ATAK Helikopteri

ATAK için ilk adımlar 1995 yılında atıldı. TSK‘nın kullanabileceği, ülkemizin coğrafi ve iklim koşullarına uygun bir yerli üretim helikopter için Savunma Sanayi Müsteşarlığı görevlendirildi ve yaklaşık 12 yıllık çalışmanın ilk meyvesini vermesiyle 2007 tarihinde ATAK helikopterlerinin ihalesi gerçekleştirildi.

Atak Helikopteri

İtalyan AgustaWestland, TUSAŞ ve ASELSAN ortaklığında geliştirilen ATAK T-129 helikopteri ilk uçuşunu İtalya‘da AgustaWestland tesislerinde 28 Eylül 2009 tarihinde gerçekleştirdi.

Bu kapsamda Agusta A129 Mangusta üzerinde yapılan değişiklikler ve özgün silah ve yazılım sistemlerinin entegre edilmesiyle ortaya çıkan ATAK T-129, Türkiye’deki ilk uçuşunu ise 17 Ağustos 2011‘de gerçekleştirdi

AH-1 Süper Kobra helikopterlerinden üstün olan Atak’tan, TSK envanterinde şu anda 27 adet bulunuyor. 11 helikopterin daha teslim edilmesiyle birlikte ATAK Projesi’nde Faz 2 konfigürasyonuna geçilecek.

Faz 1’de füze ikaz ve karşı tedbir atıcı sistemi, kızılötesi karşı tedbir sistemi ile MXF-484 ve 9651 el telsizleri bulunuyor. Faz 2’de ise laser ikaz alıcı, RF karıştırıcı, radar ikaz alıcı, 9681 V/UHF telsiz gibi ek sistemler olacak.

Atak ile Türkiye tarihinde bir ilke imza atılıyor!

Atak ile Türkiye tarihinde bir ilke imza atılıyor!

Ülkemizin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan T-129 Atak taarruz ve taktik keşif helikopteri, Jandarma ve Emniyet envanterine dahil edilecek.

Yerli motor ve 20 mm top sistemi için çalışmalar devam ederken, Atak ile jandarma ve polis envanterinde ilk kez bir saldırı helikopterine yer verilmesine karar verilerek Türkiye tarihide bir ilke imza atıldı.

Yerli Silahlar: SOM Füzesi

Son zamanlarda ismini sıklıkla duymaya başladığımız SOM füzesi tamamen yerli teknolojiye dayanan bir silah. SOM füzesinin ortaya çıkış hikayesinde de yine milli duygular ve düşmandan dost olmaz mantığı mevcut.

Olası bir savaş esnasında, dışarıdan alınan füzelerin tek bir tuş ile dahi sabote edilebileceği düşüncesi SOM‘un ortaya çıkmasındaki en büyük etken olmuş.

Tübitak Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü tarafından tasarlanan ve kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen yeni nesil SOM seyir füzesi için 2006’da başlayan geliştirme sürecine devam ediliyor.

Yaklaşık olarak 200 kilometreye yakın bir menzile sahip olan SOM füzesi, ilk defa 4 Haziran 2011 günü İzmir Çiğli hava üssünde Hava Kuvvetleri’nin 100. kuruluş yılı kutlamalarında gün yüzüne çıkarıldı.

İçerisinde bulunan GPS sistemi sayesinde fırlatıldıktan sonrada kontrol edilebilen SOM füzesi, yaklaşık 600 KG ağırlığında ve 2012 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin en önemli silahlarından biri olarak gösteriliyor.