Cep telefonu teknolojisi ve tarihi gelişimi dosyamızda dördüncü bölümde akıllı telefon savaşlarını ele alacağız. Aslında o günün rekabet ruhu bugün de aynı şekilde devam ediyor. Ancak akıllı telefon çağının bu ilk dönemi çok daha belirsiz ve daha da karmaşık bir yapıya sahipti.
Akıllı telefon savaşları
Akıllı telefon çağının erken döneminde Apple oluşturduğu inavosyonla yeni bir sektöre yön vermiş ve kısa sürede ivme kazanmıştı. Cep telefonu teknolojisi için yaşanan bu değişim sadece donanımsal değil, aynı zamanda yazılımsal anlamda da bir değişimdi.
Bu değişime ayak uydurmak için Samsung, HTC gibi firmalar farklı arayışlara gitse de, 2005 yılından beri yazılımsal geliştirmeler yapan Google, ikinci bir devrim yapacaktı. Bu devrim ise bugün iOS işletim sisteminden çok daha büyük ve piyasada yer alan diğer tüm firmaların kullandığı Android işletim sistemiydi.
Android: Akıllı telefonlar için özgürlükler dünyası
İddialı bir başlık gibi gelse de Android işletim sistemi, iOS karşısında tam da bu konumda karşımıza çıktı. Apple, güvenli ve kırılması zor bir işletim sistemiyle karşımıza çıkmıştı.
Her ne kadar ilk iPhone modelleri için Jailbreak dediğimiz yöntemler ortaya çıksa da, App Store dışında telefona uygulama yüklemek neredeyse mümkün değildi. Ancak diğer tarafta ise Apple karşısında tutunmak için tüm sınırlamaları kaldıran bir işletim sistemi yer alıyordu.
Tüm sınırların kalkması, dışarıdan uygulama yüklenebilmesi ve telefonların yazılımlarının kırılması için açık kaynak kodlarının paylaşılması, Android dünyasını biraz tekinsiz ama özgür bir alana taşıdı.
Google aslında biraz internet dünyasında yetişmiş yeni nesli kendine çekmenin peşindeydi. İnternette bu anlamda Android gibi özgür ama bazen tekinsiz ve güvensiz bir hale gelebilen bir dünya. İşte Google, Linux tabanı ile bu işletim sistemini geliştirirken Apple gibi kapalı bir sistem yerine, firmaların ve geliştiricilerin kolayca kaynak kodlarına erişebileceği bir işletim sistemi inşa etti.
İlk yıllarında Android, iOS karşısında zorlansa da, şirketlerin bu ücret ödemediği işletim sistemini geliştirme çabaları çok kısa sürede Nokia gibi devlerin yok olmasına neden olacaktı. Ancak yeni bir çağın kapılarını açmak için eski kralların devrilmesi ve alışkanlıkların değişmesi gerekiyordu.
s2 reklamında soldaki çekik gözlüye bayıldım keşke benim olsa 🙂
Apple 3gs ne telefondu be, çok farklı hissediyordum o telefonla. Şimdi 8 Plus var ama yine de böyle hissedemiyorum.
Eski güzel günler