Efsane bir Fantastik RPG’den ilk MMORPG’ye: Ultima
Ultima, en eski Fantastik RPG oyunlardan biri. Hatta listede saydığımız Fantastik RPG oyunlar için, Ultima ayrı bir yere sahip. Fantastik RPG oyunlar için ilham kaynağı olan Ultima 1, çok geniş bir haritaya sahipti.
Bu anlamda, Ultima 1 fantastik RPG oyunlar arasında açık dünya özelliğine sahip ilk oyunlardan biriydi. Ultima 1: First Age of Darkness 1981 yılında Apple 2 için piyasaya çıktı. Oyun, Origin Systems tarafından piyasaya sürüldü.
Ultima 1 konusu
Oyun, tek boyutlu yapısına rağmen açık dünya rol yapma oyunlarında bile rastlayamadığımız geniş bir hikayeye sahipti.
Oyunda, bir çok fantastik RPG oyunda rastladığımız, kötü bir büyücü karakter başrolü oynuyor. Mondain adlı bu büyücü, 1000 yıl önce kendisine ölümsüzlük sağlayan bir mücevher oluşturuyor.
Ölümsüzlüğü sayesinde Sosaria Krallığı üzerinde hakimiyet kuran büyücü, köyleri ve şehirleri, canavarları ile işgal ediyor. Büyücüyü durdurmak için Lord British, büyücünün sonunu getirebilecek cesur bir savaşçı arar.
Stranger adlı bu yabancı yani oyuncu, zaman makinesi ile 1000 yıl geriye giderek Mondain‘i bu mücevheri oluşturmadan önce durdurmaya çalışıyor.
Ancak oyuncunun bu zaman makinesini oluşturması için bir dizi görevi başarıyla tamamlaması gerekiyor. Prensesi kurtarmaktan, zaman makinesini çalıştıracak kristalleri toplamaya kadar çeşitlenen görevlerden en ilginci ise uzayda geçiyor.
Oyuncu uzayda 20 düşman gemisini yok ettiği bu görev, Ultima evreninin ne kadar geniş olduğunu anlatmak için iyi bir örnek. Oyunun diğer versiyonlarında daha fantastik bir yapı önümüze çıkıyor. Türün hayranları, özellikle Ultima IV oyunu, gelmiş geçmiş en iyi RPG oyunlardan biri olarak görüyor. Yine Ultima Underworld, 3 boyutlu grafikleri FRPG dünyasına taşıyan ilk oyun olma özelliğinde.
MMORPG oyunlar için köşetaşı: Ultima Online
Ultima serisi sadece fantastik RPG oyunlar için değil aynı zamanda online FRPG yani bugün ki bildiğimiz adıyla MMORPG oyunlar için de önemli bir köşe taşı.
İlk olarak 1997 yılında karşımıza çıkan Ultima Online, Türkiye’de de uzun yıllar büyük bir oyuncu kitlesini MMORPG ile tanıştırdı. Kısacası Knight Online efsanesinden çok daha eski bir yapım var karşımızda.
Ultima Online hikayesi
Ultima 1, ana karakterin büyücü Mondain’i yenmesi ve Ölümsüzlük Mücevheri‘nin parçalanması ile son buluyordu. İşte Ultima Online, tam da ilk oyunun bıraktığı yerden hikayeyi devralıyor.
Mücevherin parçalanmasıyla birlikte, sayısız paralel dünya Ultima Online dünyasında karşımıza çıktı. Tabii ki senaryoda geçen bu sonsuzluğun oyuna yansıtılması mümkün değildi. Burada en güzel detaysa MMORPG oyunda yer alan Shard adlı sunucuların her biri farklı bir paralel evreni temsil ediyordu.
Kendi karakterinizi oluşturduğunuz Ultima Online, karakterin tüm özelliklerini detaylıca belirlediğiniz bir karakter oluşturma ekranına sahipti. Kısacası bugünün online oyunlarında yer alan ön tanımlı karakter yapıları bu oyunda yer almıyordu.
İzometrik bir yapıda karşımıza çıkan oyun, 2 boyutlu grafiklere sahipti. Ultima Online, çok gerçekçi bir yapıya sahipti. Bir silah üretmek için, gerekli malzemeleri tek tek toplamanız gerekiyordu.
Karakterinizin oluşturduğunuz evrene göre farklı özellikler edinmesi, her sunucuda farklı canavarlar ve görevler yer alması, Ultima Online‘ın uzun süre rakipsiz kalmasını sağladı.
World of Warcraft çılgınlığı, işte tam olarak kökünü bu geniş Ultima Online deryasından alıyor diyebiliriz.
Oyunun, bugün bile çekirdek bir oyuncu kitlesi var. Ancak devasa MMORPG oyun, 2009 yılından beri güncelleme alabilmiş değil.
Ultima Online hayat offline, başka söze gerek yok 🙂