Akıllı telefonların hayatımızda hep olmadığı gerçeğini inkar edemeyiz. Yine de bugünün koşullarını düşününce, onlar olmadan yaşayabilir miydik? Hatta biraz daha ileri taşırsak, telefonumuzu yanımızdan ayırıp kaç gün, kaç saat dayanabilirdik?
İlk akıllı telefon neydi?
Akıllı telefon günümüzde son derece ‘ileri teknoloji’ gözükse de, bir zamanlar hâliyle böyle değildi. Artık medya oynatıcısı, oyun platformu, pusula-radar, dijital kamera ve dijital video kamera olarak kullanabildiğimiz akıllı telefonlar, bu görünümlerinden çok uzaktılar.
Çok değil, 3-4 sene öncenin telefonları bile artık gözümüze çağ dışı gelse de, teknoloji her zaman bu kadar hızlı ilerlemiyordu. Bugün belki burun kıvırdığımız eski iOS veya Android yüklü cihazlar, bir zamanlar hayalden ibaretti.
Her ne kadar farklı görüşler olsa da ve ilk olarak 1970’lerde ortaya çıkmaya başlasa da, modern akıllı telefonun atası olarak çoğu otorite ilk akıllı telefonu Penelope kod adlı Ericsson GS88 olarak kabul ediyor. 1997‘nin Ocak ayında duyurulan ve hiçbir zaman piyasaya çıkamayan Ericsson GS88, 200 adet üretildi ve prototip, konsept bir model olarak mazide yerini aldı.
Sektörü değiştiren Apple oldu
Piyasaları alt üst eden, akıllı telefon tarihini adeta baştan yazan Apple cihazı iPhone‘dan tam 10 yıl önce icat edilen Ericsson GS88, GEOS adlı 16-bit bir işletim sistemine sahipti ve POP3 e-posta desteği, SMS, saat, tarayıcı, entegre modem ve PC bağlantısı gibi özelliklere sahipti.
Stylus yardımıyla kullanılan bir dokunmatik ekranın yanı sıra İngilizce klavye desteği de olan Ericsson GS88, tabii ki 3G veya 4.5 GB gibi bağlantı özelliklerine sahip değildi. Telefon kameralarının ise o dönemlerde adı dahi anılmıyordu.
Sonuç olarak, Ericsson GS88’ten sonra sektör giderek gelişti ve 2000’lerin başlarında Avrupa’da Symbian işletim sistemli telefonların egemenliği başladı. Ardından Apple ortaya çıktı ve sektörü bir daha geri dönmemek üzere değiştirdi. Pek çok marka yeniliklere ayak uyduramadı, tarihin tozlu sayfalarına gömüldü ve kimisi de ayakta kalmayı başardı. Tüm bu ortamda biz ne yaptık? Yenilikleri inceledik, satın aldık ve kullandık. Peki hiç düşündünüz mü, hayatımızda akıllı telefonlar olmasaydı ne olurdu?
Özellikle 2010’dan sonra artan teknolojik gelişmelerle, her yaştan insan akıllı telefon sahibi hâline geldi ve buna en ‘dinozor’ diye tabir edilen kişiler bile dahil. Muhtemelen benzer soruları zaman zaman siz de kendinize sordunuz ve hayatınızda akıllı telefonların eksikliğini hissedeceğini fark ettiniz.
Evet, hâlâ eski Nokia telefonunuzda arama yapabilir, mesaj atabilir ve bir hafta giden şarjıyla her gün alarm kurup tam saatinde kalkabilirsiniz. Ya diğerleri ne olacak?
Yani sosyal medyayı nasıl an be an takip edeceksiniz? E-postalarınızı kontrol etmeniz gerekmeyecek mi? Pratik bir fotoğraf çekmeniz gerekirken, yanınızda her zaman başka bir fotoğraf makinesi mi taşıyacaksınız? Aradığınız adrese eczanelere ve bakkallara sormak şeklinde mi ulaşacaksınız?
İşte tüm bunlar da akıllı telefonları gündelik hayatımızın cazibesi hâline getiriyor ve her ne kadar yeri gelince teknoloji bağımlılığımız yüzünden onlara kızsak da, yokluklarını da hissedeceğimizi fark ediyoruz.
Evet, bir zamanlar akıllı telefonlar yoktu ve yine iletişim sürüyordu, hayat devam ediyordu şeklinde düşünebilirsiniz ama teknolojinin amacı zaten her şeyi daha kolay hâle getirmek değil midir?
