücü yuvası için üretilmiş sabit disk aparatıyla ikincil disk olarak değerlendirilmeli. Ben evdeki üç laptopuma ve arkadaşlarımın cihazlarına da böyle yaptım. Hem süper performans ve hız, hem de yüksek kapasite bir arada ve üstelik bütçeyi fazla zorlamadan.
Son çıkan laptoplarda windows hardsike gömülü geliyor onu nasıl yeni harddiske aktaracağız acaba bilen varmı??
belarc ile keyi öğren sonra bir yerden win 7-8 usb si oluşturursun zaten
>>Wd benden uzak dursun…(Heleki mekaniği…Aman amaannn..)
>>Samsung ssd aldım yeni..
>>Çok memnunum herkese de tavsiye ederim..
Acer Aspire 5920G dizüstümde 320GB HDD var. Scorpio’nun 7200rpmlik SATA2 HDD’sini taksam uyum sorunu olur mu?
Disk değiştirme işlemi ardından işletim sistemini tekrar yüklemek gerekir mi?
Thinkpad’de sorun yok 🙂 Harici bir disk kutusu alip yeni diske eski disk bilgilerini klonlayip, tek vida sökerek yeni diski takabiliyorsunuz. Thinkpad’lerin hemen tüm parcalari rahatlikla sökülüp degistirilebiliyor.
nasıl yapılır bölümüne mala nasıl vurulur u da ekleyin de yararlanak 😀
tornavida bimde satılıyodu ben de almıştım 🙂
hartdisk değişince yeni format atmak istemezmi