Akıllı telefon için ilk adım: Symbian
Cep telefonu teknolojisi evriminde, Akıllı telefon yolunda ilk adım önce IBM simon sonrasında ise Nokia Communicator ile atılmıştı. İş insanları için geliştirilen bu modeller, bir şekilde bilgisayar teknolojisiyle de dirsek teması halindeydi.
IBM Simon bu konuda ilk olsa da ne yazık ki firma bu serinin devamını getirmedi. Nokia ise cep telefonu piyasasında elde ettiği güçle birlikte Communicator serisini çok daha güçlü bir hale getirdi.
Dünden bugüne bilgisayar teknolojisi evrimi
Hayatımızın vazgeçilmez parçası olan bilgisayar teknolojileri bugüne uzun ve çileli yollarla ulaştılar. Bu yolculuğu sizler için derledik.Ancak, Nokia ve IBM Simon bugün ilk akıllı telefon olarak sayılırken bu ünvanı ilk kazanan telefon ise Ericsson R380 modeliydi. Dışarıdan bakıldığında normal bir cep telefonu olan modelin tuş takımı açılıp kapanabiliyordu. Bu sayede ise bugünün akıllı telefonları gibi devasa bir dokunmatik ekran karşımıza çıkıyordu.
Her ne kadar Nokia Communicator ile akıllı özellikleri olan bir telefon üretmiş olsa da, Ericsson işletim sistemi olan, kullanıcı arayüzü Ericsson tarafından tasarlanmış, dokunmatik ekranlı ve kalemli ilk PDA yani avuç içi bilgisayar, cep telefonu birleşimi ile karşımıza çıktı.
İlginç olan ise daha sonradan Nokia tarafından 10 yıl kullanılan Symbian OS ilk defa bir cep telefonu için bu modelde hayat buldu. O dönemde Popular Science tarafından yılın en devrimsel buluşu olarak adlandırılan telefon için Smartphone yani akıllı telefon adlandırılması yapıldı.
Nokia ise Symbian OS ile ilk olarak Nokia 7650 ile birlikte tanışmış oldu. Ericsson bu işletim sistemini ilk cep telefonunda kullanan firma olsa da kendi geliştirdiği arayüzü UIQ ile bu sistemin hantallığını hafifletmeye çalışıyordu.
Sony Ericsson P800, R380 sonrası cep telefonu PDA melezi telefon piyasasını büyütmek ve bu pazarda ciddi kar elde etmek isteyen markanın yeni atılımıydı. Aslında ilk tasarımı ve prototipi Ericsson tarafından yapılmış, 2001 yılında Sony ile yapılan büyük ortaklık sonrası modeli 2002 yılına ertelemek zorunda kaldı. Artık Ericsson modellerinde Sony estetiğinin etkisi görülecekti.
Selefi R380 gibi yine açılır kapanır bir tuş takımı olan P800 ile karşımıza çıktı. Cep telefonu dokunmatik ekranı ve yanında gelen kalemiyle birlikte tam anlamıyla bir PDA meleziydi.
Symbian 7.0 ve UIQ arayüzü ile karşımıza çıkan cihaz, bu açıdan rakibi olan Nokia 6600’ın gerisinde kalıyor. İki telefonda Symbian tabanlı olsa da, Nokia’nın geliştirdiği Series 60 arayüzü çok daha akıcı bir kullanım sunuyordu.
Ancak P800, Nokia 6600 karşısında daha yüksek bir hafıza desteği ile karşımıza çıkıyordu. Telefonun kendi hafızası ise 16 MB gibi bugün için kabul dahi edilemez seviyelerdeydi. Hafıza ise 12 MB hafıza kartı desteğiyle arttırılabiliyordu. O dönemle için çok önemli olan WAP 2.0 ve http desteği de bu model tarafından sunulmuştu. Ekran olarak ise açıldığında 2,9 inç gibi o dönem için devasa bir dokunmatik ekran ile karşımıza çıkıyordu.
iPhone 13 için bilgiler ortaya çıkmaya başladı!
iPhone 13 serisi için planlanan yeni detaylar arasında ProMotion ekranlar yerini alıyor. Peki diğer detaylar arasında neler var?Açık kaynaklı Symbian OS işletim sistemi, Ericsson, Motorola, Samsung gibi bir çok cep telefonu üreticisi tarafından kullanılıyordu. Ancak Symbian arayüzü Series 60 ile birlikte işletim sisteminin hantallık sorunları aşan Nokia, Ericsson’un bu pazarda ciddi ivme kazandığını görerek PDA benzeri bir cihazı piyasaya sunmaya karar verdi.
Ortada bir dokunmatik ekran olmasa da, akıllı özellikleri, ajandası, takvimi ve not alma gibi özellikleri bulunan Nokia 6600, MMC hafıza kartı desteği gibi ilginç özelliklere de sahipti. Her ne kadar iş insanlarının ilk tercihi olmasa da, pahalı fiyatına karşın çok satan Nokia modelleri arasında yerini aldı. 6600 ile birlikte Nokia bu pazarı daha geniş kitlelere açabileceğini de fark etmiş oldu.
cok guzel bir anlatim olmus elinize saglik
Nokia 5800 hayranıyım keşke yeniden üretilse
Ericsson T68, Nokia 6310i, Siemens SL45i, Yine Ericsson R520 en severek kullandığım telefonlar oldu.
Siemens SL45i yazınca netten baktım tekrar ilk günkü gibi heyecanlandım. Anılar canlandı gözümde. O zamanlar Ankarada Maltepe pazarı vardı yüzlerce model vardı. İnternet yoktu yeni cihazları orda görürdük. Gezerken pazarı bitsin istemezdim. Bazen iki üç günde telefon değiştirirdim. İş için Erzuruma gitmek zorunda kaldım SL45’in yeni modeli SL45i nin geldiğini haber verdi telefoncu arkadaş. Otobüse verdirmiş ve Erzurum kışında sabah iki saat otogarda otobüsün yolunu gözlemiştim.
Ericsson R520 en iyi çeken ve en iyi bekleme süresine sahip telefondu. 27 güne tekabul eden bekleme süresi vardı
Şimdi piyasa iki işletim sistemi ve bir kaç firmaya kaldı ve dolayısıyla birbirinin kopyası telefonlar var. O zamanlar onlarca firma ve her firmanın kendi arayüzü vardı. Tasarımlar çok farklı idi. Pasaport kaydı vs yoktu.
Nokia 7110 modelini aldım. Reklamlarda ekranda CNN logosu vardı. Araştırdım Wap ile internet bağlantısı yapılıyormuş. Malatya Telsim bayii ne gittim. Diyarbakır bölge müd ile görüştüler ordan 12 sayfa fax geldi. Bayii yetkilisi kendisinin birşey anlayamadığını söyleyerek hattıma data hattı da tanımladı ve başının çaresine bak diyerek kağıtları bana verdi. Bi kaç saatlik uğraş sonucu Wap’ı kurdum. 10 dakkada Telsimin logo- melodi sayfası açıldı. Telefona 10 tane kaydedebiliyordum yenileri için silip yar açmak gerekiyordu (Türkan Şoray gözü Hagi ayağı vs) silmeden önce mesajla arkadaşlara gönderiyordum. Ay sonunda bir fatura geldi telefon o günlerin en pahalı telefonu idi 400 tl ye almıştım gelen fatura 200 tl üzeri idi :))
herkes nokia takılırken ben Motorola timeport 250p almıştım. 3 dakikalık ses kaydı vardı.
6600 vardı. Hala duruyor. Çok güzel telefon