İnternet üzerinde bir konu hakkında araştırma yapan kullanıcıları genellikle ilk karşılayan site olan dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia, son günlerde ülkemizde uygulanan erişim engeli ile gündeme geldi.
Wikimedia Vakfı tarafından Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin almış olduğu erişim engeli kararına itiraz edilirken, devasa platformları koplayan Çin’den yeni açıklamalar geldi.
Çin Ansiklopedisi projesi gelecek yıl hayata geçecek!
Bundan yaklaşık 13 yıl önce Wikipedia’ya erişimi engelleyen Çin, kendi internet ansiklopedisini oluşturmak için yürüttüğü Çin Ansiklopedisi projesini 2018 yılında hayata geçirmeyi planlıyor.
Çin’in Wikipedia’yı kopyalaması şaşırtıcı bir adım değil. Zira, Youku ile YouTube’a, Weibo ile Twitter’a ve Baidu ile Google’a rakip olan Çin, son dönemde internet sitelerini taklit etmesi ile tanınır hale geldi.
Çin Ansiklopedisi’ne katkı sağlaması için onlarca farklı alanda akademisyeni işe almak isteyen yetkililer, internet ansiklopedisinin 20 bin kişiye istihdam kaynağı olacağını belirtiyor.
720 milyon kullanıcı ile dünyanın en büyük internet nüfusuna sahip olmasına rağmen en sert kısıtlamaları uygulayan Çin’in, Kitap Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yang Muzhi ise, açıklamasında amaçlarının Wikipedia’yı taklit etmek olmadığını defalarca vurguladı.
:: Çin’in erişim engeli uyguladığı siteleri kopyalaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bence adamlar en güzelini yapıyor
Wikipedia'da bilgileri herkes düzenleyebilir. Sıradan bir kişi, hiçbir şey bilmese bile bir şeyler yazabilir oraya. Wikipedia özgür bir ortam ve gönüllü olarak işliyor ama Çin Halk Cumhuriyeti anladığım kadarıyla bu sistemi profesyonel bir iş olarak sunacak. Akademisyenler çalışacaksa kesinlikle Wikipedia'dan daha kaliteli ve güvenli olur.
insanları yalan yanlış bilgiyle manipule eden, siyasi bir güç halien dönmüş wikipedia ya az bile yapıyorlar, biz de aynısını yapmalıyız.
Bilgisi olsa da olmasa da herkes wiki ye yazıyor. Kontrol mekanizması zayıf o kadar bilgi kolay değil tabi ama çin son yıllarda her alanda olduğu gibi bu işte de güzel işler yapacağını düşünüyorum.
Wikipedia'yi engellemek hangi beyin fukarasinin isi