Bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz, küçük bir cihazla bedeni tarayan ve saniyeler içinde hastalık teşhisi yapan cihazlar artık gerçek oluyor.
Bilim insanlarının yaptığı bir çalışma, bir üflemedeki hava partiküllerini analiz eden bir aracın 17 farklı hastalığı teşhis edebildiğini ortaya koydu.
1400 insan üzerinde denendi
Hossam Haick isimli bilim insanının geliştirdiği cihaz 1400 insan üzerindeki denemelerde, parkinson, akciğer kanseri, böbrek rahatsızlıkları, MS, prostat kanseri ve yumurtalık kanseri gibi, 17 farklı rahatsızlığı doğru teşhis etmeyi başarı.
Hava partiküllerindeki organik bileşenleri moleküler düzeyde analiz edebilen cihaz, böylece vücuttaki hastalıklardan nefese geçen organik molekülleri tanıyabiliyor.
Yapay zeka kanser ilacı üretecek
1400 hasta üzerinde yapılan deneylerde %86 oranında başarı gösteren cihazın, hala geliştirilme aşamasında olduğunu ve daha kesin sonuçlar vermesi için üzerinde çalışıldığını hatırlatalım.
Öyle görünüyor ki, on yıla kalmaz, evimizdeki minik asistan robota “hoh”layarak vücudumuzda hangi sorunların olduğunu anı anına teşhis etmemiz mümkün olacak.
:: Sizce teknoloji ilerledikçe hastalık teşhis yöntemleri nasıl gelişecek?
inş. çabuk gelişir ver uzu olur.
yüksek lisans tezi olarak bu konuda çalışacaktım. okulu bırakmak zorunda kaldım. yıllardır bilinen bir yöntem
Keske iki sene once piyasaya surselerdi liseli. Ben de onlemimi ona gore almis olurdum.
Önce akk kalksın boş işlerle uğraşmasınlar.
Türkiyede bunun çalışmaları akademik düzeyde yapılıyor. Elektronik burun konusunda çok yol alındı.
Çok önemli bir buluş.
Tebrikler