Hürkuş Eğitim ve Yakın Hava Desteği Uçağı

Vecihi Hürkuş’tan adını alan uçak, TUSAŞ tarafından Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Projesi kapsamında geliştirildi. Tamamen dijital elektronik gösterge sistemlerine sahip olan uçak, ilk uçuşunu Haziran 2013 tarihinde gerçekleştirdi.

Ayrıca, Hürkuş-B ve Hürkuş-C olmak üzere iki farklı askeri versiyonu geliştirildi. Bu sayede sadece eğitim uçağı olmakla kalmayan Hürkuş, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hafif yer taarruz görevleri için kullanılabilecek.

Maksimum seyir hızı saatte 574 km olan uçağın, maksimum uçuş irtifası ise 34700 ft. 11.17 metre uzunluğa ve 9.96 metre kanat açıklığına sahip olan Hürkuş’un, yüksekliği ise 3.70 metre.

Hürkuş-C’nin terörle mücadeleye en büyük katkısının hava harekatlarının maliyetinin azaltılması olacağı düşünülüyor Zira, küçük operasyonlarda savaş uçaklarına olan ihtiyaç azalacağı için, maliyetler aşağıya çekilecek.

Yerli Silahlar: Kasırga TR-300 Yerli Füze Sistemi

Türk Savunma Sanayisinin mihenk taşlarından ROKETSAN tarafından geliştirilen Kasırga, 100 km’ye ulaşan menzili ve 70 metre yarı çapında öldürücü etkiye sahip olan harp başlığı ile kritik bölgelere atışlarda büyük bir başarı sunuyor.

Katı kompozit yakıt teknolojisine sahip olan füze, yine Roketsan tarafından tasarlanan T-122/300 çok maksatlı çok namlulu roketatar sistemi ile veya T-300 serisi çok namlulu roketatar sistemleri ile kullanılmaktadır.

Olumsuz sıcak ve soğuk hava şartlarına ve diğer çevre koşullarına karşı oldukça dayanıklı olan TR-300 Kasırga roketleri, mühimmat yükleme ve boşaltma işlemleri sırasında personelin iş yükünü minimum seviyeye indiriyor.