Dünya genelinde yarı iletken sıkıntısı devam ediyor. Pandemi sürecinde patlak veren ve üretimde büyük aksaklıklara neden olan süreç son kullanıcıya da ürün temin etmekte zorlu dönemleri beraberinde getiriyordu. Stok kıtlığı yaşayan firmalar, görünüşe göre az da olsa rahatlamaya başlamış.
ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan ve 150‘den fazla şirketi kapsayan anket, sürecin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Şirketlerin büyük çoğunluğu sıkıntıların ne zaman biteceğini hala tam bilemiyor.
TSMC, liderlik koltuğunu Samsung’a bırakmıyor!
TSMC, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olmak isteyen Samsung ile rekabeti artırdı. İşte detaylar...Yarı iletken sorunu, piyasada kırılganlık yaratıyor
Anket sonuçlarına göre bazı firmalar, taleplerde artış olduğunu belirtti. Ayrıca 2019 yılı ile 2021 yılının bir karşılaştırması yapılırken, çoğu fabrikanın sanılan kadar kötü durumda olmadığı belirtildi. Öte yandan artan taleplerin, arz kısmında bir karşılığı olmaması, herkesi düşündürdü. Zira bu durumun kırılganlık yarattığı ve şirketleri çözümden uzaklaştırdığı öğrenildi.
Konuyla ilgili konuşan Ticaret Bakanı Gina Raimondo, belli başlı uyarılarda bulundu. Bakan, durumla alakalı tahmin yapmanın zor olduğunu belirtti ve ekledi:
Yarı iletkenlerle ilgili tedarik sorunlarıyla ilgili olduğu için ormandan çıkmaya yakın bile değiliz. Ayrıca yarı iletken tedarik zinciri çok kırılgan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çip üretimini artırana kadar bu şekilde kalacak.
Şirketlerin anketlere verdiği bazı yanıtlar da pek iç açıcı değil. Zira çoğu kuruluş, sıkıntının 6 ay içerisinde tamamlanacağını pek sanmıyor. Ayrıca şirketler, yeni fabrika açarak da durumu çözmeye çalışmanın kısa vadede etkili olmayacağını düşünüyor. Son olarak geniş çaplı bir yatırım duyuran Intel cephesi, tesislerini 2024 yılında aktif edebileceklerini aktarmıştı.
Tüm bunların yanı sıra, otomobil ve tıbbi cihazlar için kullanılan çiplerdeki fiyat artışlarının altını çizen bazı kuruluşlar, bakanlıktan duruma el atmalarını istedi. Ayrıca bazı şirketler de bu sürecin yaşanacağını bazı firmaların bildiğini, ancak yine de yatırım yapma konusundaki isteksizliklerinin süreci zorlaştırdığı iddia etti. Gelinen noktada uzun bir süre daha çip sıkıntısı ile baş başa kalacakmışız gibi duruyor.
Peki sizler yarı iletken ve çip sıkıntılarının ne zaman sonlanacağını düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili görüşlerinizi bizlere aktarmayı unutmayın.