Yıldız savaşları başlıyor: Samsung Galaxy S2
Samsung, sadece 8 ay sonra yeni amiral gemisi akıllı telefon modeli Samsung Galaxy S2 ile karşımıza çıktı. Öncelikle bu telefon Android telefonların başlattığı büyük ekranlı akıllı telefon çağının işaret fişeklerinden biriydi.
Akıllı telefonlar 3,5 inç civarında bir ekran boyutuna sahipken Samsung Galaxy S2 bu ekran boyutunu uzun bir süre standart haline gelen 4,3 inç boyutuna çıkardı.
Bu büyük ekran daha da parlak yapıdaydı ve Super AMOLED Pus olarak adlandırılıyordu. O dönemlerin teknoloji dünyasında en büyük tartışma ise “IPS mi daha iyi AMOLED mi?” tartışmasıydı. Bu tartışmanın altında ise ilk dönem Apple ve Samsung rekabeti yatıyordu.
Android tarafında ise karşımıza çıkan 2.4.3 Gingerbread sürümü, çok daha hızlı bir Android deneyimi vaad ediyordu. Daha önce Android özellikle düşük RAM ile karşımıza çıkan modelleri çok zorlayan bir yapıya sahipti.
İlk defa RAM kapasitesini daha az zorlayan bir yapıya kavuştu. Ancak Android KitKat dönemine kadar bu performans sorunu tam olarak çözülemedi.
Yine de Samsung, o dönemde 1 GB RAM ile karşımıza çıkarak, o zamanın 512 RAM standartlarını da bir kenara koydu. Android’in bugün bile en büyük sorunu RAM kapasitesinin çok önemli olması.
iOS bu konuda daha stabil bir yapıda olmasına karşın, Android’in KitKat sürümüne kadar RAM en büyük sorunlarından biri haline geldi.
Özellikle giriş ve orta seviye telefonlarda düşük RAM telefonların donmasına neden oluyordu. Hatta amiral gemisi telefon modelleri bile yüksek RAM kapasitelerine rağmen, sıkıntılar yaşıyor, ısınma problemleri ile boğuşuyordu.
Ancak KitKat ile birlikte, Android sistem üzerine daha az yük bindirmeye başladı. Google, böylece her sene yeni sürümde daha stabil çalışan, daha hızlı bir yapıya sahip Android sürümüyle karşımıza çıkmaya başladı.
Samsung Galaxy serisi, iPhone karşısında tutunabilmek için, çıkarılabilir pillerle ortaya çıktı. Çıkarılabilir pil, uzun yıllar Samsung’un malzeme kalitesi nedeniyle eleştiri almasına neden oldu.
Ancak Samsung. eski cep telefonu dünyasından akıllı telefon dünyasına geçen tüketicileri bu özelliği sayesinde kolayca kendisine çekti. Samsung’un akıllı telefon pazarında önemli pazar payı elde etmesinin bir diğer sebebi ise Samsung Galaxy S2 sonrası, yılda yüze yakın farklı model akıllı telefon üretmiş olmasıydı.
Samsung, o yıllarda bu stratejiyi her bütçeden cep telefonu kullanıcısını akıllı telefon dünyasına çekmek olarak adlandırıyordu. Kısacası Samsung dünyasında herkese göre bir telefon vardı.
Ancak avantaj gibi görünen bu durum, bir süre sonra tüketicinin kafasını karıştırmaya başlayacaktı. Özellikle de orta segmentte yaşanan bu karmaşa Güney Kore’li başka bir firmanın LG’nin özellikle orta segmentte yükselişine neden olacaktı.
iPhone 4S ile birlikte Samsung, Apple rekabeti daha da alevlenecekti. Ancak bu zirvede yaşanan kapışmaya rağmen LG, HTC ve Sony Ericsson arasında orta segment savaşları 2011 yılı itibariyle başladı.
Artık kullanıcıların hangi telefon daha iyi soruları cevap aramaya başlamıştı. Bu da Geekbench, AnTuTu ve DxOmark gibi farklı performansları ölçen kuruluşların bu yeni dönemde ön plana çıkmasına neden oldu.
Dünden bugüne cep telefonu teknolojisi ve tarihi gelişimini anlattığımız dosyamızda bir bölümün daha sonuna geldik.
Haftaya Samsung Galaxy S3 ve iPhone 4S ile başlayan amiral gemisi akıllı telefon savaşlarını ve bugün piyasayı ele geçiren Çin markalarının Android akıllı telefon modelleri arasında yükselişini ve pazarı adım adım ele geçirmesini ele alacağız.
s2 reklamında soldaki çekik gözlüye bayıldım keşke benim olsa 🙂
Apple 3gs ne telefondu be, çok farklı hissediyordum o telefonla. Şimdi 8 Plus var ama yine de böyle hissedemiyorum.
Eski güzel günler