PDA akıllı telefon melezleri yaygınlaşıyor
PDA teknolojisi ilk olarak Apple tarafından MessagePad cihazıyla birlikte karşımıza çıkmıştı. Her ne kadar PDA atası olarak da karşımıza IBM Simon çıkmış olsa da, MessagePad Newton OS adlı bir işletim sistemi kullanıyordu. İlk PDA denemesi sonrası cep bilgisayarları için önemli model ise Palm Pilot olarak 1997 yılında ortaya çıktı.
Bu modeller sonrası cep bilgisayarları ya da daha sonra iyice küçülmeleriyle birlikte avuç içi bilgisayarlar akıllı telefonlar için de önemli bir ilham kaynağı oldu. Hatta bir zamanlar akıllı telefon piyasasının önemli oyuncularından olan HTC, PDA sektöründen akıllı telefon sektörüne geçiş yapmıştı.
Şeffaf ve ahşap ekranlı telefonlar için kollar sıvandı!
Geleceğin telefonları için şeffaf ve ahşap ekranlar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Başka alanlarda da kullanılabilecek bu ekranlar nedir?PDA sektöründe önemli başarılar elde eden Palm, PalmOne Treo ile önemli bir PDA telefon modeliyle karşımıza çıkmış oldu. BlackBerry tarafından devam ettirilen bu klavyeli telefon modeli, 2003 yılında piyasaya çıktığında iş insanları arasında büyük rağbet gördü. Cep telefonu teknolojisi açısından da önemli bir adımdı. Özellikle 32 MB boyutunda olan hafızası ön plana çıkmasını sağladı.
Bir taraftan bir PDA gibi takvim, not alma, organizatör gibi özellikleri olan telefon, telefondan mail atabilmeyi kolaylaştıran klavyesiyle birlikte akıllı telefon sektöründe çok farklı bir geleneğin de kapısını aralamış oldu. Bu klavyeli telefon modeli iPhone karşısında BlackBerry’nin de uzun süre piyasada kalmasını sağladı.
Yine aynı yıllarda piyasaya çıkan BlackBerry ise iki ayrı modelle PDA telefon melezi cihazlar üretmeye başladı. İlk model olan BlackBerry Quark 6210 siyah beyaz ekranıyla karşımıza çıkmıştı. Ama o dönemde ortaya çıkan diğer rakiplerin renkli ekran kullanması firmayı da harekete geçirdi.
Böylece karşımıza BlackBerry 7210 modeli ortaya çıktı. Organizatör, takvim, mail atma gibi önemli özelliklere sahip telefon, çok daha rahat kullanılan bir klavye tasarımıyla karşımıza çıktı. İlk tasarımlarında tuşlar arasında boşluk bırakan marka, sonradan bu boşluğu bırakmaya gerek olmadan, birden fazla tuşa basılmasına engel olan özel bir klavye tasarımıyla karşımıza çıkacaktı.
Sony Ericsson ise PDA telefon melezlerinden vazgeçmedi. Bu seferde 2004 yılında P910 ile karşımıza çıktı. Bu sefer açılıp kapanan tuş takımının arkasına klavye eklenmişti. Ancak ilk defa bu telefonla birlikte yüksek hafıza kartı destekleyen modeller hayatımıza girdi. Kendi hafızası 32 MB olan P910 tam olarak 2 GB hafıza kartı desteği sunuyordu.
HTC TyTN, işte bir zamanlar akıllı telefon pazarını alt üst eden Tayvanli firma, 2000 yılında Microsoft için ürettiği Pocket PC modelleriyle PDA sektöründe Microsoft’a büyük bir avantaj kazandırmıştı.
Firma 2006 yılında ise Microsoft Pocket PC işletim sistemiyle, PDA telefon melezi piyasasına giriş yapmış oldu. Dokunmatik ekranı ve 2,8 inçlik dev ekranı dışında kaydırmalı klavyesiyle de iş insanları tarafından çok beğenilmişti. HTC bu modelle birlikte akıllı telefon piyasasına da ilk girişini yapmış oldu.
Apple, iPhone ile su altı fotoğrafçılık alanına girecek!
Apple'ın halihazırda almış olduğu 63 patenti yayımlandı. Su altı fotoğrafları için iPhone gelebileceğine dair işaretler var. İşte detaylar:Nokia 2007 yılında tüm olacaklardan habersiz yeni akıllı iş telefonu olan E90 Communicator ile piyasaya çıktı. Communicator serisinin temel tasarım özelliklerini taşıyan cihaz, 16 milyon renk destekli ekranı, 128 MB hafızası, 4 inçlik dev ekranı ile önemli özelliklere sahipti. Nokia bu modelle klavyeli akıllı cep telefonu pazarında tutunmak istiyordu. Ancak firma yakında patlayan bir devrimle istediğine ulaşamadı.
cok guzel bir anlatim olmus elinize saglik
Nokia 5800 hayranıyım keşke yeniden üretilse
Ericsson T68, Nokia 6310i, Siemens SL45i, Yine Ericsson R520 en severek kullandığım telefonlar oldu.
Siemens SL45i yazınca netten baktım tekrar ilk günkü gibi heyecanlandım. Anılar canlandı gözümde. O zamanlar Ankarada Maltepe pazarı vardı yüzlerce model vardı. İnternet yoktu yeni cihazları orda görürdük. Gezerken pazarı bitsin istemezdim. Bazen iki üç günde telefon değiştirirdim. İş için Erzuruma gitmek zorunda kaldım SL45’in yeni modeli SL45i nin geldiğini haber verdi telefoncu arkadaş. Otobüse verdirmiş ve Erzurum kışında sabah iki saat otogarda otobüsün yolunu gözlemiştim.
Ericsson R520 en iyi çeken ve en iyi bekleme süresine sahip telefondu. 27 güne tekabul eden bekleme süresi vardı
Şimdi piyasa iki işletim sistemi ve bir kaç firmaya kaldı ve dolayısıyla birbirinin kopyası telefonlar var. O zamanlar onlarca firma ve her firmanın kendi arayüzü vardı. Tasarımlar çok farklı idi. Pasaport kaydı vs yoktu.
Nokia 7110 modelini aldım. Reklamlarda ekranda CNN logosu vardı. Araştırdım Wap ile internet bağlantısı yapılıyormuş. Malatya Telsim bayii ne gittim. Diyarbakır bölge müd ile görüştüler ordan 12 sayfa fax geldi. Bayii yetkilisi kendisinin birşey anlayamadığını söyleyerek hattıma data hattı da tanımladı ve başının çaresine bak diyerek kağıtları bana verdi. Bi kaç saatlik uğraş sonucu Wap’ı kurdum. 10 dakkada Telsimin logo- melodi sayfası açıldı. Telefona 10 tane kaydedebiliyordum yenileri için silip yar açmak gerekiyordu (Türkan Şoray gözü Hagi ayağı vs) silmeden önce mesajla arkadaşlara gönderiyordum. Ay sonunda bir fatura geldi telefon o günlerin en pahalı telefonu idi 400 tl ye almıştım gelen fatura 200 tl üzeri idi :))
herkes nokia takılırken ben Motorola timeport 250p almıştım. 3 dakikalık ses kaydı vardı.
6600 vardı. Hala duruyor. Çok güzel telefon