Apple sahneye çıkıyor iPhone 2G
Apple, aslında uzun süredir hayatımızda olan dokunmatik ekran deneyimini çok daha keyifli hale getiren bir tasarımla karşımıza çıktı. Steve Jobs, daha önce kovulduğu şirkete CEO olarak geri dönmüş ve kısa sürede iPod ve iMac gibi yeni devrimlerle zor durumda olan şirketi kara geçirmişti.
Şimdi ise Steve Wozniak ile temellerini attıkları bu firmayı bir dünya devi yapacak hamleyi yapacaktı. Jobs tarafından tanıtılan bu ilk iPhone tam dokunmatik bir ekrana sahipti. Altında yer alan tek bir tuşla kontrol edilen akıllı cep telefonu, şimdiye kadar eşi benzeri görülmeyen bir kullanıcı arayüzü ile karşımıza çıkıyordu. Aslında cep telefonu teknolojisi açısından, bildiğimiz anlamda ilk akıllı cep telefonu iPhone 2G dersek, çok da yanılmış olmayız.
Özellikle yıllardır kullanıcı deneyimine odaklanan firma, iPod ile başardıklarını şimdi de iPhone ile tekrar edecekti. Multi Touch yani çoklu dokunmatik ekran teknolojisi de bu telefonla birlikte hayatımıza girdi. Diğer modellerin Apple’a yetişmesi ise 2-3 seneyi bulacaktı. Özellikle 3G özelliği olmadığı için eleştirilen ilk model sonrası ortaya çıkan 3G ile Apple yeni çağın cep telefonu piyasasında tahtı uzun süre bırakmamak üzere ele geçirdi.
Apple özellikle geliştirdiği işletim sisteminin hızıyla piyasada bulunan Microsoft Pocket PC, Symbian gibi yazılımların da bir süre sonra piyasadan silinmesine neden oldu. Apple’ın işletim sisteminin bu kadar hızlı ve rakipsiz olması ise bir süre rakiplerin bocalamasına neden oldu. Bu boşluğu ise Google Android ile dolduracaktı.
Cep telefonu teknolojisi ve geçirdiği evrimi anlattığımız bu serimiz, akıllı telefon çağı ile devam edecek. Bu bölümde ise Nokia tarafından piyasaya sürülmüş N-Gage gibi modellere akıllı telefon devrimi nedeniyle yer veremedik. Ancak akıllı telefon çağı dosyamızda, oyun telefonları başlığında N-Gage modeline de hak ettiği yeri vereceğiz. Cep telefonu teknolojisi evrimini anlattığımız bu dosyamızı nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
cok guzel bir anlatim olmus elinize saglik
Nokia 5800 hayranıyım keşke yeniden üretilse
Ericsson T68, Nokia 6310i, Siemens SL45i, Yine Ericsson R520 en severek kullandığım telefonlar oldu.
Siemens SL45i yazınca netten baktım tekrar ilk günkü gibi heyecanlandım. Anılar canlandı gözümde. O zamanlar Ankarada Maltepe pazarı vardı yüzlerce model vardı. İnternet yoktu yeni cihazları orda görürdük. Gezerken pazarı bitsin istemezdim. Bazen iki üç günde telefon değiştirirdim. İş için Erzuruma gitmek zorunda kaldım SL45’in yeni modeli SL45i nin geldiğini haber verdi telefoncu arkadaş. Otobüse verdirmiş ve Erzurum kışında sabah iki saat otogarda otobüsün yolunu gözlemiştim.
Ericsson R520 en iyi çeken ve en iyi bekleme süresine sahip telefondu. 27 güne tekabul eden bekleme süresi vardı
Şimdi piyasa iki işletim sistemi ve bir kaç firmaya kaldı ve dolayısıyla birbirinin kopyası telefonlar var. O zamanlar onlarca firma ve her firmanın kendi arayüzü vardı. Tasarımlar çok farklı idi. Pasaport kaydı vs yoktu.
Nokia 7110 modelini aldım. Reklamlarda ekranda CNN logosu vardı. Araştırdım Wap ile internet bağlantısı yapılıyormuş. Malatya Telsim bayii ne gittim. Diyarbakır bölge müd ile görüştüler ordan 12 sayfa fax geldi. Bayii yetkilisi kendisinin birşey anlayamadığını söyleyerek hattıma data hattı da tanımladı ve başının çaresine bak diyerek kağıtları bana verdi. Bi kaç saatlik uğraş sonucu Wap’ı kurdum. 10 dakkada Telsimin logo- melodi sayfası açıldı. Telefona 10 tane kaydedebiliyordum yenileri için silip yar açmak gerekiyordu (Türkan Şoray gözü Hagi ayağı vs) silmeden önce mesajla arkadaşlara gönderiyordum. Ay sonunda bir fatura geldi telefon o günlerin en pahalı telefonu idi 400 tl ye almıştım gelen fatura 200 tl üzeri idi :))
herkes nokia takılırken ben Motorola timeport 250p almıştım. 3 dakikalık ses kaydı vardı.
6600 vardı. Hala duruyor. Çok güzel telefon