İnsanların aklını kurcalayan teknolojilerden yapay zeka, teknoloji ve bilimi bir araya getiren konulardan biri. Pek çok insan tarafından merakla gelişimi takip edilen yapay zeka, uzun yıllardır gelişimini sürdürmekte.
Peki, yapay zeka hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz? Yapay zeka hakkında bildikleriniz ne kadar doğru? Yapay zeka nedir? Yapay zeka ne değildir? Yapay zeka nasıl ortaya çıktı? Yapay zeka çalışmalarında bugün neredeyiz? İşte yapay zeka hakkında her şey.
Yapay zeka nedir?
Yapay zeka, herhangi bir canlı organizmadan faydalanılmaksızın, tamamen yapay araçlar ile oluşturulan, insan gibi davranışlar ve hareketler sergileyebilen makinelerin geliştirilmesi teknolojisinin genel adıdır.
İdealist olarak yaklaşıldığında tamamen insana özgü, hissetme, davranışları öngörme, karar verme gibi şeyleri gerçekleştirebilen yapay zeka ürünleri, genel olarak robot adı ile adlandırılır.
Yapay zeka nasıl ortaya çıktı? Yapay zeka tarihi
Bilgisayar teknolojilerinin yeni ortaya çıktığı dönemde, “Makineler düşünebilir mi?” sorusunun Mathison Turing tarafından sorulması ile, hakkında ilk adımların atılmaya başlandığı yapay zeka, 2. Dünya Savaşı döneminde çeşitli askeri silah teknolojilerin ortaya çıkması ve bilgisayarların gelişmesindeki en önemli etkenlerden biridir.
Çeşitli şifre algoritmaları ve veri çalışmaları ile birlikte ortaya çıkan Makine Zekası kavramı, ilk bilgisayarlardan bugünkü akıllı telefonlara kadar, üretilen tüm teknolojik cihazların, insan temel alınarak geliştirildiğini ortaya koymaktadır.
Eski dönemlerde çok yavaş gelişse de günümüze kadar önemli adımların atıldığı yapay zeka, bugün yetenekli robotların ortaya çıkması ile, ne kadar ilerlendiğini ortaya koymaktadır.
İlk yapay zeka çalışmaları
İlk olarak McCulloch ve Pitts tarafından, insan davranışları gösteren ürün geliştirme odağındaki yapay zeka çalışmaları, yapay sinir hücreleri ve farklı bilim dallarından yararlanılarak, robotlara çeşitli fonksiyonlar atayabilme özelliğini getirdi. Bununla birlikte fabrikalardaki tek kollu robot çalışanların ilk adımları atılmış oldu.
Yapay zeka adı nereden geliyor?
1956 yılında Mc Carthy, Minsky, Shannon ve Rochester tarafından gerçekleştirilen çalışma sürecinde yapay zeka adını ortaya atan Mc Carthy, yapay zeka isminin babası olarak nitelendirilebilir.
Farklı yapay zeka akımları – Sembolik ve Sibernetik yapay zeka
Sembolik ve Sibernetik yapay zeka çalışmaları, farklı akımlar olmasına karşın iki akım da başlangıçta kötü bir kaderle karşılaşmış ve her iki tarafta da çalışmalar beklendiği gibi sürdürülememiştir. Sembolik yapay zeka çalışmalarında robotlar insanların sorularına beklenen tepki ve cevapları tam olarak veremezken, Sibernetik yapay zeka tarafında ise yapay sinir ağlarının bekleneni vermemesi, iki taraftaki çalışmaların tam anlamı ile başarılı olamadığını ortaya koymuştur.
Başarısızlıklar yapay zeka çalışmalarını etkiledi mi?
Yapay zeka, farklı taraflarda geliştirilen Sembolik ve Sibernetik yapay zeka çalışmalarında yaşanan başarısızlıklar sonrasında, farklı dallar ve düşünceler yerine tek bir amaç ile devam edecek uzman yapay zeka çalışmalarının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Uzman yapay zeka kavramı, yapay zeka çalışmalarını hareketlendirmiş olsa da, ortaya çıkan yapay zeka ürünlerinin, üzerinde çalışılan şey hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması durumu, çeşitli sorunları beraberinde getirmiş.
Fakat ortaya çıkan sorunlara akılcı çözümler getiren yapay zeka geliştiricileri, yapay zekayı ticari seviyeye ulaştırmayı başarmışlar ve ilerleyen dönemlerde ortaya çıkan yapay zeka endüstrisi ile milyar dolarlık cirolar elde edilmesi, çalışmaların başarılı sonuçlandığını göstermiş.
Dilin yapay zeka için önemi nedir?
Yapay zeka çalışmalarında son dönemde gerçekleşen gelişmeler ise dilin önemini ortaya koymuştur. Antropoloji yani İnsan Bilimi çalışmalarının göstediği üzere, insanlar dil ile düşünüp, çeşitli fonksiyonlar ortaya koyduğu için, son yıllarda yapay zeka çalışmalarında da dil ön planda tutulmaya başlanmış.
Daha sonra Sembolik yapay zeka çalışmalarını destekleyenlerin de arkasında durduğu dil çalışmaları ile çeşitli yapay zeka işaretleme dilleri ortaya çıkmış.
Günümüzde Sembolik yapay zeka geliştiricileri tarafından sürdürülen yapay zeka çalışmaları, yapay zeka dillerinden de faydalanılarak, konuşabilen robotların dahi ortaya konulmasını sağladı.
