Gerçek bir fantastik RPG deneyimi: Baldur’s Gate
Baldur’s Gate her ne kadar Diablo sonrası piyasaya çıkmış olsa da, çok daha farklı bir yoldan oyun dünyasına adım attı. Diablo, masaüstü FRP’yi bilgisayar ortamına aktaran önemli oyunlardan olsa da Baldur’s Gate, tam anlamıyla FRP severleri PC ortamına taşımak için yola çıktı.
Bioware stüdyoları ve Fallout serisinden tanıdığımız Interplay tarafından 1998 yılında geliştirilen oyun, bugün halen oyun içi dinamikleri ile benzersiz bir yapıya sahip.
Bu anlamda da CRPG oyun türünün hali hazırda en önemli temsilcilerinden biri. CRPG, Computer Role Playing Game’in kısaltılmış hali. Yani Bilgisayar tabanlı bir fantastik rol yapma oyunu var karşımızda.
Dungeon ve Dragons dünyasını temel alan Baldur’s Gate, bu dünyanın bir parçası olan Forgotten Realms de geçiyor. Advanced Dungeon and Dragons olarak adlandırılan ikinci versiyonda geçen hikaye, bu dünyanın 20’lik zar sistemine dayalı kurallarına bağlı olarak geliştirildi. Bu temel kuralların bazıları ise oyunun daha hızlı bir işleyişe sahip olması için değiştirildi.
Diablo, Warcraft ya da Heroes of Might and Magic gibi diğer fantastik oyun dünyalarına adapte olmak biraz daha kolay olsa da, Baldur’s Gate dünyasına girmek ve oyunu anlamak için FRP dünyasının dinamiklerine de aşina olmak gerekiyor.
Baldur’s Gate hikayesi
Forgotten Realms dünyasında Candlekeep kalesinde geçen hikaye, bu kalede yetim çocukların koruyucusu olan büyücü Gorion İle birlikte başlıyor. Oluşturduğumuz ana karakter, Gorion himayesinde yetişen bir yetim olarak oyuna başlıyor.
Gizemli bir tehlike nedeniyle Candlekeep kalesini terk etmek isteyen Gorion, ana karakteri bu yolculuğa hazırlamaya çalışıyor. Bir süre sonra ana karakteri teslim etmesini isteyen bir saldırıya uğrayan büyücü, oyuncunun kaçmasını sağlar ama bu çatışmada ölür.
Baldur’s Gate oyunu, karakterimizin vasisinin bu trajik ölümüyle birlikte başlıyor. Oyunda, Diablo’nun tersine partimizle birlikte ilerliyoruz. Gorion’un sizi yönlendirdiği hana gidip, davanıza ortak olacak yolcuları seçmeniz gerekiyor. Oyun öncesi Dungeon and Dragons dünyasına ve kurallarına göz atmak ise oyunu daha iyi anlamamızı sağlıyor.
Fantastik RPG oyunlar arasında önemli bir yere sahip olan Baldur’s Gate, kendine has bir hayran kitlesine sahip. Retro oyunlar sizin için bir tutkuysa ve yeni bir maceraya atılmak istiyorsanız, Baldur’s Gate iyi bir seçim olabilir. Ancak oyunu anlamak ve ilerleyebilmek için sabırlı olmanız gerekiyor.
Ultima Online hayat offline, başka söze gerek yok 🙂