2003 yılında kurulan Tesla, ilk elektrikli aracı Roadster’den Cybertruck’a kadar çok büyük ilerleme katetti. Bu ay düzenlediği Tesla AI Day etkinliğinde yapay zeka alanındaki çalışmalarından bahseden Elon Musk, yine fark yarattı ve “Tesla Bot” isimli insansı robotunu tanıttı. 20 yıllık geçmişi bile olmamasına rağmen, sektördeki rakiplerinin önüne hızla geçen bu şirkette çalışmak ister miydiniz?
Eğer bir mühendisseniz büyük ihtimal evet, kim Tesla’da kariyer yapmak istemez ki? Fakat işler göründüğünden biraz daha karmaşık olabilir.
Çalışmak istemeyeceğiniz 5 teknoloji CEO’su
Teknoloji şirketlerinin CEO pozisyonundaki isimler başarılarıyla gündeme geliyor olsalar da işler göründüğü gibi olmayabiliyor.Garantiniz yok, aniden kovulabilirsiniz
Tesla, çalışanlarını uyarmadan işten çıkarmasıyla ünlüdür. Çok çalışıyor olabilirsiniz hatta oldukça başarılısınızdır. Ancak bir anda, hizmetlerinize artık ihtiyaç duyulmadığını söyleyen yöneticileri karşınızda görebilirsiniz. Bilindiği kadarıyla ani işten çıkarmalarda herhangi bir sebep veya ipucu bilinmez. Genellikle toplantı veya konferans olarak katıldığınız görüşmelerde kararı size tebliğ ederler.
Tesla’nın enerji bölümündeki eski bir satış görevlisi, saat 1’de o gün toplantı düzenleneceğini belirten bir e-posta almıştı. Kovulma hesapta yoktu. Ancak toplantıda işten çıkarıldığı bildirilen 250 kişi arasında o da yer aldı. Araç teslim ekibinde görev yapan bir başka çalışan, Pazartesi sabahı işe gelir gelmez karşısında üç yönetici birden gördü. Konferans odasına çağırıldı ve akabinde şirketle yolları ayrıldı.
Elon Musk’ın masasına bile yaklaşmamalısınız
Tesla şirketinde yazılı olmayan bir kural var; Ne yapın, ne edin ama Elon Musk‘ın masasının yanında bile durmamaya çalışın. Bunun sebebi ise, Musk’ın çalışanlarını sebepsiz yere işten çıkarmasıyla ünlü bir geçmişe sahip olmasıyla bağlantılı. Söylentilere göre, yöneticilerden biri “bir nevi çalışanları korumak adına” CEO’nun masasına yaklaşmamalarını istedi.
Bu arada Elon Musk’ın sonraki kurbanı olmak için masasına yaklaşmanıza veya bir suç işlemenize gerek yok. Onun garip guraba soruları karşısındaki “istemsiz” afallayışınızın bile sizi işsiz bırakması muhtemel.
Wired’ın haberine göre; bir gün Elon Musk, Nevada’daki Tesla Gigafactory’de ters giden bir şeylerin hesabını mühdensilerden birine sormuştu. Ama sadece “bir şeylerin” çalışmadığını ima etti. Yani bir robot mu veya makine mi olduğu konusunda soruyu detaylandırmamıştı. Mühendis de soruyu doğal olarak anlamlandırmaya çalışırken ve Elon Musk’tan detay vermesini isterken, bir anda kovulmakla karşı karşıya kaldı.
Yöneticinizi pas geçebilirsiniz
Çoğu şirkette departmanlar arası bilgi alışverişi belli bir düzene göre ilerler. Eldeki konu her şeyden önce ilgili bölümün yöneticisinin masasına uğrar, o da hedefteki başka bir departmanın yöneticisine iletir. Şirket çalışanları arasındaki “iş” haberleşmeleri bu şekilde sağlanır.
Ancak Tesla’da işler biraz farklı yürüyor. Departmanlardaki bir çalışan, istediği bir başka departmandaki iş arkadaşıyla doğrudan konuşmak için yöneticilerden izin almak zorunda değil. Bu kural, başkan yardımcıları ve Elon Musk’ın kendisi de dahil olmak üzere üst düzey yöneticiler için de geçerlidir. Çalışanlar doğrudan birbirleri arasında görüşme gerçekleştirebilirler.
Bu iletişim stratejisi, Elon Musk tarafından yazılan ve Tesla çalışanlarına gönderilen bir notla açığa çıktı. Tesla CEO’su notta, gelenekselleşmiş emir komuta zincirinin yavaş ve aptalca olduğunu söylüyordu. Ona göre, başarılı olmanın yolu bilgi akışının hızlı ve kolay gerçekleşmesinde gizliydi.
Aşırı stresten dolayı bayılabilirsiniz
Tesla’nın uzun çalışma saatleri, hafta sonu vardiyaları, zorunlu fazla mesai ve teslim tarihleri, çalışanlarını strese sokuyor. Edinilen bilgilere göre yüzlerce çalışan iş esnasında nöbet geçirdi, göğüs ağrısı ve nefes darlığı yaşadı. Hatta bazılarının bayılıp yüzüstü düştüğü bile oldu.
Üstelik tüm bunları yaşarken, acımasız yöneticilerle de cebelleşmek durumunda kalabilirsiniz. 2017 yılında ambulanslar yaralı işçileri hastaneye taşımak için Tesla fabrikalarına akın etmişti. Şirket yöneticileri, çalışan montaj hatlarını ise durdurmadı ve hiçbir şey olmamış gibi devam etti. Yaralı arkadaşıyla ilgilenmek isteyen çalışanlar ise işlerine devam etmeleri konusunda uyarıldı.
Tesla size dava açabilir
Büyük teknoloji şirketlerinden birçoğunda olduğu gibi, Tesla çalışanlarında da şirket içi özel bilgileri basına sızdırma alışkanlığı mevcut. Eğer günün birinde Tesla’da çalışacak olursanız ve böyle bir niyetiniz varsa iki defa düşünün. Zira şirket, basına bilgi sızdıran çalışanlarını işten çıkarıyor ve dava açıyor.
Mayıs 2019’da Tesla güvenlik ekibi, bazı çalışanlarına bir e-posta gönderdi. Üretim sürecindeki verileri gazetecilerle paylaşmak ve özel şirket bilgilerini, telefon numaralarını sosyal medyada yayınlamak dahil olmak üzere çeşitli suçlardan dolayı işten çıkardıklarını ve dava açtıklarını bildirdi. Ayrıca güvenlik ekibi, her çalışanın Tesla’ya ait bilgileri koruması gerektiğini de vurguladı.