Elbette burada da görüşler ikiye ayrılıyor ve kimileri insanlara mesaj atmaktansa, gerçekten onlarla zaman geçirmenin daha değerli olduğuna inanıyor, kimisi ise teknolojik sosyalleşmenin çağın gerekliliği olduğuna. Yine de tam yemek yediğiniz sırada fotoğrafınızın çekilmesi ara sıra rahatsız etmiyor mu? Önemli bir iş üstündeyken telefonunuz sık sık dikkatinizi dağıtmıyor mu?
Akıllı telefonlar olmasaydı belki de eskiden olduğu gibi sokakta çok daha ‘doğal’ yürüyecektik. Sosyal hayatımız (gerçek olan) gelişecekti ve belki hafızamız daha kuvvetli olacaktı, iOS ve Android kavgalarında kendimizi daha az yıpratacaktık.
Fakat diğer yandan hâlâ arabamızda koca bir harita taşıyacaktık ve daha çok ağaç kesilmesine sebebiyet verecektik! Kısacası, artılar var, eksiler var ama şu bir gerçek ki, akıllı telefonlar artık bir organımızdan farksızlar ve onlarla da olmuyor, onlarsız da!
:: Akıllı telefonunuz olmadan yaşayabilir miydiniz?
3310lu gunler daha guzeldi beee
teknolojinin kölesi olduk harbiden
Valla çok doğru bir tespit, %100 katılıyorum
Akıllı telefon olmadan 15 iş günü durun. En azından sabah kullanmayın (alarmlar hariç). İşinize veya okulunuza çok rahat yetişeceksinizdir. Açıkçası ben yürüyerek bile yetişiyordum
Yazının özeti şu varlığı bir dert yokluğu yara. Para gibisiniz telefonlar
İnternetin yok olmasini çok isterdim.
Sosyal medyaya karşı olan birisiyim. Milletin şekilden şekile girmesi çok rahatsız edici. Dışarıda, temiz havada vakit geçirmek daha değerli. Anı olarak yer eder hafızanızda. Diğer türlü sürekli ağzını büzerek poz ver, Kaç takipçi olmuş bak dur. Başına bir şey gelse bakarsın ki kimse yok . Çok tatlış olmuş diyen sanal kişiler var. Ölsen ruhları duymaz.
Verin millete bir Gameboy Advance Pokémon ile sosyalleşsinler.
aslında 1 sene de uzak kaldığım oldu 1 haftada kopmak istediğinde kopabilmek bi özgürlüktür
asla kopamayacak gibi düşünmek ise iradesizliktir iradeli olmaya çalışın
telefon sayesinde işletim sistemlerine 300 lira vermekten kurtulduk
Sizin yasiniz kac nasil anlayacaksiniz amcalar. 6.sınıftan beri sinifimizda nerdeyse herkesin telefonu var. Ben suan 8e gidiyorum ve s7 veya mi5s almayi dusunuorum.Whatsapp olmasa odevlerimi nasil ogrenecektim eger olmasaydi yapamadigim sorulari hocalar anlatamayacakti gelecegim batacakti. Buyuklerin ihtiyaci yok atin cope 🙂
Güzel bir yazı olmuş anıl bey elinize ağzınıza sağlık
thewalkingdr
En basitinden cevap "Aklımızı Kullanmak" olurdu..
Anıl Kalkan öyle bir yazmış ki bunu duvarlara asmak istiyorum
Akıllı telefon yokken akılsız telefona para veriyorduk. Maddi anlamda çok kar ettik. Sosyal olarakta aktif insanlar eskidende aktif ve sosyaldi. İnternetin kötü tarafı bütün ezikler sosyal olmaya çalışıyor. Tek sorun buArtık geçmişi unutun, geçmişin en güzel tarafı geçmiş olmasıdır. Yaşım 40 bu arada. O günleride yaşadık.
Bence akıllı telefon ihtiyaç değil fazlalık. Markalar reklamlarla akıllı telefonu ihtiyaç gibi gösterdi. Akıllı telefon kullanınca millet deliriyor. Eskiden ramazanda oruçlu olmayanlar dışarıda yemek yemiyordu şimdi yemeğinin fotoğrafınıçekip atıyorlar. Yaptığı tuvaleti çekip atan bile gördüm. Akıllı telefon milleti mallaştırıyor. İş için ihtiyaç olabilirde akıllı telefon son kullanıcıya fazlalık!
