İlk Android akıllı telefon modelleri piyasaya çıkıyor
Motorola Droid her ne kadar ilk Android telefon olmasa da, Android cephesinin bu savaşta ilk ciddi ataklarından biri oldu. Aslında HTC Dream de bu anlamda çok önemli özelliklere sahipti. Ancak yıllar 2009’u gösteriyordu ve yeni çıkan iPhone 3GS karşısında duracak bir cengavere ihtiyaç vardı.
Android daha ilk piyasaya çıkmasıyla birlikte o günlerde Android Market dediğimiz sonradan adı iki kere değişen bir uygulama marketine sahipti. Yani bu anlamda Apple’dan önce davranmıştı. İşin sıkıntılı yanı ise iPhone 3G ile birlikte gelen App Store karşısında duracak HTC Dream dışında Android telefon bulunmuyordu.
Yıllar 2009’u gösterdiğinde ise Android 1.0 Apple Pie ve 1.1 Banana Bread versiyonlarının yerini 1.5 Cupcake almıştı. Bu aslında Android’in ilk ciddi versiyonuydu. Motorola Droid modeliyle ilk çıkan Android akıllı telefon modelleri arasındaydı. Hatta Motorola bu ünlü modelini daha sonra da yeni versiyonuyla karşımıza çıkaracaktı.
Özellikle iPhone ile dalga geçen reklamıyla gündeme gelen model, özellikle ABD’de büyük merak uyandırdı. Android dünyası için bugün dokunmatik klavye alışıldık bir teknoloji olsa da, o dönemde henüz fiziksel klavye tercih ediliyordu. İşte Samsung’tan önce iPhone ile atışmayı başlatan Motorola, tam olarak iPhone telefonları buradan vurmaya çalıştı.
Tabii ki Motorola Droid, HTC Dream’in aksine fiziksel klavyenin yanında dokunmatik klavye ile de geliyordu. Ancak fiziksel klavye Android telefonları hantal bir hale getiriyordu. Bu yüzden çok kısa bir süre sonra fiziksel klavye BlackBerry dışında çok da kullanılmamaya başladı.
HTC Hero modeliyle 2009 yılında karşımıza çıkan Android akıllı telefon modelleri arasında özel bir yere sahip. Doğrusu eğer bu telefonu bugün elinize alırsanız, kapasitif dokunmatik ekranına karşın, donarak kayan ekranı ilk başta sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Dokunma hissi açısından da pek hoş bir deneyim olmasa da, özellikle o dönemde çeneli yapısı ve insanın içini açan arayüzü ile ilginç bir modeldi.
Telefonda yer alan bu çene, o dönemlerde Jay Leno’nun çenesine benzetilerek Jay Leno Chin lakabıyla anıldı. HTC Dream özellikle HTC Sense arayüzünün ilk defa karşımıza çıktığı model.
Bugün bile şık yapısı ve hızlı yapısıyla rakiplerinin bir adım önünde yer alan Sense arayüzü, telefonun duruşuna da ayrı bir hava katıyordu.Akıllı telefon için karşımıza çıkan bu çene tasarımı tabii ki, eski ahizeli telefonları hatırlatmak için telefona yerleştirilmişti.
Bu arada Qualcomm çoktan mobil işlemci piyasasında önemli bir yere gelmeye başlamıştı. İlk Android akıllı telefon modelleri için önemli bir seçenek olarak Qualcomm MSM7200A karşımıza çıkıyordu. Bu işlemci 528 MHz hızında çalışıyordu ve iPhone 3GS’de karşımıza çıkan Cortex A8 tabanlı ve 600 MHz hızında çalışan işlemcinin biraz gerisinde kalıyordu.
Hero, fiziksel br, klavyeye sahip olmasa da, BlackBerry telefonlardan alıştığımız özel bir trackpad ile karşımıza çıkmıştı. Tam çene kısmının ortasında yer alan bu ufak çıkıntılı gezinti düğmesi, çok daha kolay bir kullanım sunuyordu. Yine de dokunmatik ekranların daha hassaslaşmasıyla bu tasarım parçasına çok da gerek kalmayacaktı.
Android dünyasının kimliği: Kişiselleştirme olanağı ve Widgetlar
Android dünyasının en büyük yeniliği ise Widget ve kişiselleştirme olanağıydı. iPhone ve iOS işletim sistemi stabil yapısı ile Android işletim sisteminin her zaman bir tık önünde yer alıyor. Ancak kişiselleştirme her zaman Android dünyasında kullanıcı deneyimi için en önemli detay olarak kaldı.
Bu farkı şöyle ifade edelim, 2009 yılında Android 1.5 Cupcake ile karşımıza çıkan Widget, iOS dünyasına ancak 11 yıl sonra iOS 14 ile birlikte gelebildi. Tabii ki iOS farklı şekillerde kişileştirme imkanlarını uzun yıllar içinde sunmaya başladı.
Widget sayesinde, uygulamaya girmeye gerek kalmadan birçok işlevi Android akıllı telefon modelleri üzerinden kolayca yerine getirebiliyordunuz. Ancak son yıllarda widgetlar eskisi kadar Android kullanıcıları tarafından tercih edilmiyor.
Widget dışında yine ana ekranı istediğiniz gibi değiştirmek, farklı ana ekran animasyonları oluşturmak da Cupcake ile mümkün oldu.
Doğrusu iOS her ne kadar stabil olsa da ana ekran üzerinde bir şeyleri değiştirmek en azından ilk zamanlar mümkün değildi. İşte bu kişiselleştirme olanakları sayesinde Android akıllı telefon modelleri pazarda önemli bir boşluğu doldurdu.
s2 reklamında soldaki çekik gözlüye bayıldım keşke benim olsa 🙂
Apple 3gs ne telefondu be, çok farklı hissediyordum o telefonla. Şimdi 8 Plus var ama yine de böyle hissedemiyorum.
Eski güzel günler