Yapay zekanın gelişimiyle beraber geliştiriciler ve yazılımcılar oyun sektörünü yükseltmeye devam ediyor. Bu sektörün arkasında yer alan, girişimcilere destek veren Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlar (DAO) yer alıyor. İçeriğimizde DAO nedir sorusunu cevapladık.
DAO nedir?
DAO terimini kısaca topluluk tarafından yönetilen ve merkezi bir otoriteye sahip olmayan oluşumlar olarak ifade edilebilir. Kripto para meraklıları ve blockchain teknolojisi aracılığıyla popüler hale geldi. Terim olarak DAO, token sahiplerinin bir varlığın yönetimine kısmen katıldığı bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.
Fikir, ilk olarak 2016’da ortaya atıldı. Kripto para birimlerinin merkezi olmamasından ilham alan bir grup Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlar (DAO) kavramını ortaya attı. DAO’nun çalışma şekline bakacak olursak büyük ölçüde akıllı sözleşmelere güvendiğini görebiliriz.
İlk DAO projesi ise aynı isimden gelen The DAO oldu. Christoph Jentzsch tarafından açık kaynak kodu yazıldı. Token satışıyla kendini fonlamayı planlayan oluşum, satın alanları projenin yatırımcısı olarak gördü. Proje, 150 milyon dolara denk gelen Ethereum yatırım alsa da hackerlar, bir açık yakalayarak sistemi çökertti.