:: Robot Kendi Varlığının Farkına Vardı!
Gelecekte yapay zeka çalışmaları nasıl devam edecek?
Gelecek yıllarda yapay zeka çalışmaları için iyi ya da kötü senaryoların bulunduğunu belirtmemiz gerekiyor. Kimileri için bazı bilim kurgu filmlerindeki gibi insanları kontrol eden robotların ortaya çıkması ihtimali varken, kimleri içinse robotların gelecekte insanlara hizmet etmesi ya da zor işleri gerçekleştirebilmesi durumları söz konusu.
:: Stephen Hawking, Yapay Zeka Öne Geçecek Diyor!
:: Elon Musk Yapay Zekayı Durduracak!
Teknoloji ve bilim dünyasında Elon Musk ve Stephen Hawking gibi isimlerin çalışmalarının durdurulması için baskı yaptığı yapay zeka, ilerleyen yıllarda nasıl gelişecek, merak ediliyor.
:: Yapay zeka hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yapay zeka, ilerleyen yıllarda nasıl gelişecek?
Elon musk ve stephen hawking teknoloji teroristidir. Bu adamlara konusma hakki bile verilmemeli
hayır hiçte değil
sen kimsin? elon musk’ı bu şekilde itham edecek vasfın mı var?
elon musk iyi biri
Örnek: SkyNet.
editörün yorumuna katılıyorum haklı gelişmesi güzel ama tehlike şekilde akıllanırlarsa bizler için sıkıntı olabilir….
aynen
sırf google aramalarda var olmak için yazılmış yazı hiç bir anlamı yok yazının
ben yapay zeka olsam insanlari tehlike olarak gorurdurm ve geregini yapardim..yoksa..
hawkinng ve musk gercek anlamda yapay zekadan bahsediyor.kendi kendine yetebilen yapay zeka insan ile doga arasindaki yikimin benzerini insan bakimindan olusturabilecek gercek bir tehlikedir.. boyle bir makine insana yasam hakkini kisitlama ihtiyaci duyabilecegi gibi bu hakki elinden almak isteyebilir..örnek insanlarin hayvanlara yaptigina bakalim..balinalar, foklar,kutupayilari vs vs …!
örnekİ lord of the rings. lan millet o kadar saf ki, filmlerle artık gerçekliği ayırt edemiyor. skynetmiş. yok mortal kombat
Arkadaşım gerçek anlamda yapay zeka ne?? Bir tarafınızdan terim uydurmayın. Yapay olan hiçbir şey orijinalinden iyi olamaz. Şimdiye kadar dünyaya böyle bir ornek gelmemiş bir de ahkâm kesiyorsunuz. Neymiş gerçek anlamda yapay zeka. Siz Hollywood filmlerini izlemeye devam edin. Yapay zekasiz bir gelecek olamaz
Biriniz de yapay zeka olsam demiş. Tabii insanın zekası olmayınca yapayina bile razı oluyor. Yapay zekanın yazılım olduğunun farkında değil hala bazı ehli dahiler.
Tanımlamalara bak silin bu yazıyı
yapay zeka if ile yazılmıştır nokta
Çok biliyosun anlaşılan.
yapay olan aslindan iyi olamaz demis biri…hesap makinesi kullanmadan zihinden uc basamakli iki sayiyi carpiniz… bulduguz sonuc yanlis ise varliginiz israftir..terkedin ortami..
Abicim bilmediğin şeyi yazmasan bide yanlış hiç yazmasan
Yapay falan takılıyoruz işte.
haha
ya cok yardim ettis sagolun
bu yapay zekayı durdursunlar
SEN ALLAH
Bence eğer bir gün yapay zeka çok gelişir ise Robotlar ” Ben zekaya sahip iken neden insanların kölesi olayım ki?” diye düşünecektir. Kısacası bence yapay zeka üzerine çok düşünülmemeli. Robotların bizim zekamıza muhtaç olması daha makul 😀
Yapay Zekâ benim elimde.
Yapay Sinir Ağları geliştireceğim.
bukadar güzel
YZ robot değildir, Bigdata, Algoritmalar ve Makine Öğrenmesi ile olay başka bir boyuta taşındı. Robot fiziki bir makine, YZ ise öğrenme, karar verme ile ilgili. İnsanın yaptığının benzerini yapmak eskilerde kaldı. İnsan gibi geçmişteki tecrübelerden insani yollarla karar verip, daha hatasızı, hızlısı ile daha iyisini yapma yolu. bir çeşit toplumu veya bireyi yönetim/yönlendirme için kullanılacak alet olacak. Robot 80’lerde kaldı. Önünüze çıkan reklamlar, seçenekler nerden geliyor sanıyorsunuz. Yarın okula gittiğinizde rehber size bölüm tavsiye edecek ama kendi kararı olmayacak, anne baba isim verirken bile neden o ismi seçtiklerini bilmeyecekler. yeterince facebook, reklam ve etki ile kararlarımız yönlendirilecek uyumlu birileri olacağız 🙂 YZ ise birilerinin bizi bu uyuma kendi isteğimizle sokmak için, kullanımındaki yazılım olacak başlangıçta.
Ne
shıft delete nette böyle şeyler var iyi site 6. sınıf öğrencisiyim sosyal bilgilerde işime yarıyor
elon musk sayesinde türksat 5a gönderilidi
2021 den s3lam
sa
as
Kaynakça yok