bendede 8210 vardı 🙂
Akıllı telefon olmasa insan gibi davranırdık
İphone 6 mı sattım iphone 7 alıcaktım.10 gün sonra alıcaktım telefonu.ozamana kadar nokia e72 ile takılmam gerekiyordu.değil 10 gün 1 gün bile bekleyemeden gittim s7 edge aldım.alışmışız
Ticarette demirbaş uygulamalar whatsapp + gmail + kurumsal mail + navigasyon + camera + bulut depolama + banka uygulamaları.. Bütün iş bunlar üzerinden yürüyor hergün raporlama, saha fotoğrafları, hesap dökümleri derken akıllı telefon olmadan sosyal hayatımıza devam ederiz sıkıntı olmaz ama ticaret bu duruma azımsanmayacak kayıplar vererek uyum sağlayabilir. Kurumlar zarar ettikçe kapanmalar gelir o öyle bir durumdada sizin babanız, abiniz, amcanız, dayınız, ayınız işsiz kalıcaktır. Teknoloji olarak tedarikçiler belli standart'larda çok tecrübeliler misal anakart ve micro,nano chip yerleşimi ve donanım olarak teknoloji asla gerilemez. Esas sıkıntı işletim sistemleri ve dünyada bir hacker yarışı başlamış olması artık uluslar arası gruplar halinde ciddi projeler üstünde çalışan ekipler var. Bu gruplar bir şekilde merkezi ele geçirebilirse o zaman tüm cihazların imei'lerini ve uzaktan yetkilendirmesini elde etmiş oluyorlar. Yazılım olmadanda donanım sadece çöp demek. Kısaca teknolojiyi bu saatten sonra birtek teknoloji severler yani hacker'lar yerlebir edecektir.
akıllı telefonda fazladan ne yapıyoruz ki, instagram, facebook, whatsapp
100 sene önce millet ne yapıyorsa bizde onu yapcaktı akıllı telefon saat pc tv yoktu bağda bahçede oynayacaktık :d
Yaklaşık iki haftadır kamerasız, microsd kartsız, internetsiz, müzik çalarsız, radyosuz ….. tabir caizse 15 yıl önceki teknolojiye sahip bir telefon kullanıyorum. Yapabilecekleriniz epey sınırlı telefon e-1080w diye bir model. Şarjı mükemmel gidiyor. Sanırım 7 – 8 gün oldu. 5 çubuktan sadece 2 si gitti. Zaten çok fazla telefon konuşması yapan biri değilim. Biraz mesajlaşıyorum bazen. Telefon yurtdışından geldi İngilizce dili olduğu için mesaj yazarken her bir harfe tek tek basmak zorundayım. Eskiler bilir T9 sözlük deneyimi Türkçe olmadığı için kullanılamıyor. Belki ilk başta telefonumu sürekli uyandırıyordum. Zira 4 yıldır akıllı telefon kullandım kesintisiz. Sonra git gide aramızdaki bu bağda koptu. Nasıl hesap makinenizi elinize sadece ihtiyacınız olunca alıyorsunuz ya aynen öyle oldu. Mesaj ya da çağrı gelmezse telefona dokunmuyorum. Rehberim sim kartta kayıtlı. Telefon hafızasına kaydetmeye gerek yok çünkü detaylı bir işlem yapsanız bile bluetooth olmadığı için yeni bir telefon aldığınızda bu işlemi aktaramayacaksınız. Yani özetle neredeyse hiç kişiselleştiremeyeceğiniz bir telefon. İnternet konusunda dizüstü bilgisayarımı kullanıyorum. Haberlere, epostalara ve bankacılık işlemlerine ordan ulaşıyorum. Hayat devam ediyor. Şu ana kadar kendimi dünyadan kopmuş gibi hissetmedim. Aslında birçok işimizi boş vakitlerimizde bilgisayarı açarak yapabiliyormuşuz. Akıllı telefon olmadan yaşanıyor bilginize. Ama yoğun bir hayatınız varsa diyecek birşeyim yok. Akıllı telefon sizi daha mutlu edecektir. Ama akılsız telefonun huzuru da bir başka hani. Bitirmeden söyleyim insan alışıyor. Hakikaten çok yoğun değilseniz tavsiye edebilirim. Şarj telaşı olmayan minicik bir telefon. Güzel bir tecrübe. Son olarak malum üzücü gündemlerden dolayı sürekli elinde akıllı telefonu olanlara kalıyor felaket tellallığı…
1993 te IBM Simon varken kim neden 97 deki Ericsson GS88 i ilk olarak kabul ediyor?
Ne kadar abartmışsınız. Ben telefon olmadığı dönemde yaşadım yemin ederim hayat daha güzeldi. Mahallede köşeye çıkardın orada olan insanlarla eğlenmeyi bilirdin. Nevsine göre adam seçip dünyada yapayalnız kalmazdın 🙂
eskiden ne yapıyorsak onu yapardık
O veya bu değil de bu yazıyı hangi apple fan boy hazırladı