TUSAŞ Anka İnsansız Hava Aracı

TUSAŞ tarafından geliştirilen TAI ANKA, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin orta irtifa uzun havada kalışlı bir insansız hava aracı sistemi gereksinimleri karşılamaya yönelik olarak geliştirilen ilk İHA olma özelliği taşıyor

İçerisinde ASELSAN imzalı bir yazılım bulunan ANKA, 2013 yılından bu yana aktif olarak kullanılıyor. 30000 ft seyir irtifasına yükselebilen Anka’da, infrared görüntüleme ve lazer işaretleme sistemleri yer alıyor.

Azami hızı 217 km/s olan ANKA, tam dolu depoyla uygun şartlarda 24-32 saat havada kalabiliyor. Toplam ağırlığı 1500 kg olan ANKA, dört silindirli, turbolu 155 hp gücünde Thielert Centurion 2.0 isimli motoru kullanıyor.

ANKA-S Uydudan Kontrollü İnsansız Hava Aracı

ANKA-S uydu kontrollü yapısı sayesinde sınırları ortadan kaldırarak TSK’ya büyük bir avantaj sunuyor. 25 Ekim 2013 tarihinde 10 uçaklık seri üretim sözleşmesi imzalanan ANKA-S’in ilk teslimatı geçtiğimiz günlerde yapıldı.

Diğer insansız hava araçlarının aksine, hava şartlarından etkilenmeden Türksat uydularının kapsama alanı içerisinde yer alan herhangi bir noktadan kolayca kontrol edilebiliyor. Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse, Suriye sınırında görev yapan ANKA-S’i, İstanbul veya Ankara’dan kontrol etmek mümkün.

24 saat havada kalabilen ve 30 bin feet yüksekliğe çıkabilen insansız hava aracı, ASELSAN CATS elektro optik görüntüleme sistemini kullanıyor. Bu sayede yüksek çözünürlüklü görüntüleri kontrol merkezine en hızlı şekilde aktarılıyor.

Yerli Silahlar: Altay Tankı

Koç Grubu bünyesindeki Otokar‘ın girişimleriyle 2007 yılında üzerinde çalışmaya başlanan Altay tankı, ismini Kurtuluş Savaşı’nda 5. Süvari Kolordusu’na komuta eden Fahrettin Altay‘dan alıyor.

Altay Tankı

Altay’ın ilk geliştirme aşamasında Güney Koreli Rotem firmasından destek alınsa da, ilerleyen süreçte proje tamamen Türk mühendislerine teslim edilmiştir.

Otokar, Aselsan, MKEK, Roketsan ve Hyundai Rotem‘in ortak çalışmasıyla geliştirilen Altay için test süreci başarıyla tamamlanırken, Otokar tarafından prototip üretimi için harcanan paranın 1 milyar doları geçtiği açıklandı.

Ortalama ağırlığı 65 ton civarında olan tank, ana silah olarak 120 mm yivsiz top ile birlikte geliyor. Bunun yanı sıra ASELSAN tarafından geliştirilen SARP silah sistemi ve ağır makinalı tüfek, Altay tankı üzerinde yer alan diğer silahlar.

Zorlu arazi şartlarına dayanabilmesi için 1500 BG V12 tip motora ve 5 ileri 3 geri vites powershift özellikli transmisyona sahip olan Altay tankı, Roketsan üretimi bor karbür temelli zırh ile korunurken, saatte 70 km hıza ulaşabiliyor.

Birim maliyeti yaklaşık olarak 5.5 – 6 milyon dolar olan 3+ nesil ana muharebe tankı Altay‘dan ilk etapta 250 adet üretilmesi hedefleniyor. Ancak, bunun için seri üretim sürecinde yaşanan belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor.