Teknoloji dünyasında belirli bir yer edinmiş şirketlerin arka planında oldukça ilginç ve zorlu kuruluş hikayeleri bulunuyor. Bu tür şirketlerin kurucuları, teknolojiyi insanlara daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaştırabilmek için ciddi mesai harcayarak günümüzde tüm dünyaya ilham kaynağı olan başarı hikayelerinin temellerini attı.
Peki 2021 yılında başarıyla faaliyet gösteren teknoloji şirketlerinin kurucularının servetleri ne kadar? Sizler için derledik…
Not: Forbes verileri baz alınmıştır.
Yüzyıllar önce üretilmiş, zamanın ötesinde 5 elektrikli araç
Elektrikli araç dendiğinde günümüzde akla ilk Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla geliyor. Ancak aslında bu asırlara dayanan bir teknoloji...Teknoloji liderlerinin servetleri
Jeff Bezos
Listemizin ilk sırasında dünya çapında faaliyet gösteren Amazon şirketinin kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos yer alıyor. Son dönemde Blue Origin şirketiyle yaptığı uzay yolculuğuyla gündemde olan Bezos, ilk etapta 2017 yılında dünyanın en zengin insanı ünvanının sahibi oldu. 2021 yılı Eylül ayı itibariyle 198 milyar dolarlık bir serveti bulunan iş insanı, Elon Musk ile ciddi bir rekabet içerisinde.
Elon Musk
Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, listemizin ikinci sırasında bulunuyor. Özellikle kripto para piyasası üzerinde manipülatif etkisi olduğu iddialarıyla ciddi şekilde eleştirilen Musk, bu yıl içerisinde birkaç defa zirveye çıksa da, an itibariyle 191 milyar dolarlık servetiyle ikinci sırada yer alıyor.
Mark Zuckerberg
Popüler sosyal medya platformu Facebook’un kurucularından olan ve an itibariyle CEO görevini üstlenen Mark Zuckerberg, dünyanın en zengin dördüncü kişisi konumunda. Son dönemlerde kullanıcı gizliliği konusunda ciddi şekilde eleştirilen Zuckerberg, pandemi döneminde servetini 136 milyar dolara kadar çıkarmayı başardı.
Bill Gates
ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketi olan Microsoft’un kurucularından olan Bill Gates, dünyanın en zengin beşinci insanı konumunda. 2020 yılında hayır işlerine daha fazla zaman ayırmak için Microsoft’un başkanlığında istifa eden Gates, şu anda şirketin teknik danışmanlığını yapmaktadır. İş insanının serveti ise 132 milyar dolar.
Larry Page
Dünyanın en büyük arama motoru ünvanına sahip olan Google’ın temel algoritmalarının geliştiricisi ve Sergey Brin ile birlikte şirketin kurucusu olan yazılım mühendisi Larry Page, dünyanın en zengin altıncı insanı konumunda. Page’in an itibariyle 123 milyar dolarlık bir serveti bulunuyor.
Sergey Brin
Larry Page ile Google’ı kuran ve 2019 yılına kadar Google’ın ana şirketi Alphabet’in başkanlık görevini yapan Sergey Brin, dünyanın en zengin yedinci kişisi ünvanına sahip. Günümüzde Alphabet’in kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olarak iş hayatına devam eden Brin’in 119 milyar dolarlık serveti bulunuyor.
Larry Ellison
Microsoft’un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi olan Oracle’nin kurucusu ve CEO’su olan Larry Ellison, dünyanın en zengin sekizinci kişisi konumunda. Oracle’nin yazılım alanında Microsoft ve SAP gibi şirketlerle rekabetinde bir adım öne geçmek için son dönemde ciddi hamleler yapan Larry Ellison’un 116 milyar dolarlık serveti bulunuyor.
Steve Ballmer
Dünyanın en ünlü yazılım şirketlerinden biri olan Microsoft’un 1986 yılındaki 1.0 reklamına çıkan ve 2000 yılından itibaren şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapan Steve Ballmer, 97 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin onuncu kişisi konumunda.
Micheal Dell
Dünyanın en büyük teknoloji altyapı şirketlerinden olan Dell Technologies’in kurucusu ve CEO’su Micheal Dell, dünyanın en zengin insanları listesinde yirmi üçüncü sıradan kendine yer buldu. İş insanının serveti ise 52 milyar dolar.
Ma Huateng
Dünyanın en başarılı mobil oyunlarından CoD Mobile ve PUBG dolayısıyla yakından tanıdığımız yatırım, oyun ve eğlence holdingi olan Tencent’in kurucusu, başkanı ve CEO’su Ma Huateng, 47 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanları listesinde yirmi altıncı sırada yer alıyor.
Jack Ma
e-ticaret alanında başarıyla faaliyet gösteren Alibaba Group’un kurucusu ve başkanı olan Jack Ma, dünyanın en zengin otuz birinci kişisi konumunda. Özellikle son dönemde birkaç aylığına ortadan kaybolmasıyla gündeme gelen iş insanının serveti ise 41 milyar dolar.
Zhang Yiming
Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan TikTok’un sahibi ByteDance’in kurucusu olan Zhang Yiming, dünyanın en zengin otuz altıncı kişisi. TikTok’un her geçen gün daha da popüler hale gelmesiyle servetini katlayan Yiming’in 35 milyar dolarlık bir varlığı bulunuyor.
Pierre Omidyar
İnternet dünyasının en büyük açık artırma konseptli alışveriş sitesi olan eBay’in kurucusu olan Pierre Omidyar, dünyanın en zengin altmış yedinci kişisi. 1998-2015 yılları arasında eBay’in başkanı olarak görev yapan Omidyar’ın net serveti 25 milyar dolar.
Lei Jun
Akıllı telefon piyasasının en başarılı şirketlerinin başında gelen Xiaomi’nin kurucusu ve CEO’su olan Lei Jun, dünyanın en zengin doksan birinci kişisi konumunda. Huawei’nin ABD tarafından kara listeye alınmasının ardından Xiaomi’nin zirveye çıkmasında aslan payına sahip olan Jun’un net serveti 20 milyar dolar.
Jack Dorsey
Ünlü sosyal medya platformu Twitter ve mobil ödeme şirketi Square’nin kurucusu olan Jack Dorsey, dünyanın en zengin yüz kırk üçüncü kişisi. Başarılı iş insanının serveti ise 14 milyar dolar seviyelerinde.
Elon musk adamdır