Doksanlı yıllara damgasını vuran retro yani eski oyunlar listemize bu hafta, fantastik RPG oyunlar konuk oldu. Tolkien‘in Orta Dünya mitolojisine dayanan fantastik oyunlar, bugün bile oyun dünyasına yön vermeye devam ediyor.
Doksanlı yıllara damgasını vuran fantastik RPG oyunlar
Fantastik rol yapma oyunları yani FRP‘nin, bilgisayar oyunlarından çok daha eskiye dayanan bir geçmişi var. İlk olarak masada kağıt kalemle oynanan FRP oyunları, Tolkien’in, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin etkisiyle ortaya çıktı. Tabii ki bunun temel sebebi J.R.R Tolkien‘in 1954 yılında yayınladığı Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin bildiğimiz anlamda fantastik evrenin temellerini atmasıydı.
Bu oyunların temel kurallarını ise Dungeon and Dragons gibi temel FRP oyunları belirledi. Diablo, Baldur’s Gate, Elders Scrolls, Ultima, Warcrfat gibi örneklerde sırtını bu FRP oyunlara dayadılar. Bu retro FRP oyunlar, bugün bile bilgisayarlarımızda önemli bir yeri kaplamaya devam ediyor.
Fantastik RPG oyunlar dünyasında bir efsane: Diablo
Doksanlı yıllara damga vuran fantastik oyunlar arasında Diablo’nun ayrı bir yeri var. Blizzard’ın en önemli oyunlarından biri olan yapım, türünün de öncülerinden biri oldu. İlk Diablo oyunu 1997 yılında hayatımıza girdi.
İlk oyunda, bugünkü anlamda bildiğimiz Diablo oyununun temel oynanış ve işleyişleri oturtulmuştu. Diablo, Hack and Slash dediğimiz oyun türünün ilk örneklerinden biri. Hack and Slash oyunlar temel olarak, durmaksızın aksiyona dayalı, görevler dışında diyalogun olmadığı oyunları tanımlıyor.
Dungeon and Dragons gibi kağıt üzerinde oynanan rol yapma oyunlarında karşımıza çıkan Hack and Slash kavramı, Diablo ile birlikte görsel olarak hayata geçmiş oldu. Bu durmaksızın düşmanları kesmeye dayanan oyun şekli, kısa sürede Diablo’nun döneminin en dikkat çekici oyunlarından biri olmasını sağladı.
Diablo’nun hikayesi
Diablo dünyasının bugün bile yeni oyunlarla karşımıza çıkması ise çok geniş bir hikaye evrenine sahip olmasından ileri geliyor.
Cennet ve cehennemin savaşına dayanan bu hikaye, bu savaş sonunda hapsedilen Diablo’nun uyanması ile başlıyor. Oyunda ana amacımız Diablo’nun uyandığı ve iblisleriyle birlikte işgal ettiği Tristam kasabasını temizlemek.
İlk oyunda karşımıza Rogue, Warrior (Savaşçı) ve Sorcerer (Büyücü) olmak üzere üç farklı karakter çıkıyordu. Bunlardan savaşçı ve büyücü karakteri Diablo 2 oyununda yeniden karşımıza çıksa da, Rogue karakteri Diablo 1 sonrası yan karakter haline geldi.
Ancak Blizzard, Rogue dediğimiz, ok atan ve hançerle dolaşan bu hızlı karakterin Diablo 4 ile yeniden karşımıza çıkacağını müjdeledi. Oyunun kısa sürede büyük başarı göstermesi sonrası, Sierra Online şirketine yaptırılan Hellfire genişleme paketi 1998 yılında yayınlandı.
Ancak bu genişleme paketi serinin hayranlarını ikiye böldü. Blizzard ise Hellfire genişleme paketini kendi hikayelerine uygun olmadığı gerekçesiyle yayından kaldırdı. Hatta Blizzard’ın resmi Diablo gelişimi içinde Hellfire genişleme paketi yer almıyor.
Bu yıl içinde Resurrected ile karşımıza çıkacak olan Diablo 2 ise serinin efsane oyunlar arasına girmesine neden oldu. İlk oyuna göre çok daha uzun bir haritaya ve geniş bir hikayeye sahip olan Diablo 2, 29 Haziran 2000 yılında piyasaya çıktı.
Diablo böylece retro fantastik rpg oyunlar arasında yeri doldurulamayacak bir yere oturdu. Öyle ki Blizzard bile bu oyunun yerini doldurmayı başaramadı. Firma bu boşluğu doldurmak adına, Resureccted versiyonunda eski karakterleri ve kayıt dosyalarını çalıştırmayı planlıyor.
Ultima Online hayat offline, başka söze gerek yok 🙂