Akıllı telefonların hayatımızda hep olmadığı gerçeğini inkar edemeyiz. Yine de bugünün koşullarını düşününce, onlar olmadan yaşayabilir miydik? Hatta biraz daha ileri taşırsak, telefonumuzu yanımızdan ayırıp kaç gün, kaç saat dayanabilirdik?

İlk akıllı telefon neydi?

Akıllı telefon günümüzde son derece ‘ileri teknoloji’ gözükse de, bir zamanlar hâliyle böyle değildi. Artık medya oynatıcısı, oyun platformu, pusula-radar, dijital kamera ve dijital video kamera olarak kullanabildiğimiz akıllı telefonlar, bu görünümlerinden çok uzaktılar.

Çok değil, 3-4 sene öncenin telefonları bile artık gözümüze çağ dışı gelse de, teknoloji her zaman bu kadar hızlı ilerlemiyordu. Bugün belki burun kıvırdığımız eski iOS veya Android yüklü cihazlar, bir zamanlar hayalden ibaretti.

16-10/09/ericsson-gs-88-ilk-akilli-telefon.jpg

Her ne kadar farklı görüşler olsa da ve ilk olarak 1970’lerde ortaya çıkmaya başlasa da, modern akıllı telefonun atası olarak çoğu otorite ilk akıllı telefonu Penelope kod adlı Ericsson GS88 olarak kabul ediyor. 1997‘nin Ocak ayında duyurulan ve hiçbir zaman piyasaya çıkamayan Ericsson GS88, 200 adet üretildi ve prototip, konsept bir model olarak mazide yerini aldı.

Sektörü değiştiren Apple oldu

Piyasaları alt üst eden, akıllı telefon tarihini adeta baştan yazan Apple cihazı iPhone‘dan tam 10 yıl önce icat edilen Ericsson GS88, GEOS adlı 16-bit bir işletim sistemine sahipti ve POP3 e-posta desteği, SMS, saat, tarayıcı, entegre modem ve PC bağlantısı gibi özelliklere sahipti.

Stylus yardımıyla kullanılan bir dokunmatik ekranın yanı sıra İngilizce klavye desteği de olan Ericsson GS88, tabii ki 3G veya 4.5 GB gibi bağlantı özelliklerine sahip değildi. Telefon kameralarının ise o dönemlerde adı dahi anılmıyordu.

16-10/09/ilk-iphone.jpg

Sonuç olarak, Ericsson GS88’ten sonra sektör giderek gelişti ve 2000’lerin başlarında Avrupa’da Symbian işletim sistemli telefonların egemenliği başladı. Ardından Apple ortaya çıktı ve sektörü bir daha geri dönmemek üzere değiştirdi. Pek çok marka yeniliklere ayak uyduramadı, tarihin tozlu sayfalarına gömüldü ve kimisi de ayakta kalmayı başardı. Tüm bu ortamda biz ne yaptık? Yenilikleri inceledik, satın aldık ve kullandık. Peki hiç düşündünüz mü, hayatımızda akıllı telefonlar olmasaydı ne olurdu?

Özellikle 2010’dan sonra artan teknolojik gelişmelerle, her yaştan insan akıllı telefon sahibi hâline geldi ve buna en ‘dinozor’ diye tabir edilen kişiler bile dahil. Muhtemelen benzer soruları zaman zaman siz de kendinize sordunuz ve hayatınızda akıllı telefonların eksikliğini hissedeceğini fark ettiniz.

Geçmişten günümüze iPhone

16-10/09/akilli-telefonsuz-hayat.jpg

Evet, hâlâ eski Nokia telefonunuzda arama yapabilir, mesaj atabilir ve bir hafta giden şarjıyla her gün alarm kurup tam saatinde kalkabilirsiniz. Ya diğerleri ne olacak?

Yani sosyal medyayı nasıl an be an takip edeceksiniz? E-postalarınızı kontrol etmeniz gerekmeyecek mi? Pratik bir fotoğraf çekmeniz gerekirken, yanınızda her zaman başka bir fotoğraf makinesi mi taşıyacaksınız? Aradığınız adrese eczanelere ve bakkallara sormak şeklinde mi ulaşacaksınız?

İşte tüm bunlar da akıllı telefonları gündelik hayatımızın cazibesi hâline getiriyor ve her ne kadar yeri gelince teknoloji bağımlılığımız yüzünden onlara kızsak da, yokluklarını da hissedeceğimizi fark ediyoruz.

16-10/09/akilli-telefon-1476021834.jpg

Evet, bir zamanlar akıllı telefonlar yoktu ve yine iletişim sürüyordu, hayat devam ediyordu şeklinde düşünebilirsiniz ama teknolojinin amacı zaten her şeyi daha kolay hâle getirmek değil midir?

Elbette burada da görüşler ikiye ayrılıyor ve kimileri insanlara mesaj atmaktansa, gerçekten onlarla zaman geçirmenin daha değerli olduğuna inanıyor, kimisi ise teknolojik sosyalleşmenin çağın gerekliliği olduğuna. Yine de tam yemek yediğiniz sırada fotoğrafınızın çekilmesi ara sıra rahatsız etmiyor mu? Önemli bir iş üstündeyken telefonunuz sık sık dikkatinizi dağıtmıyor mu?

En popüler akıllı telefonlar açıklandı

Akıllı telefonlar olmasaydı belki de eskiden olduğu gibi sokakta çok daha ‘doğal’ yürüyecektik. Sosyal hayatımız (gerçek olan) gelişecekti ve belki hafızamız daha kuvvetli olacaktı, iOS ve Android kavgalarında kendimizi daha az yıpratacaktık.

Fakat diğer yandan hâlâ arabamızda koca bir harita taşıyacaktık ve daha çok ağaç kesilmesine sebebiyet verecektik! Kısacası, artılar var, eksiler var ama şu bir gerçek ki, akıllı telefonlar artık bir organımızdan farksızlar ve onlarla da olmuyor, onlarsız da!

:: Akıllı telefonunuz olmadan yaşayabilir miydiniz?